Connect with us

Actualitate

prof. drd. Emanuel Bălan – 1 decembrie, ziua naţională a României

Publicat

pe

LA MULTI ANI ROMANIA !

România Mare (din păcate ciuntită) face astăzi 101 de ani, 101 de ani de la momentul 1918, care a constituit apogeul unității românilor. 1918 este meritul celor care și-au asumat responsabilitatea enormă în cel mai important moment al istoriei noastre. Fără munca lor și fără puterea de a trece peste diferențele politice, nu știm cum ar fi arătat această 101 de ani. Dincolo de viața de zi cu zi, 1 Decembrie este o zi a responsabilității.
Unirea făcută la 1918, de niște vizionari, rivalizează palid azi cu faptele de „vitejie” ale personajelor contemporane. La 1918, oamenii politici cei mai diferiți, liberali, social-democrați, chiar și conservatori au știut să-și dea mâna și să lucreze împreună. Aveau în comun un lucru: toți doreau o Românie unită și democratică, un acasă în care fiecare să se poată dezvolta liber.
Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru. Ultimii treizeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate.


De 30 de ani nu facem decât să destrămăm ideea națională, ideea de stat. Facem tot ce putem ca să desfacem unitatea națională, nu să o întărim, nu se mai dă suficientă atenție istoriei în școală, pentru că se încearcă să ni se șteargă istoria, se încearcă să ni se șteargă tot trecutul, iar fără să ne cunoaștem istoria, fără să ne cunoaștem rădăcinile, nu avem o identitate și nu vom putea realiza niciodată nimic.
Ne prefacem că nu vedem situația românilor din Bucovina, din sudul Basarabiei din Serbia și Ungaria, supuși unei deznaționalizări feroce din partea autorităților ucrainene, sârbe și maghiare sau a maghiarizării românilor din Covasna și Harghita. Suntem absenți și din Basarabia, deși este datoria noastră sa fim prezenți acolo. Din păcate, nu am știut a ne cinsti făuritorii Marii Uniri, eroii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, mulți dintre aceștia pierind la Sighet, Gherla, Aiud în anii ’50, când au fost condamnați pentru imaginare fapte. Acești martiri veritabili ai neamului încă așteaptă un gest simbolic de reabilitare, de dreptate postumă din partea instituțiilor statului român. Pentru tineri este important să știe trecutul nostru. Dacă nu vor știi ei trecutul și dacă trecutul va fi din ce în ca mai puțin cunoscut până la a fi uitat sau ignorat, atunci n-o să avem nici viitor ca națiune.
„Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața”, spunea fostul Rege Mihai I.
România a răzbit de-a lungul istorie sale prin idealurile marilor oameni pe care i-a avut, iar azi la 101 de ani este timpul să ne privim în oglindă și să ne întrebăm ce am făcut fiecare dintre noi, pentru România, dacă ne-am îndeplinit datoria. Să ne întrebăm ce lăsăm notabil în urma noastră pentru că așa cum spunea Regele Mihai, România este țara luată cu împrumut de la nepoții noștri, ce am dat societății fără să cerem nimic în schimb și pe cine mandatăm să ne decidă soarta ȚĂRII!
Haideți, ca împreună să facem România măreață din nou și să nu uităm să iubim România mereu.
La mulți România și români oriunde v-ați afla.
Așa să ne ajute Dumnezeu!

Actualitate

Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba

Publicat

pe

A încetat din viață prof. Gigel Bîrliba, artist plastic și profesor de istorie. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de breaslă și tutror celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl așeze la odihna cea bună!

 

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO | 450 de grame de trufe negre culese ilegal în pădurea din zona Secu

Publicat

pe

4.000 de lei amendă pentru  a fost jackpot-ul zilei de 24 septembrie pentru 2 bărbați nemțeni.
Însoțiți de 4 câini antrenați pentru căutare, cei doi bărbați au fost depistați joi, 24 septembrie, de jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Vânători-Neamț în pădurea din zona Secu.
„Diamantele negre” au fost confiscate și predate reprezentanților Ocolului Silvic Vânători-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

COD PORTOCALIU de ploi în județul Neamț

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o avertizare meteorologică, valabilă în intervalul 26 septembrie, ora 09:00 și 27 septembrie, ora 03:00 pe teritoriul Moldovei, inclusiv județul Neamț.

Începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 septembrie, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 09:00 –27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea

Continua sa citesti

Popular