Connect with us

Timp Liber

Recomandare de film – Un pas în urma serafimilor

Publicat

pe

Ce inseamna sa fii preot?

Filmul „Un pas în urma serafimilor” în regia pietreanului Daniel Sandu spune povestea lui Gabriel, un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.

Pelicula este poveste reală în proportie de 80%, ce arată experienţele aşa cum le-a trăit de altfel regizorul însuşi pe parcursul a cinci ani, cu abuzuri de putere, cu abuzuri financiare şi psihologice. Acesta a povestit că filmul nu a fost creat cu scopul de demascare sau de atac la vreo instituţie. Totuşi, a subliniat Sandu, nu şi-a dorit să evite lucruri care ar putea deranja pentru că acestea sunt reale. „Şi pe mine nu mă poate contrazice nimeni, pentru simplul motiv că am trăit-o eu. Şi există oameni care au libertatea să nu mă creadă, dar în acelaşi timp, nu am trăit-o singur. Sunt mult mai mulţi oameni care au fost alături de mine acolo, care activează în sânul instituţiei respective…unii dintre ei au văzut filmul şi au apreciat că lucrurile sunt cât se poate de veridice”, a declarat regizorul din Piatra Neamț.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO – A avut loc vernisajul expoziției ,,Comunitatea Evreiască din județul Neamț’’

Publicat

pe

Ieri, 22 iulie, la ora 13:00, a avut loc vernisajul expoziției ,,Comunitatea Evreiască din județul Neamț’’, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț.
Expoziția reunește fotografii, documente, obiecte personale și de cult, din colecțiile Comunităților Evreiești din Piatra-Neamț, Târgu Neamț și Roman, Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, Muzeului de Istorie Roman.
În cadrul vernisajul au luat cuvântul, Emil Nicolae Nadler, președinte Comunitatea Evreilor din Piatra-Neamț, Marcel Grimberg, vicepreședinte Comunitatea Evreilor din Piatra-Neamț, Iancu Wexler, președinte Comunitatea Evreilor Roman, Elena Preda, Inspector școlar de specialitate, disciplina Istorie, Ionuț Stigleț, muzeograf, Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, care au trecut în revistă etapele realizării expoziției itinerante precum și date importante despre istoria evreilor din județul Neamț.
Evenimentul a fost însoțit de un minirecital la chitară și vioară susținut de eleva Liceului de Artă,,Victor Brauner’’ din Piatra-Neamț, Inge Olaru.
Mulțumiri colaboratorilor: Comunitatea Evreilor din Piatra-Neamț, Târgu Neamț, Roman, Relu Butnariu, muzeograf, Muzeul de Istorie Roman și Iulia Butnariu, muzeograf, Muzeul de Istorie Roman.
Galerie foto:

Continua sa citesti

Actualitate

Lansare de carte Petru Frăsilă și piesă de teatru, la Biblioteca Județeană

Publicat

pe

De

Lansare de carte Petru Frăsilă și piesă de teatru, la Biblioteca Județeană

 

Biblioteca județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții în prezența autorului „Presa, vremurile și politica – Of…televiziunea mea“ de Petru Frăsilă, vineri, 28 februarie 2020, de la ora 17:00, în Sala Cupola. După salutul adresat de Mihaela Mereuță, directorul-manager al bibliotecii, vor vorbi Ioan Holban – critic literar, Cristian Livescu – scriitor, Emilian Marcu – poet, Lucian Vasiliu – scriitor și Dan Iacob, bibliotecar.

În cadrul evenimentului va fi jucată piesa de teatru „Ziarist interzis“, după scenariul lui Valentin Braniște de la Teatrul Municipal „Bacovia“ Bacău și în regia lui Ștefan Hagimă de la Teatrul Național București.

„O istorie a televiziunii private postdecembriste și, mai ales, a unui mod anume de a face jurnalism în media video scrie Petru Frăsilă în «Presa, vremurile și politica»; în chip semnificativ, autorului îi scapă și un oftat după ce va fi pus un titlu, cărții sale: «Of… televiziunea mea» traduce toată superbia, dar și suferințele, neliniștile, dezamăgirile care l-au însoțit treizeci de ani într-o televiziune privată de utilitate publică“, spune Ion Holban în prefața cărții.

Petru Frăsilă a mai scris cărțile „Libertatea de a fi ziarist interzis“ „Editura „Samia“ Iași, 2005; „De la ziarist interzis la libertatea de a candida pentru Parlamentul României“, Editura Universiatas XXI Iași, 2009; „De la om la om… din culisele televiziunii“, Editura Timpul, Iași, 2011; „Viața pe tabla de șah“, Editura Timpul, Iași,  2012; „Violarea libertății de exprimare“, Institutul European, Iași, 2012; „Galeria cu oglinzi“, editura Timpul, Iași, 2013, iar din 2007 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

Este un jurnalist cunoscut în județul Neamț mai ales din perioada 1995-2007, când a fost administrator al postului de televiziune TELE’ M Piatra Neamț. În perioada 1990-1991 a fost realizator la Televiziunea Națională a Republicii Moldova, iar apoi, până în 1995, a fost fondator și administrator al TELE M Iași, prima televiziune din regiunea Moldovei. Din 2007 până în prezent este director la Prima TV Iași și fondator și administrator al TeleMoldova+ Prima, televiziune regională cu acoperire în 14 județe: Iași, Neamț, Botoșani, Suceava, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași.

Continua sa citesti

Actualitate

CONCERTUL PRIMĂVERII, 1 martie 2020, ora 17.00, la Casa Culturii din Târgu-Neamț

Publicat

pe

De

Continua sa citesti

Popular