Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XXXIX). Florin Gheorghiță, primul cercetător care a scris despre fenomenele paranormale

Publicat

pe

De profesie inginer și specialist în proiectare, Florin Gheorghiță, s-a născut la 24 august 1928, la Târgu Neamț. Studiile liceale la Liceul C. Negruzzi Iași (1939-1947), apoi Facultatea de electrotehnică a Institutului Politehnic din Iaşi (1947-1951). Inginer proiectant la D.S.A.P.C. Braşov (1960-1967), ing. pr. consilier la D.S.A.P.C. Cluj (1967-1975), ing. pr. consilier şi ing. şef. colectiv la I.C.P.R.O.M. Iaşi (1975-1988). Membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, filiala Iaşi (din 1982). Despre orientarea sa spe lume paranormalului, declara într-un interviu că, „mi-a atras atenţia un articol despre OZN şi, de atunci, am început documentarea deoarece nu concepeam ca anumite fenomene să rămână fără explicaţii.“[1]

Acesta a început să exploreze fenomenele aerospaţiale neidentificate prin tehnica fotografică, dar şi problema raportului dintre tipurile de civilizaţii umană şi extraterestră. Florin Gheorghiţă este al doilea român care a scris vreodată despre „enigmele din Galaxie“, într-o perioadă comunistă în care orice informaţie era considerată propagandă imperialistă. „Primul meu articol a fost publicat în 1969, într-o revistă din Anglia, denumită FSR. De la acest articol, mi-am atras o corespondenţă internaţională“[2]

La congresul internaţional din Barcelona, din anul 1978, toată sala a fost impresionată de cercetările lui Florin Gheorghiţă. El a ales să vorbească despre faptul că OZN-urile sunt corpuri care se bazează pe alte legi şi principii fizice. A prezentat 50 de diapozitive, fotografiile originale ale evenimentului de la Cluj. A învăţat dintr-un manual de liceu gramatica limbii spaniole pentru a face prezentarea pe înţelesul celor prezenţi. „După ce am terminat prezentarea, toată sala, adică 200 de persoane din toată lumea s-a uridicat în picioare şi au strigat «Viva Romania», deoarece era pentru prima dată când explica cineva fenomenele OZN, după principiile fizicii“, a spus autorul. În următorul an a primit o invitaţie de la Academia de Ştiinţe de la Belgrad pentru a participa la Federaţia Internaţională de Astronautică din Iugoslavia. Prezenţa la congresele internaţionale, sau „farfuristice“, aşa cum le numeşte el, i-au adus o recunoaştere pe plan european, cel puţin, şi i-au oferit posibilitatea de a se documenta mai mult din revistele de specialitate din lume.

Prezenţa la congresele internaţionale, sau „farfuristice“, aşa cum le numeşte el, iau adus o recunoaştere pe plan european, A publicat peste 30 de cărţi din 1973 până în 2012, a tradus în limba română alte şase cărţi şi a obţinut multe alte premii.

