04. iulie 2020

Sfințire de biserică la Netezi, comuna Grumăzeşti

           În Duminica a XIV-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit Biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Netezi, comuna Grumăzeşti, Protopopiatul Târgu Neamţ. Slujba arhierească a marcat şi a încununat toate lucrările de construcţie, înfrumuseţare şi împodobire ale sfântului locaş, desfăşurate în perioada 2000-2018.

Piatra de temelie a Bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Netezi a fost pusă în anul 1999 de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Primul paroh al acestei parohii a fost preotul Teofil Arsene, care a păstorit comunitatea între anii 2000-2006, timp în care s-a ridicat şi acoperit biserica. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, începând cu anul 2008 şi până în prezent, Parohia Netezi este păstorită de preotul Constantin Dominte. Cu sprijinul enoriaşilor, a oficialităţilor locale şi judeţene, în aceşti ultimi ani, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica fresco, executată de pictorul Victor Şeremet. De asemenea, s-au mai construit gardul din piatră şi fier forjat, o casă socială şi o casă parohială, ambele din cărămidă, turnul clopotniţă şi s-a introdus încălzirea în biserică prin pardoseală şi placarea cu marmură a pardoselii. Noua catapeteasmă şi mobilierul bisericesc au fost realizate din lemn de stejar de către sculptorul bisericesc Constantin Arsenie.

Ca o încununare a lucrărilor de construcţie şi înfrumuseţare a bisericii parohiale din Netezi, slujba de sfinţire a fost săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Netezi îl aşteptau de atâţia ani. Preotul paroh şi primarul localităţii, dar şi tineri şi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular l-au întâmpinat la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, după tradiţionala primire cu pâine şi cu sare, a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de târnosire a locaşului de cult. Biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos împodobită, au luat parte sute de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar.

„Fără credinţă şi fără fapte bune, omul nu se poate apropia de Dumnezeu”

În cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a subliniat că, fără Dumnezeu, omul nu poate trăi bucurie autentică: „Viaţa noastră a fost gândită de Dumnezeu să fie ca o cină continuă. Dumnezeu a binevoit ca omul să se bucure în această viaţă, să fie plin de bucurie şi să dobândească pe deplin această bucurie în veşnicia cea neînserată a Împărăţiei Sale. La această cină, adică la viaţă, Dumnezeu ne-a chemat pe toţi, pentru că pe toţi Dumnezeu ne iubeşte deopotrivă. Ne cheamă la El şi ne îndeamnă ca viaţa noastră să fie o viaţă împreună cu El; El să stea cu noi la cină, noi ospătându-ne cu El. O viaţă cu Dumnezeu este o viaţă adevărată, iar o viaţă fără Dumnezeu, un om fără Dumnezeu, o ţară fără Dumnezeu, sunt realităţi lipsite de sensul bucuriei, de înălţimea cuprinderii unei vieţi axate pe legătura cu Dumnezeu”.

„A avea viaţă adevărată, a fi cu Dumnezeu la cină, înseamnă a avea haină de nuntă. Această haină de nuntă are dublă semnificaţie. Prima haină de nuntă este credinţa în Dumnezeu, iar săvârşirea faptelor celor bune, pe de altă parte, este ca un război care ţese veşmânt frumos pentru viaţa omului. Fără credinţă şi fără fapte bune, omul nu se poate apropia de Dumnezeu”, a mai spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtăşirii credincioşilor, pr. protopop Neculai Axentioi a dat citire hrisovului de sfinţire, după care părintele paroh a ţinut un cuvânt de mulţumire către ctitori şi enoriaşi.

Drept recunoştinţă pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Constantin Dominte a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. IPS Părinte Teofan a felicitat atât pe părinte, pe soţia acestuia, cât şi pe ctitori şi enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi construiască şi să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia locaşului de cult. Astfel, distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” a fost oferită preoţilor Vasile Arsene şi Teofil Arsene, precum şi primarului comunei Grumăzeşt, Constantin I. Matasă, şi viceprimarului comunei Grumăzeşti, Constantin C. Matasă. Printre cei care au primit distincţii de vrednicie s-au numărat presbitera Ana Dominte, pictorul Victor Şeremet, epitropul Constantin Diaconiţa.

SURSA :ziarullumina.ro

Comenteaza

Adresa dvs. de mail nu va fi publicata pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *