Connect with us

Actualitate

Sfințire de biserică la Netezi, comuna Grumăzeşti

Publicat

pe

           În Duminica a XIV-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit Biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Netezi, comuna Grumăzeşti, Protopopiatul Târgu Neamţ. Slujba arhierească a marcat şi a încununat toate lucrările de construcţie, înfrumuseţare şi împodobire ale sfântului locaş, desfăşurate în perioada 2000-2018.

Piatra de temelie a Bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Netezi a fost pusă în anul 1999 de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Primul paroh al acestei parohii a fost preotul Teofil Arsene, care a păstorit comunitatea între anii 2000-2006, timp în care s-a ridicat şi acoperit biserica. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, începând cu anul 2008 şi până în prezent, Parohia Netezi este păstorită de preotul Constantin Dominte. Cu sprijinul enoriaşilor, a oficialităţilor locale şi judeţene, în aceşti ultimi ani, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica fresco, executată de pictorul Victor Şeremet. De asemenea, s-au mai construit gardul din piatră şi fier forjat, o casă socială şi o casă parohială, ambele din cărămidă, turnul clopotniţă şi s-a introdus încălzirea în biserică prin pardoseală şi placarea cu marmură a pardoselii. Noua catapeteasmă şi mobilierul bisericesc au fost realizate din lemn de stejar de către sculptorul bisericesc Constantin Arsenie.

Ca o încununare a lucrărilor de construcţie şi înfrumuseţare a bisericii parohiale din Netezi, slujba de sfinţire a fost săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Netezi îl aşteptau de atâţia ani. Preotul paroh şi primarul localităţii, dar şi tineri şi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular l-au întâmpinat la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, după tradiţionala primire cu pâine şi cu sare, a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de târnosire a locaşului de cult. Biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a fost sfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos împodobită, au luat parte sute de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar.

„Fără credinţă şi fără fapte bune, omul nu se poate apropia de Dumnezeu”

În cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a subliniat că, fără Dumnezeu, omul nu poate trăi bucurie autentică: „Viaţa noastră a fost gândită de Dumnezeu să fie ca o cină continuă. Dumnezeu a binevoit ca omul să se bucure în această viaţă, să fie plin de bucurie şi să dobândească pe deplin această bucurie în veşnicia cea neînserată a Împărăţiei Sale. La această cină, adică la viaţă, Dumnezeu ne-a chemat pe toţi, pentru că pe toţi Dumnezeu ne iubeşte deopotrivă. Ne cheamă la El şi ne îndeamnă ca viaţa noastră să fie o viaţă împreună cu El; El să stea cu noi la cină, noi ospătându-ne cu El. O viaţă cu Dumnezeu este o viaţă adevărată, iar o viaţă fără Dumnezeu, un om fără Dumnezeu, o ţară fără Dumnezeu, sunt realităţi lipsite de sensul bucuriei, de înălţimea cuprinderii unei vieţi axate pe legătura cu Dumnezeu”.

„A avea viaţă adevărată, a fi cu Dumnezeu la cină, înseamnă a avea haină de nuntă. Această haină de nuntă are dublă semnificaţie. Prima haină de nuntă este credinţa în Dumnezeu, iar săvârşirea faptelor celor bune, pe de altă parte, este ca un război care ţese veşmânt frumos pentru viaţa omului. Fără credinţă şi fără fapte bune, omul nu se poate apropia de Dumnezeu”, a mai spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtăşirii credincioşilor, pr. protopop Neculai Axentioi a dat citire hrisovului de sfinţire, după care părintele paroh a ţinut un cuvânt de mulţumire către ctitori şi enoriaşi.

Drept recunoştinţă pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Constantin Dominte a fost hirotesit întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. IPS Părinte Teofan a felicitat atât pe părinte, pe soţia acestuia, cât şi pe ctitori şi enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi construiască şi să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia locaşului de cult. Astfel, distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” a fost oferită preoţilor Vasile Arsene şi Teofil Arsene, precum şi primarului comunei Grumăzeşt, Constantin I. Matasă, şi viceprimarului comunei Grumăzeşti, Constantin C. Matasă. Printre cei care au primit distincţii de vrednicie s-au numărat presbitera Ana Dominte, pictorul Victor Şeremet, epitropul Constantin Diaconiţa.