Debutează cu articole în revista Cronica (1972), unde deţine rubrica La limitele cunoaşterii, colaborează la Flyng Saucer Review (Londra), Cufor (Duncan, BC, Canada), Phénomènes Spatiaux (Paris), Lumières dans la nuit (Le Vaudoué, Franţa), Info Jurnal (Arlington VA, SUA). Este autorul volumelor: OZN o problemă modernă (Iaşi, Junimea, 1973), Enigme în Galaxie (Iaşi, Junimea, 1983), Întrebările ştiinţei (Bucureşti, Albatros, 1988), Temponauţii Galactici (Iaşi, Moldova,1993), Straniile Inteligenţe invizibile (Iaşi, Institutul European, 1993, ed. A II-a, Iaşi, Fides, 1996), Comunicări cu Cealaltă Lume (Iaşi, Big M, 1993, ed. a II-a, Bucureşti, Aldo Press, 1995, ed. a III-a, Iaşi, Fides, 1996), Spirit şi Destin cosmic (Iaşi, Mold-Hermes, 1994), Lumi invizibile (Iaşi, Polirom, 1996, ed. a II-a, Iaşi, Sedcom Libris, 2003). În continuare, OZN eterice (Iaşi, Polirom, 1997), Fenomenul Valentina (Iaşi, Polirom, 1997), Incursiuni în alte Lumi (Iaşi, Polirom, 1999), Seniorii Cosmosului (Iaşi, Polirom, 2001), Revenirea Zeilor (Craiova, Obiectiv, 2003), Karma şi taina reîncarnării (Iaşi, Polirom, 2004, ed. a II-a, Bucureşti, Kullusys, 2008), Veghetorii Terrei (Craiova, Obiectiv, 2005), Nevăzuţii de lângă noi (Bucureşti, Cartea Daath, 2007), Lumea de Dincolo (Craiova, Obiectiv, 2008), Dezvăluiri din Invizibil (Iaşi, Polirom, 2008). Traducere: Charles Antoni, Intangibilul (Iaşi, Sagittarius, 1997), Bejamin Creme, Misiunea lui Maitreya, vol. I-III (Iaşi, Invent-Terra Nova, 1998, 2003, Piatra Neamţ, Solteris, 2007), P.E. Cornillier, Nemurirea Sufletului (Iaşi, Polirom, 2001).[3]

 

Prof. Emanuel Bălan

 

[1] Scriitori și publiciști ieșeni contemporani. Aniversări și comemorări. 2018, Editura Asachiană, Iași, 2018, p. 60-61.

[2]/adevarul.ro/locale/iasi/iasi-florin-gheorghita-fizicianul-vaneaza-ozn-uri-portret 1_50ae5fd87c42d5a6639c2a6e/index.html ( accesat la 25 mai 2019).

[3] http://www.asfan.ro/new_page_1.htm (accesat la 25 mai 2019).

Actualitate

Neamțul, județul reprezentativ pentru locurile, tradițiile și oamenii săi emblematici!

Publicat

pe

De

❓Care este pentru voi #județul cu locuri, tradiții și oameni emblematici?
Poate vă mai amintiți ce am publicat vara anului trecut, când v-am prezentat frumusețile țării noastre?! Dorim să reluăm acest proiect, iar săptămânal ne propunem să ajungem în câte un județ din #România pentru a-l cunoaște mai în detaliu, iar astfel, #împreună, să-i promovăm obiectivele de referință și valorile naționale.

‼️ Așadar, vă invităm în secțiunea de comentarii să #nominalizați județul reprezentativ pentru dumneavoastră.
#Județul cel mai cel mai des menționat (la această postare!) până duminică, ora 18:00, va reprezenta prima noastră oprire de săptămâna viitoare.
Staaart vot! 😃

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO VIDEO „Unirea face puterea” – TRICOLORUL CĂLĂTOR de la Piatra-Neamț

Publicat

pe

De


📌 „Unirea face puterea” – manifestarea care va duce TRICOLORUL CĂLĂTOR de la Piatra-Neamț, pe Dealul Crucii, la Gura Ocniței, în județul Dâmbovița.

🇹🇩 Demarată anul trecut și dedicată Micii Uniri din 1859, manifestarea complexă „Unirea face puterea!” se desfășoară anul acesta în perioada 20-24 ianuarie. Tricolorul de 100 de metri purtat cu un an în urmă de sute de tineri pe străzile municipiului Piatra Neamț și arborat pe Turnul lui Ștefan va porni anul acesta către Muntenia, mai precis în comuna Gura Ocniței, din județul Dâmbovița. Acolo va fi arborat pe Crucea Păcii, un monument de dimensiunile Crucii de pe Caraiman. În drum va face popas pe malurile râului Milcov și în comuna buzoiană Padina.

⛰ La Piatra-Neamț, în prezența viceprimarului municipiului, Alin Lehăduș, alături de reprezentanți ai Complexului Muzeal Național Neamț, ai Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu” și ai Asociației Culturale „Star” (organizator principal) tricolorul uriaș a fost din nou arborat pe Turnul lui Ștefan, pentru ca apoi să fie predat delegaților Teatrului „Junior” din Târgoviște. Aceasta s-a  întâmplat vineri, 22 ianuarie, la ora 11:00 pe Platoul de la Curtea Domnească din Piatra-Neamț.
📜 Este un gest cu valoare de simbol, ce transmite peste ani ideea de Unire și de bună colaborare a celor două provincii românești.

