Connect with us

Personalități

Vizita Tovarășului Nicolae Ceaușescu în zona Tîrgu Neamț

Publicat

pe

Cel mai iubit fiu al poporului, tovarășul Nicolae Ceaușescu a făcut mai multe vizite oficiale de lucru în Neamț, din 1965 și până în 1989.  Prima dintre acestea, la care ne vom referi în cele ce urmează are legătură și cu zona Tîrgului Neamț, fiind prima efectuată de tovarăș în septembrie 1966. Au mai urmat și altele, în mai 1970, iunie 1973, iulie 1975, septembrie 1980, dar fără a mai trece și prin Tîrgu Neamț.

Pe 8 septembrie 1966, după o scurtă oprire la Piatra Neamț se îndreaptă spre Mănăstirea Neamț și Cetatea Neamț, unde după vizită a ținut o cuvântare celor prezenți, unde a declarat:„Ne aflăm în Cetatea Neamțului, care, secole de-a rândul, a constituit un puternic punct de apărare împotriva acelora care au încercat să cotropească țara noastră, să împiedice poporul nostru să-și făurească o viață liberă și independentă…Istoria legendară a Cetății Neamțului…este o dovadă a forței și invincibilității poporului român. Mulți au încercat să cucerească aceste meleaguri frumoase și înfloritoare, dar așa cum scria Eminescu, «cum veniră se făcură toți o apă și-un pământ». Ei nu au putu îngenunchea poporul nostru și nimeni nu-l va putea îngenunchea niciodată. România se va înălța tot mai mândră sub soare! Moldovenii, muntenii, transilvănenii-românii au fost întotdeauna oameni pașnici, primitori, n-au râvnit niciodată la avutul altora, dar ei și-au apărat întotdeauna cu vitejie patria, glia strămoșească, și aceasta a făcut ca țara noastră să se înalțe continuu și să devină un stat puternic, înfloritor.ˮ

Pe 9 septembrie, un popas la Humulești, unde urmașii lui Creangă l-au întâmpinat cu „Bine ați venit în casa strămoșului nostru Ion!ˮ. Tot în acea zi, un popas în comuna Vînători, la Casa marelui Mihai Sadoveanu, unde tovarășul a petrecut „mai multe ceasuri de cugetare și reflecție.ˮ

În afară de aceste vizite oficiale, tovarășul efectua aproape în fiecare toamnă, în ultima decadă din septembrie, o vizită de vânătoare la cabana de la Nemțișor.

Prof. Emanuel Bălan

Surse:

Actualitate

Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba

Publicat

pe

A încetat din viață prof. Gigel Bîrliba, artist plastic și profesor de istorie. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de breaslă și tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl așeze la odihna cea bună!

 

Continua sa citesti

Actualitate

Curajul de a trece de la Poliție la Primărie – Neculai Preda candidează pentru Primăria orașului Târgu Neamț

Publicat

pe

Neculai Preda se mândrește cu experiența sa de 30 de ani în Poliție, însă de anul acesta s-a hotărât să își continue activitatea în lumea politică. Acesta candidează pentru funcția de Primar al orașului Târgu Neamț din partea Partidului Mișcarea Populară.

Născut și crescut în orașul Târgu Neamț, a activat 30 de ani în Poliția Română, dintre care 25 de ani în orașul Târgu Neamț. Din dorința de a face orașul Târgu Neamț un oraș mai bun, s-a înscris în cursa politică pentru a câștiga cel mai râvnit loc din primărie, funcția de primar.

Invitat în emisiunea „La microfon”, Neculai Preda nu a discutat doar despre viața sa politică ci a povestit și despre viața sa din orașul Târgu Neamț. „Activitatea mea anterioară nu se caracterizează doar prin activitatea de polițist. Eu sunt cetățean în orașul Târgu Neamț, mi-am construit o casă și mi-am întemeiat o familie. Am ales să lucrez și să locuiesc în acest oraș, cu toate că au existat unele oportunități, doar pentru că vreau să fac ceva pentru cetățenii acestui oraș. Eu mă călăuzez după o idee: ceea ce faci pentru tine pleacă o dată cu tine, ceea ce faci pentru societate va rămâne pentru totdeauna.

Studiile și viața profesională l-au făcut să ajungă în punctul în care anii de pensie să îi petreacă în politică. „În 1993 am definitivat studiile juridice la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar pe parcurs am urmat cursul de master la facultatea din Iași, unde am terminat „Științe Penale și Criminalistică” , acolo mi-am finalizat pregătirea profesională.”

Întrebat care sunt primele lucruri pe care vrea să le schimbe în Târgu Neamț, Niculae Preda ne-a amintit de problema traficului din oraș. „Prima dată trebuie regândit traficul din oraș, pentru fluidizarea acestuia. În acest moment se lucrează intens la construcția unui mare magazin, la intrare în oraș, după pod în dreapta, iar autoritățile locale actuale nu au gândit o cale de acces corectă spre magazin, având în vedere capacitatea parcării spațiului comercial. […] Un alt punct ar fi regândirea autorizațiilor care se dau pentru construcții, atât pentru construcții civile cât și pentru cele de alimentație publică. S-au deschis 3 unități de alimentație publică fără aproape nici un loc de parcare, 2-3 locuri de parcare cu 30 de locuri la mese. […] Toată lumea se întreabă ce se întâmplă cu Stațiunea Oglinzi. Pentru o stațiune turistică ai nevoie de o suprafatță mult mai mare. Trebuie cumpărat sau inchiriat un teren atat din domeniul silvic cât și din domeniul privat, pentru a extinde suprafața. Să atragem câțiva investitori, să construiască o piscină, să construiască o tiroliană, să se facă un traseu montan de la Cabana Oglinzi – Monumentul Eroilor – Cetatea Neamț – Parcul Cetății pentru ca omul să aibă unde să se plimbe. ”

Emisiunea integrală:

Continua sa citesti

Actualitate

Simona Halep a Câștigat turneul de tenis de la Praga

Publicat

pe

Este al 21-lea titlul din cariera jucătoarei născută la Constanța. Turneul de la Praga are premii totale în valoare de  202.250 de dolari, iar pentru pentru adjudecarea trofeului Simona Halep va primi un cec de 25 de mii de dolari și 280 de puncte în plus în clasamentul WTA.

Simona Halep avut un start ezitant de meci. A pierdut primele două game-uri, pentru ca apoi să revină și să le câștige pe următoarele șase și setul (6-2). În debutul setului al doilea, Halep (nr. 2 WTA) s-a impus pe serviciul belgiencei, însă Elise Mertens (23 WTA) a revenit în game-ul următor și a făcut rebreak. În game-ul al cincilea Simona Halep a câștigat din nou pe serviciul adversarei și a preluat conducerea, 3-2, însă Mertens a revenit și egalat la patru. La scorul de 5-5 Halep, a câștigat din nou pe serviciul adversarei, pentru ca apoi să-și adjudece și setul al doilea cu scorul de 7-5.

Cele două jucătoare s-au mai întâlnit patru ori în carieră, până la finala de la Praga, iar Halep conducea cu scorul de 3-1.

În drumul spre finala turneului de la Praga, Halep s-a impus în semifinale și în fața compatrioatei Irina Begu, scor 7-6, 6-3. În primul tur, la primul meci oficial disputat după o pauză de aproape șase luni, Halep s-a impus greu împotriva Paulei Hercog (29 ani, 46 WTA), cu 6-1, 1-6, 7-6 (7-3).

 

 

Continua sa citesti

Popular