Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XXXVI). Vasile G. Ispir, profesor universitar, deputat și senator

Publicat

pe

S-a născut la 28 decembrie 1886, la Tîrgu Neamț, Absolvă seminarul „Veniamin Costachi” din Iași, în 1906, iar mai apoi în 1910, Facultatea de Teologie de la București, urmând studii de specializarea la Berlin și Oxford, unde obține titlul de Bachelor of science.

Își ia doctoratul în teologie la București. Ofiţer combatant în primul război mondial, profesor la Liceele „Mihai ViteazuI” şi „Spiru Haret” din Bucureşti (1918-1922), docent (1920), apoi profesor titular la noua catedră de Îndrumări misionare şi Sectologie (1922- 1938 şi 1942-1946), un timp la catedra de Catchetică şi Pastorală socială (1938-1942), de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, decan al Facultătii (1944-1946), secretar general în Ministerul Cultelor şi Artelor (1922-1926), deputat.[1]

A înfiinţat Asociaţia Misionară Ortodoxă, Institutul de îndrumări misionare, Cercul social-creştin „Solidaritatea” organizând cursuri de vară în mănăstirile Neamţ şi Cozia, a susţinut şi întemeiat atenee populare, biblioteci parohiale, şcoli duminicale în diferite localităti din țară.

Deputat, membru în Congresul național bisericesc și director la revistei „Misiunea creștină”. Participă la lucrările Congresului mondial pentru înfrățirea  popoarelor prin biserică-Copenhaga 1922, ale Conferinței internaționale a creștinismului –Stockholm, 1925 și ale Congresului profesorilor de teologie ortodoxă-Atena 1936. [2]

Este senator numit de regele Carol al II-lea, în 1939, A publicat mai multe lucrări din domeniul istoriei religiilor şi misiologiei, fiind un adevărat „părinte” al acestei ultime discipline în teologia românescă. Introducere în studiul religiunii comparate, Bucureşti, 1915; Îndrumarea misionară a Bisericilor Ortodoxe Bucureşti, 1922; Curs de îndrumări misionare, Bucureşti, 1929; Sectele religioase din România,  Arad, 1928; Manuale de Religie pentru clasele I-V de fete şi I – IV de băieţi pentru liceele industriale (în colaborare).

Studii, articole, note, recenzii, în “Neamul Românesc”, “Viitorul”, “Revista Ortodoxă”, “Biserica Ortodoxă Română”, “Raze de Lumină”, “Solidaritatea”, “Misiunea Creţtină”, revista de cultură spirituală şi socială (din 1939, întemeiată şi condusă de el) etc.[3]

A murit la 5 iulie 1947 la București.[4] Înmormântarea a avut loc la Biserica „Radu Vodă” din Bucureşti (Internatul Teologic), în prezenţa reprezentanţilor Bisericilor şi a reprezentanților diplomatici, a Ministerelor Educaţiei Naţionale şi al Cultelor, a Universităţii şi a corpului profesoral de pe lângă Facultatea de Teologie din Bucureşti. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Episcopul Antim Nica.[5]

 

Prof. Emanuel Bălan

 

[1] C. Prangrati, Oameni politici și de stat din județul Neamț (1864-2003), Editura Babel Bacău, 2004, p. 192-193.

[2] Pr. Mircea Păcurariu, Dicţionarul Teologilor Români, Bucureşti, Univers Enciclopedic, 1996, p. 215-216.

[3] http://biserica.org/WhosWho/DTR/I/VasileIspir.html+.

[4] http://basilica.ro/18-decembrie-1886-s-a-nascut-in-targu-neamt-vasile-ispir-profesor-la-facultatea-de-teologie-din-bucuresti/.

[5] Profesorul dr. Vasile G. Ispir, în revista „Biserica și școalaˮ, nr. 31, 27 iulie 1947, p. 231.

Actualitate

Neamțul, județul reprezentativ pentru locurile, tradițiile și oamenii săi emblematici!

Publicat

pe

De

❓Care este pentru voi #județul cu locuri, tradiții și oameni emblematici?
Poate vă mai amintiți ce am publicat vara anului trecut, când v-am prezentat frumusețile țării noastre?! Dorim să reluăm acest proiect, iar săptămânal ne propunem să ajungem în câte un județ din #România pentru a-l cunoaște mai în detaliu, iar astfel, #împreună, să-i promovăm obiectivele de referință și valorile naționale.

‼️ Așadar, vă invităm în secțiunea de comentarii să #nominalizați județul reprezentativ pentru dumneavoastră.
#Județul cel mai cel mai des menționat (la această postare!) până duminică, ora 18:00, va reprezenta prima noastră oprire de săptămâna viitoare.
Staaart vot! 😃

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO VIDEO „Unirea face puterea” – TRICOLORUL CĂLĂTOR de la Piatra-Neamț

Publicat

pe

De


📌 „Unirea face puterea” – manifestarea care va duce TRICOLORUL CĂLĂTOR de la Piatra-Neamț, pe Dealul Crucii, la Gura Ocniței, în județul Dâmbovița.

