Connect with us

Actualitate

Video Lansarea monografiei comunei Răucești

Publicat

pe

 

Astăzi, 20 octombrie 2019, comuna noastră a îmbrăcat straie de sărbătoare. Primăria comunei Raucești, cu sprijinul Consiliului Județean, în parteneriat cu Asociația Centrul Comunitar de Resurse Răucești și Biblioteca Comunală Răucești, a organizat evenimentul cultural – Lansare de carte – Monografia comunei Răucești, autor, profesor Agafitei Gheorghe.
Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături ”, a declarat Dumitru BĂLĂJEL, primarul comunei RĂUCEȘTI.

Satul românesc rămâne locul unde poate fi înțeleasă identitatea noastră, poate fi o carte de vizită prin care lumea ne cunoaște definindu-ne sau, uneori, redefinindu-ne ca români. Satul vorbește despre istoria profundă a țării, vorbește prin eroii săi, se regăsește în casa bunicilor sau a părinților, lângă focul din vatră, ascultând poveștile bătrânilor. Este o binecuvântare o întoarcere în timp care determină starea emoțională de întoarcere acasă, doar citind cărți, refăcând adesea întru credință comunitatea de altădată a satului nostru de baștină.
O restituire a identității satelor din comuna Răucești o realizează, în cel mai altruist mod, un erudit locuitor al satului Săvești, senior profesor de istorie și ani de-a rândul director de școală. Această restituire a istoriei este un act de generozitate față de comunitate, un act de restituire a moștenirilor culturale lăsate tinerilor și viitorului. Deopotrivă, iubitori de tradiții și tineri europenizați care revin la rădăcini, se întâlnesc ACASĂ, în comuniune. Monografia comunei Răucești prezintă un tezaur dăruit comunității bazat pe un set de valori care face parte din tradiția satului românesc, definind o moștenire educațională: culturală, istorică, religioasă, geografică, administrativă, moștenită din illo tempore.

     Conținutul ”Monografiei comunei Răucești” realizează un demers complet asupra tuturor aspectelor care pot crea o imagine a unui ”microunivers”, valabil în majoritatea poveștilor despre satul românesc și chiar al celui universal. Amprenta acestui tip de universalitate se observă din modul în care logica acestei cărți pornește de la istoria geografică a locului, comuna Răucești fiind așezată în unitatea de relief care include în cuprinsul ei Subcarpații Moldovenești și Podișul Moldovei. Detaliile despre relief, hidrografie, floră și faună pregătesc introducerea capitolului de istorie, un capitol dedicat unei istorii milenare, care a permis dezvoltarea unui mare număr de așezări, dintre care unele au dispărut cu timpul. Autorul face referire la izvorul de informații referitoare la vestigiile aflate în satele actualei comune Răucești care sunt datorate ministrului Instrucțiunii, Alexandru Odobescu, de la sfârșitul sec. al XIX-lea. ”După cum se cunoaște, ministrul s-a adresat prin Chestionarul său intelectualilor de la sate pentru a culege datele necesare alcătuirii unei istorii naționale a României. Un răspuns cuprinzător la chestionarul amintit, a fost trimis pentru satele noastre, de învățătorul Gheorghe Bejan din Oglinzi în anul 1873. El menționa că pe teritoriul satului Răucești, punctul Toplița – Izvor (astăzi, corectat: Săvești – Izvoare – Dealul în Sus) se aflau câte ceva rămășițu, de la foștii locuitori. Pentru satul Oglinzi se amintește de stațiunile arheologice de la Cetățuia și Ojicani.” Sunt prezentate cele trei campanii arheologice efectuate în ultimii 25 de ani, de cunoscutul arheolog, dr. Ghiocel Dumitroaia, fost director al Complexului Județean Muzeal Neamț, la care a contribuit și profesorul Traian Anton de la Școala Răucești, ocazie cu care au fost descoperite în Stațiunea Arheologică Răucești – Munteni mai multe locuinţe precucuteniene şi cucuteniene din fazele A, B şi C, inventarul descoperit cuprinde și ceramică fragmentată sau întreagă, unelte de piatră și os, vetre de foc ş.a.
Capitolul dedicat Bisericii și religiei satelor din comuna Răucești este un capitol al restituirii memoriei locului sacru format sub oblăduirea preoților și întru cinstirea creștinismului ortodox românesc. Locurile sacralității comunitare, majoritatea construite prin daniile poporului și straduințele autorităților, rămân axe identitare veritabile prin întoarcerea la rădăcini, acele rădăcini care te cheamă mereu să aprinzi o candelă a neuitării la mormintele sfinte ale moșilor și strămoșilor, mormintele eroilor și lângă icoana sub care ai fost botezat.
Capitolul ”Eroii și veteranii noștri” este un alt capitol închinat memoriei colective, capitol care păstrează parcă din liniștea absolută a înșiruirii literelor din numele așternute pe crucile dedicate eroilor cunoscuți și necunoscuți ai urbei. Ne mai pot povesti despre istorie doar 17 veterani…atât au mai rămas.

Școala și organizarea învățământului în comuna Răucești a ocupat și ocupă un rol important în politica comunității, din păcate scăderea demografică a dus la depopularizarea școlilor și restrîngerea acestora în centrul comunei și în satul Oglinzi. Despre trecut însă, autorul prezintă oameni și fapte realizând o radiografie realistă și completă a vieții școlare, mai ales că a fost parte a breslei dascălilor, breaslă care a ridicat prestigiul satelor din comuna Răucești, prin absolvenții săi.
De același interes beneficiază și capitolele dedicate aspectelor etnofolclorice pornind de la ”vatra satului”, numărul populației, situația economico-socială, starea materială a locuitorilor, graiul, portul traditional purtat în zi de sărbătoare, sărbătorile populare, tradițiile, obiceiurile și datinile. O viață culturală menținută vie de către intelectualii satelor și cu sprijinul unei administrații obștești de bună calitate. Autorul se folosește de acte vechi, surse care spun că satele au fost conduse la începuturi de oameni buni şi bătrâni, aleşi de obşte, care reglementau relațiile dintre săteni şi răspundeau solidar cu ei față de stăpâni și stăpânire și ajunge la o cronică a primarilor, conducători de obște de la 1864 până în prezent. Nu au fost neglijate nici aspectele legate de activitățile economice din satele comunei și nici cei care au dat viață fiecărei fapte: fiii satului.
Indiferent de ritmul de dezvoltare și transformare al satelor comunei Răucești, constatăm că istoria locului se păstrează în memoria comunitară datorită unui autor generos, un intelectual care iși merită cu prisosință locul în memoria generațiilor de elevi pe care i-a educat, inclusiv în memoria mea, datorită anilor de viață pe care i-a dăruit educației, datorită tuturor lucrărilor de restituire a identității colective. Mentalul colectiv, ca și cel individual, se transformă, lucrurile nu pot încremeni ab origine, e firesc să lăsăm lucrurile să curgă, dar este important să știm unde este IZVORUL.
Adresăm cordiale mulțumiri Domnului Profesor Gheorghe AGAFIȚEI pentru strădania neobosită în munca de restituire a identității comunei Răucești, pentru modul în care a atras în proiectul domniei-sale colaboratorii cei mai potriviți și împreună au lăsat CUVÂNTUL să zidească”, a declarat Prof. Elena Preda.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Neamțul, județul reprezentativ pentru locurile, tradițiile și oamenii săi emblematici!

Publicat

pe

De

❓Care este pentru voi #județul cu locuri, tradiții și oameni emblematici?
Poate vă mai amintiți ce am publicat vara anului trecut, când v-am prezentat frumusețile țării noastre?! Dorim să reluăm acest proiect, iar săptămânal ne propunem să ajungem în câte un județ din #România pentru a-l cunoaște mai în detaliu, iar astfel, #împreună, să-i promovăm obiectivele de referință și valorile naționale.

‼️ Așadar, vă invităm în secțiunea de comentarii să #nominalizați județul reprezentativ pentru dumneavoastră.
#Județul cel mai cel mai des menționat (la această postare!) până duminică, ora 18:00, va reprezenta prima noastră oprire de săptămâna viitoare.
Staaart vot! 😃

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO VIDEO „Unirea face puterea” – TRICOLORUL CĂLĂTOR de la Piatra-Neamț

Publicat

pe

De


📌 „Unirea face puterea” – manifestarea care va duce TRICOLORUL CĂLĂTOR de la Piatra-Neamț, pe Dealul Crucii, la Gura Ocniței, în județul Dâmbovița.

🇹🇩 Demarată anul trecut și dedicată Micii Uniri din 1859, manifestarea complexă „Unirea face puterea!” se desfășoară anul acesta în perioada 20-24 ianuarie. Tricolorul de 100 de metri purtat cu un an în urmă de sute de tineri pe străzile municipiului Piatra Neamț și arborat pe Turnul lui Ștefan va porni anul acesta către Muntenia, mai precis în comuna Gura Ocniței, din județul Dâmbovița. Acolo va fi arborat pe Crucea Păcii, un monument de dimensiunile Crucii de pe Caraiman. În drum va face popas pe malurile râului Milcov și în comuna buzoiană Padina.