📲 Evenimentul a fost transmis în direct pe pagina de facebook a primăriei pietrene: Municipiul Piatra-Neamț, începând cu ora 11:00.

Continua sa citesti

Actualitate

Anunț privind recrutarea și selecție

Publicat

pe

De

Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară prin Biroul informare-recrutare din cadrul Centrului militar judeţean Neamţ, activități de recrutare a tinerilor – băieţi şi fete domiciliați pe raza județului Neamț, absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau viitori absolvenţi ai învăţământului gimnazial şi liceal, în vederea şcolarizării în instituţiile militare de învăţământ.
ANUNȚ PRIVIND RECRUTAREA ȘI SELECȚIA CANDIDAȚILOR PENTRU ADMITEREA ÎN COLEGIILE NAȚIONALE MILITARE ȘI PENTRU PROGRAMELE DE STUDII UNIVERSITARE, POSTLICEALE MILITARE !!!
COLEGII NAȚIONALE MILITARE:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 05.03.2021;
– PERIOADA DE SELECȚIE:
25.01 – 09.04.2021;
– PERIOADA DE EFECTUARE A EXAMINĂRII MEDICALE:
01.02 – 23.04.2021;
INSTITUTUL MEDICO-MILITAR, ACADEMIA DE POLIȚIE ȘI UNIVERSITATEA BUCUREȘTI:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 05.03.2021;
– PERIOADA DE SELECȚIE:
25.01 – 09.04.2021;
– PERIOADA DE EFECTUARE A EXAMINĂRII MEDICALE:
01.02 – 23.04.2021;
ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR ȘI ÎNVĂȚĂMÂNTUL POSTLICEAL:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 30.04.2021;
Pentru învățământul superior și postliceal selecția și examinarea medicală se vor desfășura după ierarhizarea candidaților.
ÎNSCRIEREA CANDIDAȚILOR se poate face prin următoarele modalităţi:
a) transmiterea solicitării şi a documentelor prin poșta electronică, la adresa de e-mail a CMJ Neamţ: recrutaremapn.neamt@gmail.com.
SAU,
b) depunerea documentelor care constituie dosarul de candidat, în cazul în care nu se poate realiza înscrierea electronică, la sediul Biroului informare-recrutare Neamţ, adresa: Piatra Neamţ, str. Durăului nr. 9.
Date şi documente (fotocopii) necesare pentru înscrierea online:
– nume şi prenume candidat …………..;
– elev la şcoala/colegiul/absolvent al, anul…………………;
– solicit înscrierea pentru (specificați colegiul, instituția de învățământ superior sau postliceal la care doriți înscrierea) ……………………;
– telefoane contact: 1. (nr. candidat ……), 2. (nr. rezervă ………);
– adresă e-mail: …………………..;
– ataşat fotocopii după: 1. certificat naştere, 2. carte identitate, 3. acordul de prelucrare a datelor personale completat și semnat.
SELECȚIA ȘI EXAMINAREA MEDICALĂ:
– detalii privind pașii de urmat în vederea susținerii probelor de selecție și examinării medicale, veți primi pe adresa de e-mail, la momentul confirmării înscrierii.
ATENŢIE:
– dacă înscrierea s-a efectuat electronic, asiguraţi-vă că aceasta s-a produs printr-un e-mail de confirmare. Dacă nu aţi primit confirmare (în termen de două, trei zile lucrătoare), solicitaţi telefonic acest lucru; Tel. 0233213886 sau 0233213473.
– dacă înscrierea s-a efectuat electronic, la momentul depunerii dosarului de candidat, aceștia au obligaţia de a prezenta personalului recrutor documentele care se solicită, în original sau copie legalizată, în vederea certificării confruntării documentelor transmise electronic sau în fotocopie.

Continua sa citesti

Popular