Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (LI). Ștefan Dănilă, primul general din arma aviație care a îndeplinit funcția de șef al Statului Major General al Armatei Române

Publicat

pe

Ștefan Dănilă  s-a născut la 14 mai 1965, la Târgu Neamț. Cursurile gimnaziale în orașul natal apoi liceul militar din Câmpulung Moldovenesc, absolvit în 1983. Urmează cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu” din Boboc, secția naviganți, pe care le-a absolvit în anul 1987, cu gradul de locotenent și brevetul de pilot militar. Între 1998-2000 a urmat cursurile Facultății Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare.[1]

După absovirea școlii miltare de ofițeri a fost repartizat ca pilot de MiG-21 la regimentul de aviație de vânătoare dislocat pe aerodromul Deveselu. În anul 1990 a fost mutat ca pilot de vânătoare la Centrul de Trecere pe Avionul Supersonic, de la Bacău, comandat de colonelul Vladimir Buzdugan. În 1997 a făcut trecerea pe avionul MiG-21 LanceR, varianta modernizată a lui MiG-21. După o întrerupere de doi ani, între 1998-2000, în care a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare a revenit la Bacău, îndeplinind, succesiv, funcțiile de: șef de birou, comandant de escadrilă și comandant de grup de aviație (împuternicit). Între anii 2005-2008, a indeplinit funcția de șef secție metodica pregătirii de zbor în Statul Major al Forțelor Aeriene.[2] În aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar în septembrie, același an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian.[3]

În anul 2009, a obținut, titlul academic de „Doctor în Științe Militare” la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, cu lucrarea „Securitatea aeriană în contextul globalizării”, având ca îndrumător pe generalul de flotilă aeriană Florentin Râpan.[4] La data de 25 octombrie 2009 a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană (cu o stea).

La 1 octombrie 2010 generalul de flotilă aeriană Ștefan Dănilă este numit în funcția de locțiitor al șefului Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin. La 1 decembrie 2010, a fost avansat la gradul de general maior (cu două stele).[5] În urma trecerii în rezervă a amiralului Marin, generalul-maior Ștefan Dănilă a fost numit șef al Statului Major General, începând cu data de 1 ianuarie 2011. Ceremonia de predare-primire a Drapelului de Luptă al Statului Major General și conducerii Armatei României a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naționale, la data de 27 decembrie 2010. În discursul de investire, ministrul apărării naționale, Gabriel Oprea, sublinia simbolistica evenimentului, precizând că este un moment cu semnificații aparte, întrucât pentru prima dată în istoria recentă a Armatei României, un pilot de avioane supersonice de luptă preia cea mai înaltă demnitate militară.[6]

Cu ocazia „Zilei Forțelor Aeriene”, la 20 iulie 2013 a fost avansat la gradul de general-locotenent (cu trei stele).[7]

La 1 decembrie 2014 a fost înaintat la gradul de general (patru stele), iar la 1 ianuarie 2015 generalul Ștefan Dănilă a predat șefia Statului Major General generalului de infanterie Nicolae Ciucă.[8] După predarea funcției de șef al Statului Major general, la 5 ianuarie 2015, a fost numit Consilier de Stat și șef al Departamentului Apărare la Cancelaria primului-ministru al României, iar din martie 2016 până la 26 iunie 2017 a fost consilierul militar al ministrului apărării naționale.[9]

Pentru activitatea desfășurată a fost distins cu o serie de ordine, medalii și decorații dintre care cele mai importante sunt: Ordinul național „Steaua României” în grad de Ofițer (2012)[10], Ordinul Legiunea de Onoare în grad de ofițer (Franța)[11] și Medalia „Consolidarea Frăției de Arme” (Republica Moldova).

În anul 2015 i se acordă titlul de „Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț”.

Prof. Bălan Emanuel

 

[1] https://adevarul.ro/news/eveniment/armata-sef-nou-Stefan-danila-1_50acac9e7c42d5a663881e8d/index.html

[2]https://www.hotnews.ro/stiri-politic-8158684-generalul-stefan-danila-numit-sef-statului-major-general.htm

(accesat la 15 iulie 2019).

[3] https://zdbc.ro/baza-aeriana-95-bacau-are-un-nou-comandant/ (accesat la 15 iulie 2019).

[4] http://biblioteca.unap.ro/Teze2009-2010.pdf (accesat la 15 iulie 2019).

[5]https://gazetadecluj.ro/avansari-importante-in-armata-se-ascute-lupta-pentru-conducerea-statului-major-general/

 (accesat la 15 iulie 2019).

[6]https://www.curentul.info/actualitate/pentru-prima-data-in-istoria-armatei-romaniei-un-pilot-de-supersonice-devine-sef-al-smg-2/ (accesat la 15 iulie 2019).

[7]https://www.curierulnational.ro/old/Politic/2011-07-21/Stefan+Danila%2C+inaintat+in+gradul+de+general-locotenent+-+cu+trei+stele, (accesat la 15 iulie 2019).

[8] https://www.mapn.ro/fotodb/Sefi-de-stat-major (accesat la 15 iulie 2019).

[9]https://www.hotnews.ro/stiri-politic-18962765-generalul-stefan-danila-deveni-consilierul-lui-ponta-dupa-isi-preda-mandatul-sef-statului-major-general.htm (accesat la 15 iulie 2019).

[10] https://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/presedintele-basescu-i-a-decorat-pe-seful-smg-stefan-danila-si-secretarul-csat-ion-oprisor-286469.html (accesat la 15 iulie 2019).

[11] https://ro.ambafrance.org/Dl-General-locotenent-Stefan (accesat la 15 iulie 2019).

Actualitate

Calendarul zilei de 2 decembrie

Publicat

pe

De

In calendarul ortodox: Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Meropi.

 In calendarul romano-catolic: Sf. Bibiana si este prima duminica din Advent sau inceputul Postului Craciunului.

 In calendarul greco-catolic: Sf. Abacuc.

 Ziua Internationala pentru abolirea sclaviei.

 Ziua nationala a Emiratelor Arabe Unite(independenta fata de Marea Britanie, 1971).

 1409 Este fondata Universitatea din Leipzig.

 1492 Descoperirea Insulelor Haiti de catre Cristofor Columb (n. 1450- m. 1506).

 1697 A fost deschisa catedrala londoneza „Sf. Paul”.

1804: Napoleon Bonaparte a fost încoronat împărat al Franţei la Catedrala Notre Dame din Paris

1805 Batalia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, in inferioritate numerica, zdrobeste oastea ruso-austriaca.

1861: Poarta Otomană admitea condiționat unirea administrativă şi politică a Principatelor Române, printr-un firman însoţit de o notă restrictivă, ca aceasta să înceteze la sfîrşitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

1908: Se năștea Cecilia Mantta, profesoară de pian, întemeietoare a învăţământului muzical preuniversitar din România (d. 1999)

1935: Se năștea Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor ’50 (d. 1956)

1940: Se năştea compozitorul Cornel Fugaru (d. 2011)

1950: Înceta din din viaţă Dinu Lipatti, pianist şi compozitor de reputaţie internaţională (n. 1917)

1971: Emiratele Arabe Unite îşi proclamau independența față de Marea Britanie, ziua devenind sărbătoare naţională

 1989 Incheierea „razboiului rece”. Intalnirea la nivel inalt de la Malta dintre George Bush, presedintele SUA, si Mihail Gorbaciov, presedinte URSS, consacrata „noii ordini mondiale”; cei doi lideri declara ca „razboiul rece” s-a incheiat (2-4).

1998: Înceta din viață preotul Ilie Cleopa (n. 1912)

2014: Bucureştiul saluta victoria partidelor proeuropene în alegerile din Republica Moldova

2016: Un bărbat împuşca mortal două persoane şi rănea alte două în localitatea doljeană Palilula, sinucigânu-se în cele din urmă

2017: Loredana Toma cucerea trei medalii de aur, în limitele categoriei 63 kg, la Campionatele Mondiale de haltere de la Anaheim (California)

2017: Halterofilul columbian Edwin Mosquera Roa, participant la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, era împuşcat mortal în ţara natală (n. 1985)

 

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO – Incendiu la biserica din localitatea Râșca, comuna Drăgănești.

Publicat

pe

Incendiul se manifestă în interiorul bisericii și la acoperișul acesteia.
Intervin pompierii din cadrul Detașamentului Târgu Neamț cu trei autospeciale pentru stingere, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.
În sprijin se deplasează o autospecială pentru stingere și o autospecială pentru lucru la înălțime de la Detașamentul Piatra-Neamț și o autospecială pentru stingere de la Detașamentul Roman.

Apelul a fost făcut de un cetățean care se afla in trecere pe lângă biserică. Acesta a relatat că din turla bisericii se degajă fum și se observă și flacără.

Continua sa citesti

Actualitate

30 noiembrie – Sf. Apostol Andrei

Publicat

pe

Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an, reprezintă o sărbătoare specială pentru români, pentru că Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul lor. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului.

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate cu Sfântul Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.

Sfântul Apostul Andrei s-a născut în cetatea Betsaida, aflată lângă Marea Galileii. În acea cetate, al cărui nume înseamnă „casa vânătorilor”, s-au născut trei apostoli, pescari de meserie: Sfântul Apostol Petru şi Sfântul Apostol Andrei, care erau fraţi, şi Sfântul Apostol Filip.

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.

Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată l-a făcut cunoscut pe Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru). că l-a aflat pe Mesia.  Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului şi s-a bucurat de Învierea Sa împreună cu Maica Domnului şi cu ceilalţi apostoli, cu femeile mironosiţe.

Superstiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

„Andrei cap de iarnă”(aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.

Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire.

O altă superstiție legată de ziua de Sfântul Andrei este că fetele necăsătorite care își pun un fir de busuioc sub pernă își vor visa ursitul. La miezul nopții, exista obiceiul ca fetele tinere să întoarcă un ulcior cu gura în jos, apoi puneau cărbuni încinși pe fundul vasului de lut și rosteau câteva cuvinte pentru a cuceri bărbatul iubit. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, incantațiile și rugăciunile sunt mai puternice.

Agheasma și busuiocul erau folosite în alungarea duhurilor rele, fiind utilizate, alături de usturoi, inclusiv la prepararea mâncărurilor, dar și în hrana pentru animale.

Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul bărbatului să le apară în vis, apelează la „făcutul cu ulcica”, folosind un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă „neîncepută”, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită.

În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Continua sa citesti

Popular