⛰ La Piatra-Neamț, în prezența viceprimarului municipiului, Alin Lehăduș, alături de reprezentanți ai Complexului Muzeal Național Neamț, ai Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu” și ai Asociației Culturale „Star” (organizator principal) tricolorul uriaș a fost din nou arborat pe Turnul lui Ștefan, pentru ca apoi să fie predat delegaților Teatrului „Junior” din Târgoviște. Aceasta s-a  întâmplat vineri, 22 ianuarie, la ora 11:00 pe Platoul de la Curtea Domnească din Piatra-Neamț.
📜 Este un gest cu valoare de simbol, ce transmite peste ani ideea de Unire și de bună colaborare a celor două provincii românești.

📲 Evenimentul a fost transmis în direct pe pagina de facebook a primăriei pietrene: Municipiul Piatra-Neamț, începând cu ora 11:00.

Continua sa citesti

Actualitate

Anunț privind recrutarea și selecție

Publicat

pe

De

Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară prin Biroul informare-recrutare din cadrul Centrului militar judeţean Neamţ, activități de recrutare a tinerilor – băieţi şi fete domiciliați pe raza județului Neamț, absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau viitori absolvenţi ai învăţământului gimnazial şi liceal, în vederea şcolarizării în instituţiile militare de învăţământ.
ANUNȚ PRIVIND RECRUTAREA ȘI SELECȚIA CANDIDAȚILOR PENTRU ADMITEREA ÎN COLEGIILE NAȚIONALE MILITARE ȘI PENTRU PROGRAMELE DE STUDII UNIVERSITARE, POSTLICEALE MILITARE !!!
COLEGII NAȚIONALE MILITARE:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 05.03.2021;
– PERIOADA DE SELECȚIE:
25.01 – 09.04.2021;
– PERIOADA DE EFECTUARE A EXAMINĂRII MEDICALE:
01.02 – 23.04.2021;
INSTITUTUL MEDICO-MILITAR, ACADEMIA DE POLIȚIE ȘI UNIVERSITATEA BUCUREȘTI:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 05.03.2021;
– PERIOADA DE SELECȚIE:
25.01 – 09.04.2021;
– PERIOADA DE EFECTUARE A EXAMINĂRII MEDICALE:
01.02 – 23.04.2021;
ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR ȘI ÎNVĂȚĂMÂNTUL POSTLICEAL:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 30.04.2021;
Pentru învățământul superior și postliceal selecția și examinarea medicală se vor desfășura după ierarhizarea candidaților.
ÎNSCRIEREA CANDIDAȚILOR se poate face prin următoarele modalităţi:
a) transmiterea solicitării şi a documentelor prin poșta electronică, la adresa de e-mail a CMJ Neamţ: recrutaremapn.neamt@gmail.com.
SAU,
b) depunerea documentelor care constituie dosarul de candidat, în cazul în care nu se poate realiza înscrierea electronică, la sediul Biroului informare-recrutare Neamţ, adresa: Piatra Neamţ, str. Durăului nr. 9.
Date şi documente (fotocopii) necesare pentru înscrierea online:
– nume şi prenume candidat …………..;
– elev la şcoala/colegiul/absolvent al, anul…………………;
– solicit înscrierea pentru (specificați colegiul, instituția de învățământ superior sau postliceal la care doriți înscrierea) ……………………;
– telefoane contact: 1. (nr. candidat ……), 2. (nr. rezervă ………);
– adresă e-mail: …………………..;
– ataşat fotocopii după: 1. certificat naştere, 2. carte identitate, 3. acordul de prelucrare a datelor personale completat și semnat.
SELECȚIA ȘI EXAMINAREA MEDICALĂ:
– detalii privind pașii de urmat în vederea susținerii probelor de selecție și examinării medicale, veți primi pe adresa de e-mail, la momentul confirmării înscrierii.
ATENŢIE:
– dacă înscrierea s-a efectuat electronic, asiguraţi-vă că aceasta s-a produs printr-un e-mail de confirmare. Dacă nu aţi primit confirmare (în termen de două, trei zile lucrătoare), solicitaţi telefonic acest lucru; Tel. 0233213886 sau 0233213473.
– dacă înscrierea s-a efectuat electronic, la momentul depunerii dosarului de candidat, aceștia au obligaţia de a prezenta personalului recrutor documentele care se solicită, în original sau copie legalizată, în vederea certificării confruntării documentelor transmise electronic sau în fotocopie.

Continua sa citesti

Popular