🇹🇩 Demarată anul trecut și dedicată Micii Uniri din 1859, manifestarea complexă „Unirea face puterea!” se desfășoară anul acesta în perioada 20-24 ianuarie. Tricolorul de 100 de metri purtat cu un an în urmă de sute de tineri pe străzile municipiului Piatra Neamț și arborat pe Turnul lui Ștefan va porni anul acesta către Muntenia, mai precis în comuna Gura Ocniței, din județul Dâmbovița. Acolo va fi arborat pe Crucea Păcii, un monument de dimensiunile Crucii de pe Caraiman. În drum va face popas pe malurile râului Milcov și în comuna buzoiană Padina.

⛰ La Piatra-Neamț, în prezența viceprimarului municipiului, Alin Lehăduș, alături de reprezentanți ai Complexului Muzeal Național Neamț, ai Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu” și ai Asociației Culturale „Star” (organizator principal) tricolorul uriaș a fost din nou arborat pe Turnul lui Ștefan, pentru ca apoi să fie predat delegaților Teatrului „Junior” din Târgoviște. Aceasta s-a  întâmplat vineri, 22 ianuarie, la ora 11:00 pe Platoul de la Curtea Domnească din Piatra-Neamț.
📜 Este un gest cu valoare de simbol, ce transmite peste ani ideea de Unire și de bună colaborare a celor două provincii românești.

📲 Evenimentul a fost transmis în direct pe pagina de facebook a primăriei pietrene: Municipiul Piatra-Neamț, începând cu ora 11:00.

Continua sa citesti

Actualitate

Anunț privind recrutarea și selecție

Publicat

pe

De

Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară prin Biroul informare-recrutare din cadrul Centrului militar judeţean Neamţ, activități de recrutare a tinerilor – băieţi şi fete domiciliați pe raza județului Neamț, absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau viitori absolvenţi ai învăţământului gimnazial şi liceal, în vederea şcolarizării în instituţiile militare de învăţământ.
ANUNȚ PRIVIND RECRUTAREA ȘI SELECȚIA CANDIDAȚILOR PENTRU ADMITEREA ÎN COLEGIILE NAȚIONALE MILITARE ȘI PENTRU PROGRAMELE DE STUDII UNIVERSITARE, POSTLICEALE MILITARE !!!
COLEGII NAȚIONALE MILITARE:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 05.03.2021;
– PERIOADA DE SELECȚIE:
25.01 – 09.04.2021;
– PERIOADA DE EFECTUARE A EXAMINĂRII MEDICALE:
01.02 – 23.04.2021;
INSTITUTUL MEDICO-MILITAR, ACADEMIA DE POLIȚIE ȘI UNIVERSITATEA BUCUREȘTI:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 05.03.2021;
– PERIOADA DE SELECȚIE:
25.01 – 09.04.2021;
– PERIOADA DE EFECTUARE A EXAMINĂRII MEDICALE:
01.02 – 23.04.2021;
ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR ȘI ÎNVĂȚĂMÂNTUL POSTLICEAL:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 30.04.2021;
Pentru învățământul superior și postliceal selecția și examinarea medicală se vor desfășura după ierarhizarea candidaților.
ÎNSCRIEREA CANDIDAȚILOR se poate face prin următoarele modalităţi:
a) transmiterea solicitării şi a documentelor prin poșta electronică, la adresa de e-mail a CMJ Neamţ: recrutaremapn.neamt@gmail.com.
SAU,
b) depunerea documentelor care constituie dosarul de candidat, în cazul în care nu se poate realiza înscrierea electronică, la sediul Biroului informare-recrutare Neamţ, adresa: Piatra Neamţ, str. Durăului nr. 9.
Date şi documente (fotocopii) necesare pentru înscrierea online:
– nume şi prenume candidat …………..;
– elev la şcoala/colegiul/absolvent al, anul…………………;
– solicit înscrierea pentru (specificați colegiul, instituția de învățământ superior sau postliceal la care doriți înscrierea) ……………………;
– telefoane contact: 1. (nr. candidat ……), 2. (nr. rezervă ………);
– adresă e-mail: …………………..;
– ataşat fotocopii după: 1. certificat naştere, 2. carte identitate, 3. acordul de prelucrare a datelor personale completat și semnat.
SELECȚIA ȘI EXAMINAREA MEDICALĂ:
– detalii privind pașii de urmat în vederea susținerii probelor de selecție și examinării medicale, veți primi pe adresa de e-mail, la momentul confirmării înscrierii.
ATENŢIE:
– dacă înscrierea s-a efectuat electronic, asiguraţi-vă că aceasta s-a produs printr-un e-mail de confirmare. Dacă nu aţi primit confirmare (în termen de două, trei zile lucrătoare), solicitaţi telefonic acest lucru; Tel. 0233213886 sau 0233213473.
– dacă înscrierea s-a efectuat electronic, la momentul depunerii dosarului de candidat, aceștia au obligaţia de a prezenta personalului recrutor documentele care se solicită, în original sau copie legalizată, în vederea certificării confruntării documentelor transmise electronic sau în fotocopie.

Continua sa citesti

Popular