04. iulie 2020

România – Argentina 3-2, de la World Cup ’94, cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale!

26 iunie 2018, iată o dată la care fotbalul românesc la nivel de echipă națională nu mai există practic în lumea bună. ”Tricolorii” zilelor noastre abia mai scot capul în lumea mare a fotbalului, iar la un turneul final de Campionat Mondial nu ne-am mai calificat de 20 de ani. Dar azi, din Marea Britanie, vine, pe calea online-ului, un articol care ne amintește că, odinioară, am existat și noi în fotbal.

Jurnalistul britanic Craig McCracken de la celebra publicație ”The Guardian” scrie un articol de excepție dedicat meciului România – Argentina de la Cupa Mondială din SUA 1994. McCracken și-a ales meciul preferat din istoria tuturor cupelor mondiale și încearcă să își convingă cititorii că duelul de pe Rose Bowl din Pasadena, România – Argentina, a fost cel mai frumos din istorie.

Jurnalistul britanic notează că, la acel turneu final, România se lăuda cu un joc ”fantastic” și ”telepatic pe contra atac”, cu ajutorul căruia reușise să se claseze pe primul loc în grupa sa. De celalată parte, Argentina ajunsese pe locul al treilea în grupă, după înfrângerea suferită contra Bulgariei. Chiar și așa, istoria Argentinei la Cupa Mondială o făcea favorită în fața României

Meciul de pe 7 iulie 1994 fusese catalogat drept confruntarea de 5 stele dintre Maradona și Maradona din Carpați (așa cum era cunoscut Gheorghe Hagi), însă Argentina îl pierduse doar cu trei zile înaintea partidei pe Diego, care picase testul anti doping, iar Claudio Caniggia nu era nici el disponibil. Argentina îi avea însă pe briliantul din Serie A Gabriel Batistuta și pe Abel Balbo.

Despre meciul din 1994, Maradona a declarat: ”Argentina nu a fost învinsă pe teren, a fost învinsă în afara terenului”. Craig McCracken îl pune repede la punct: ”Să sperăm că în momente mai tăcute, Maradona își dă acum seama că nu a fost nicio rușine să pierzi cel mai epic meci din istorie”, încheie jurnalistul The Guardian.

Pentru meciul din ”optimile” Cupei Mondiale din 1994, ”Puiu” Iordănescu nu se putea baza pe Florin Răducioiu, suspendat. În locul său a intrat Ilie Dumitrescu, mutare care s-a dovedit mai mult decât înspirată.

România – Argentina s-a încheiat 3-2, în probabil cel mai mare rezultat obținut de echipa națională a României în toate timpurile. Golurile românilor au fost marcate de Ilie Dumitrescu (minutele 11 și 18) și Gică Hagi (minutul 58). Pentru ”pume” au marcat Batistuta (15 penalty), Balbo (73).

Anghel Iordănescu a început partida de pe Rose Bowl din Pasadena cu Florin Prunea în poartă, Dan Petrescu, Daniel Prodan și Miodrag Belodedici, Ionuț Lupescu, Gică Popescu, Dorinei Munteanu, Gică Hagi (căpitan), Ilie Dumitrescu, Tibor Selymeș și Gică Mihali. Au mai jucat Costel Gâlcă (minutul 86 în locul lui Hagi) și Corneliu Papură (minutul 89 în locul lui Dumitrescu).

3011
2206
5460
1830

SURSA : a1.ro

Comenteaza

Adresa dvs. de mail nu va fi publicata pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *