Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XXXVII). Tronescu (Trihinescu) Dimitrie, sculptor și profesor

Publicat

pe

S-a născut la 21 mai 1843, la Târgu Neamţ. După studiile primare la Școala Domnească, urmează Școala de Arte Frumoase din Iasi, în calitate de bursier.[1] Urmează apoi studii la Roma, la școala celebrului Ettore Ferrari, timp de opt ani, ca bursier al statului român.[2]

După studiile la Roma se întoarce la Iași, unde ca profesor suplinitor la Școala de Arte Frumoase va coordona din 1897 și până în anul morții sale, specializarea Sculptură[3], apărută ca specializare de sine-stătătoare în cadrul Şcolii în anul 1863. Dimitrie (Trihinescu) Tronescu va milita – cu succes – împotriva desființării Școlii ieșene, semnând la 9 noiembrie 1900, împreună cu alți profesori, un memoriu către Ministerul Instrucţiunii Publice[4]. În arta sa academistă, care îi evidențiază solidele cunoștințe de meșteșug dobândite la Roma, eleganței construcției i se adaugă finețea modelajului.

O parte din lucrările sale se află la Muzeul de artă din Iaşi dar şi la alte instituţii din ţară precum Pinacoteca din Bucureşti sau Facultatea de medicină. A murit la 21 mai 1906, la Iași.

 

Prof. Emanuel Bălan

 

[1] C. Prangrati, Dicţionarul oamenilor de seamă din judeţul Neamţ : de la Grigore Ureche până în zilele noastre, Piatra Neamț, Editura Crigarux, 1999, p. 180.

[2] „Familiaˮ, an XVIII, nr. 21, 1882, p. 259.

[3] Valentin Ciucă, Dicționarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova. 1800-2010, Editura ART XXI, Iași, 2011, p.490.

[4] Sava Valentin, Învățământul artistic național ieșean și vocația lui europeană, Editura Artes, Iași, 2010, p. 28.

Actualitate

Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba

Publicat

pe

A încetat din viață prof. Gigel Bîrliba, artist plastic și profesor de istorie. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de breaslă și tutror celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl așeze la odihna cea bună!

 

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO | 450 de grame de trufe negre culese ilegal în pădurea din zona Secu

Publicat

pe

4.000 de lei amendă pentru  a fost jackpot-ul zilei de 24 septembrie pentru 2 bărbați nemțeni.
Însoțiți de 4 câini antrenați pentru căutare, cei doi bărbați au fost depistați joi, 24 septembrie, de jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Vânători-Neamț în pădurea din zona Secu.
„Diamantele negre” au fost confiscate și predate reprezentanților Ocolului Silvic Vânători-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

COD PORTOCALIU de ploi în județul Neamț

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o avertizare meteorologică, valabilă în intervalul 26 septembrie, ora 09:00 și 27 septembrie, ora 03:00 pe teritoriul Moldovei, inclusiv județul Neamț.

Începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 septembrie, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 09:00 –27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea

Continua sa citesti

Popular