SURSA :ziarullumina.ro

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO – Accident rutier deosebit de grav în Neamț

Publicat

pe

De

Din cercetările preliminare efectuate de polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț a reieșit că, în timp ce un tânăr de 22 de ani, din Ilfov, conducea un autoturism pe DJ 156 A, în localitatea Girov, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, moment în care ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu un atelaj hipo condus de un bărbat de 44 de ani, din Girov.

În urma impactului a rezultat decesul conducătorului atelajului hipo, precum și rănirea conducătorului auto și a cinci pasageri, cu vârste cuprinse între 12 și 36 de ani.

Patru dintre victime au fost preluate și transportate la spital, în vederea primirii de îngrijiri medicale de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul rutier.
SURSA: IPJ NEAMT , ISU NEAMT

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO – Salon Unirea – Primăvara începe cu tratamentele faciale by Gabriela

Publicat

pe

De

Schimbările de temperatură, vârsta sau stresul cotidian, ne lasa urmele pe piele, iar asta se vede si ne crează deseori disconfort. Însă, in era tuturor posibilităților, exista si profesionisti care ne pot reda strălucirea. Esteticianul Gabriela Baciu, de la Salon Unirea, are soluțiile multor probleme ce țin de aspectul pielii, venind in ajutorul doamnelor, dar si al domnilor deopotrivă. Va așteptam la salon cu cele mai inovative proceduri si tratamente din estetica pielii si desigur cu oferte si promoții pentru fiecare persoană, in fiecare sezon. Alege sa strălucești!
0755356830 – Gabriela

Continua sa citesti

Actualitate

Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a XI-a – PROGRAM

Publicat

pe

De

În pofida condițiilor dificile, marcate de numeroase restricții, în perioada 1-5 martie 2021 se va desfășura Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a XI-a.
Diverse instituții și organizații din Chișinău, Orhei, Bălți, Iași, Târgu-Neamț și Pipirig și-au unit forțele pentru a organiza un program de evenimente online, care vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”

