Connect with us

Stiri nationale

1 litru de ulei alimentar aruncat la chiuvetă poluează 1 milion de litri de apă

Publicat

pe

Atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijență sau intenționat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafața apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietățile aflate în apă. O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar și o mie de litri de apă naturală.

 

Unde poți preda uleiul alimentar uzat?

Odată colectat separat și necontaminat în recipientul ales, uleiul alimentar uzat este pregătit pentru a fi predat la punctele de colectare specializate sau poate fi preluat de la tine de acasă pentru a fi trimis spre reciclare. În acest moment în România există trei actori care preiau uleiul uzat de la populație, și anume: Uleiosul, Sigurec și MOL România.

Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă. Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit uleiul atât de la persoanele fizice, cât și cele juridice din București și Iași. Aici găsești toate informațiile necesare pentru ca Uleiosul să poată colecta uleiul de la tine de acasă sau de la sediul firmei.

Sigurec este un proiect mare inițiat în urma semnării unui acord oficial încheiat între companii private, autorități publice, primării și reciclatori pentru colectarea diverselor deșeuri, printre care și a uleiului alimentar utilizat. Poți preda uleiul uzat colectat la una dintre cele 21 de stații de colectare selectivă din țară aflate în vecinătatea magazinelor Carrefour. Mai multe detalii poți găsi aici.

Benzinăriile MOL reprezintă prima rețea de benzinării din România, care în anul 2012 a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație. Există un număr considerabil de benzinării Mol în țară care au și rol de puncte de colectare pentru uleiul uzat. O listă completă a acestora, precum și prezentarea procedurii simple de predare a uleiului uzat poți găsi aici.

De asemenea, poți verifica pe Harta Reciclării punctele de colectare cele mai apropiate de tine. Nu uita să adaugi și tu pe hartă puncte de colectare pe care le cunoști.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Platforma Extreme Events a fost lansata

Publicat

pe

De

O nouă platformă “Extrem de Evenimente” a fost lansată în cadrul proiectului REACTIVE – “Centrul de Cercetare pentru Schimbările Climatice și Riscurile Climatice urmărește să dezvolte un instrument natural pentru a gestiona riscurile asociate cu schimbările climatice. Această platformă este dedicată colectării datelor despre fenomenele meteorologice extreme, oferindu-vă posibilitatea de a contribui cu informații, raportând sau trimițând fotografii despre evenimente neobișnuite pe care le observați. Accesând pagina web:

(https…://reactive.infp.ro/events/ ) veți putea raporta fenomenele meteo extreme pe care le-ați observat, contribui cu date care ne vor ajuta la o înțelegere mai bună a acestor evenimente și la dezvoltarea de strategii de gestionare a riscurilor, și explora harta interactivă.

REACTIVE, unul dintre cele 5 proiecte componente ale Centrului de Competență DTEClimate, investighează influența schimbărilor climatice asupra fenomenelor extreme, având ca scop final dezvoltarea unui serviciu complex de monitorizare a datelor atmosferă-hidrosferă-litosferă.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO VIDEO Un nou accident cu români, în Ungaria. Șoferul a murit pe loc

Publicat

pe

De

Un accident tragic a avut loc în apropiere de Báránd, o persoană și-a pierdut viața.

Două microbuze s-au ciocnit frontal la periferia orașului Báránd, la kilometrul 17 al autostrăzii 42. La fața locului s-au deplasat pompieri profesioniști din Püspökladány, Hajdúszoboszló și Karcag – a raportat vineri dimineața managementul dezastrelor.

Ulterior s-a raportat că într-un vehicul călătoreau trei persoane și în celălalt șapte, trei dintre ele fiind prinse în epavă. Unitățile au eliberat pasagerii cu ajutorul echipamentelor de tăiere a tensiunii, iar apoi i-au predat serviciului de ambulanță. Pompierii au scos sub tensiune unul dintre microbuze.

Serviciul Național de Ambulanță a precizat că la fața locului au fost chemate mai multe unități de ambulanță, două persoane au fost transportate la spital cu răni grave și șase persoane cu răni ușoare după ce au fost tratate în stare stabilă. În urma accidentului de circulație, o persoană a suferit răni atât de grave încât a murit pe loc.

La fața locului a trebuit chemat un elicopter ambulanță, iar cu acesta a fost transportat la spital o persoană rănită.

Potrivit declarației poliției, accidentul s-a petrecut în jurul orei 6.15. În timpul anchetei, a fost în vigoare o închidere totală a drumului, care a fost ridicată înainte de ora 12:00.

Continua sa citesti

Actualitate

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

Publicat

pe

De

Cod galben de ninsori și viscol în zona de munte a Moldovei, până pe 5 ianuarie! Circulați cu atenție și cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru sezonul de iarnă!

Continua sa citesti

Popular