https://www.facebook.com/biblioteca.creanga
Organizatorii Festivalului:
• Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova
• Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”
• Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY)
• Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”
• Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova
• IP „Teleradio-Moldova”
• Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Chișinău
• Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”
• Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”, Orhei
• Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”, Bălți
• Consiliul Județean Iași
• Primăria municipiului Iași
• Muzeul Național al Literaturii Române, Iași
• Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă”, Iași
• Primăria orașului Târgu-Neamț
• Fundația „Sfânta Teodora de la Sihla”, Târgu-Neamț
• Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române, Filiala Târgu-Neamț
• Primăria comunei Pipirig
• Parohia Bisericii „Sfântul Haralambie”, Târgu-Neamț
• Clubul Copiilor Târgu-Neamț
• Parohia Bisericii „Sf. Gheorghe” Stânca-Pipirig
• Liceul „Ion Creangă”, Pipirig
PROGRAM
1 martie
10.00 Chișinău, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Aleea clasicilor
• Depunere de flori la bustul lui Ion Creangă
Moderator: Iulian Filip, scriitor
Participă scriitori, bibliotecari, elevi și cadre didactice.
10.00 Iași, Parcul Copou
• Depunere de flori la bustul lui Ion Creangă
Moderator: Valentin Talpalaru, scriitor, jurnalist, muzeograf
Participă scriitori, bibliotecari, elevi și cadre didactice.
15.00 Chișinău, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”
• Inaugurarea ediției a XI-a a Festivalului Internațional „Zilele Creangă”
• Colocviul „Ion Creangă al meu”
Moderator: Eugenia Bejan, director general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”
Participă:
– Lilia Pogolșa, Ministrul educației, culturii și cercetării
– Valentin Talpalaru, scriitor, jurnalist, muzeograf, Iași
– Olguța Creangă Caia, scriitoare, strănepoată a lui Ion Creangă, Târgu-Neamț
– Claudia Balaban, directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”
– Arcadie Suceveanu, președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova
– Svetlana Sârbu, șefa redacției Cultură, Radio Moldova
– scriitorii Iulian Filip, Claudia Partole, Ianoș Țurcanu, Titus Știrbu, Ion Anton (Chișinău), Irene Postolachi (Bușteni, România)
– Nina Corcinschi, director al Institutului de Filologie Română „B. P. Hasdeu”, MECC
– Adrian Ghicov, dr. hab. în filologie, conf. univ.
– Pr. Adrian Stănică, Biserica „Sf. Gheorghe” Stânca-Pipirig
– Vasile Lulu Roșu, director TVN, Târgu-Neamț
– Corneliu Solomon, director al Liceului Teoretic „Ion Creangă” Chișinău
– elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate”, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Liceul Teoretic „George Meniuc”, Liceul Teoretic „Gh. Asachi”
– Corul „Muguraș de Sânziene” de la Clubul Copiilor Târgu-Neamț, dirijor, prof. Sânziana Oșlobanu
– Ansamblul folcloric „Opincuța” de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Chișinău, conducător artistic Maria Lupu
2 martie
14.30 Chișinău, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova
• Simpozion „Ion Creangă: lumea lui și lumea noastră postmodernă”
Moderator: dr. hab., conf. univ. Nina Corcinschi, director al Institutului
Participă:
– Acad. Mihai Cimpoi
– Dr. Dumitru Apetri
– Dr. Oxana Gherman
– Dr. Olesea Gîrlea
– Drd. Liliana Botnari
Invitați:
– Olguța Creangă Caia, scriitoare, strănepoata lui Ion Creangă
– Valentin Talpalaru, scriitor, jurnalist, muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române, Iași
– Mircea Platon, scriitor, redactor-șef al revistei „Convorbiri literare” Iași
– Gheorghe Simon, scriitor, Tîrgu-Neamț
– Lidia Richter, directoarea Bibliotecii Orășenești Târgu-Neamț
– Gabriela Secheșan, interpretă
Moment special cu strănepoatele lui Ion Creangă:
Mezzosoprana Claudia Caia și soprana Olga Caia Murariu interpretează duetul „He shall feed his flock” din oratoriul „Messiah” de Georg Friedrich Händel.
3 martie
11.00 Orhei, Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”
• Vocea copilăriei eterne: Spectacol literar-muzical
Moderator: Natalia Platon, șefa Bibliotecii pentru Copii „Ion Creangă”, Orhei
Participă:
– Liceul Teoretic „Alecu Russo” Orhei, profesoare Elena Pîntea, Ludmila Covalciuc, Corina Bîlba
– Biblioteca Publică Piatra, Orhei, bibliotecară Galina Bîrdan
– Casa de Cultură Cucuruzeni, regizor Gheorghe Guriuc
– Olguța Creangă Caia, scriitoare, strănepoata lui Ion Creangă
– Valentin Talpalaru, scriitor, jurnalist, muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române, Iași
– scriitorii Iulian Filip, Claudia Partole, Ion Anton
– Corul Liceului „Ion Creangă” Pipirig, dirijor, prof. Nadia Sângeap
4 martie
11.00 Bălți, Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”
• Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată
Moderator: Ana Botezat, șefa Bibliotecii pentru Copii „Ion Creangă”, Bălți
Participă:
– Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți, clasa a 2-a „B”, profesoară Viorica Mațilă-Parfeni
– Valentin Talpalaru, scriitor, jurnalist, muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române, Iași
– Olguța Creangă Caia, scriitoare, strănepoata lui Ion Creangă
– scriitorii Ianoș Țurcanu, Titus Știrbu
– Ana Dragu, interpretă
5 martie
14.00 Chișinău, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”
• Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediția a VI-a
Moderator: Eugenia Bejan, director general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”
Invitată specială: Maria Iosep, interpretă, elevă din jud. Suceava, România
Moment artistic cu Ansamblul folcloric „Opincuța” de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Chișinău, conducător artistic Maria Lupu
Participă elevi de la diferite școli și licee din mun. Chișinău.

Continua sa citesti

Popular