Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XXVIII). Mihail Diaconu, inginerul doctor de talie mondială

Publicat

pe

S-a născut la 14 noiembrie 1923, la Grumăzești, într-o familie de vrednici gospodari ai satului. După primele clase în satul natal, și mai apoi la Scoala Domnească din Tîrgu Neamț, urmează cursurile Școlii Normale Gheroghe Asachi din Piatra, absolvite ca șefe de promoție în 1941. La îndemnul profesorului universitar Ștefan Bârsănescu, urmează cursurile Liceului Petru Rareș absolvite în 1945 tot ca șef de promoție.[1]

În timpul războiului a urmat cursurile Școlii de ofițeri de rezervă de la Inău (1942-1944), participând la luptele pentru eliberarea Transilvaniei din toamna lui 1944. Imediat după război a urmat cursurile Facultății de Construcții din Iași, absolvită în 1949 tot ca șef de promoție, fiind încadrat imediat ca și asistent la catedra de mecanica construcțiilor. În 1969 ți susține doctoratul în domeniul rezistenței materialelor și teoria elasticității, devenind în 1972 profesor titular plin.[2]

În perioada 1973-1976, a predat la Universitatea Mahomed al V-lea din Rabat, Maroc, publicând în această perioadă șase lucrări în limba franceză. Între 1983 și 1985 a fost șeful catedrei de Mecanica Construcțiilor iar din 1990, a fost conducător de doctorat la secția inginerie civilă.[3] A publicat de-a lungul întregii sale cariere didactice șiștiințifice peste 110 lucrări în română, engleză și franceză colabărând cu Politehnica din Milano, Paleromo, Institutul de cercetări experimentale diun Aachen, Liege și Rabat.[4]

Activitatea profesorului este concretizată în numeroase cărţi universitare şi lucrări ştiinţifice de prestigiu publicate în ţară şi străinătate, dintre care menţionăm: Rezistenţa materialelor, 4 volume, Probleme de rezistenţa materialelor, 2 volume, I.P. Iaşi; Rezistenţa materialelor şi teoria elasticităţii, I.P. Iaşi; Resistance des Materioux et Theorie de l’elasticite, Ed. Universităţii Mohamed V din Rabat, Lucrări de laborator la rezistenţa materialelor, ş.a., consumând peste 3000 de pagini.[5]

A fost distins cu numeroase premii dintre care amintim: International Cultural Diploma of onor-SUA 1988 sau Man pf the year-1990. A trecut la cele veșnice pe 27 februarie 2006. Personalitatea sa se defineşte prin calităţi intelectuale, morale şi umane însoţite de o conştiincioasă şi susţinută muncă care i-au adus o înaltă recunoaştere ştiinţifică şi didactică.

Prof. Emanuel Bălan

 

[1] Constantin Tomșa, Personalități ale culturii din județul Neamț, Editurile Crigarux & Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2014, p. 171.

[2] Vasile Vrânceanu, Oameni de altădată care au trudit pe plaiurile nemțene, Suceava, 2011, p. 14-17.

[3] Tomșa, op. cit., p. 171.

[4] http://www.ce.tuiasi.ro/ro/despre-fci/informatii-generale/in-memoriam/mihail-diaconu_m27/.

[5] Ibidem.

Actualitate

FOTO VIDEO „Unirea face puterea” – TRICOLORUL CĂLĂTOR de la Piatra-Neamț

Publicat

pe

De


📌 „Unirea face puterea” – manifestarea care va duce TRICOLORUL CĂLĂTOR de la Piatra-Neamț, pe Dealul Crucii, la Gura Ocniței, în județul Dâmbovița.

🇹🇩 Demarată anul trecut și dedicată Micii Uniri din 1859, manifestarea complexă „Unirea face puterea!” se desfășoară anul acesta în perioada 20-24 ianuarie. Tricolorul de 100 de metri purtat cu un an în urmă de sute de tineri pe străzile municipiului Piatra Neamț și arborat pe Turnul lui Ștefan va porni anul acesta către Muntenia, mai precis în comuna Gura Ocniței, din județul Dâmbovița. Acolo va fi arborat pe Crucea Păcii, un monument de dimensiunile Crucii de pe Caraiman. În drum va face popas pe malurile râului Milcov și în comuna buzoiană Padina.

⛰ La Piatra-Neamț, în prezența viceprimarului municipiului, Alin Lehăduș, alături de reprezentanți ai Complexului Muzeal Național Neamț, ai Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu” și ai Asociației Culturale „Star” (organizator principal) tricolorul uriaș a fost din nou arborat pe Turnul lui Ștefan, pentru ca apoi să fie predat delegaților Teatrului „Junior” din Târgoviște. Aceasta s-a  întâmplat vineri, 22 ianuarie, la ora 11:00 pe Platoul de la Curtea Domnească din Piatra-Neamț.
📜 Este un gest cu valoare de simbol, ce transmite peste ani ideea de Unire și de bună colaborare a celor două provincii românești.

📲 Evenimentul a fost transmis în direct pe pagina de facebook a primăriei pietrene: Municipiul Piatra-Neamț, începând cu ora 11:00.

Continua sa citesti

Actualitate

Anunț privind recrutarea și selecție

Publicat

pe

De

Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară prin Biroul informare-recrutare din cadrul Centrului militar judeţean Neamţ, activități de recrutare a tinerilor – băieţi şi fete domiciliați pe raza județului Neamț, absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau viitori absolvenţi ai învăţământului gimnazial şi liceal, în vederea şcolarizării în instituţiile militare de învăţământ.
ANUNȚ PRIVIND RECRUTAREA ȘI SELECȚIA CANDIDAȚILOR PENTRU ADMITEREA ÎN COLEGIILE NAȚIONALE MILITARE ȘI PENTRU PROGRAMELE DE STUDII UNIVERSITARE, POSTLICEALE MILITARE !!!
COLEGII NAȚIONALE MILITARE:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 05.03.2021;
– PERIOADA DE SELECȚIE:
25.01 – 09.04.2021;
– PERIOADA DE EFECTUARE A EXAMINĂRII MEDICALE:
01.02 – 23.04.2021;
INSTITUTUL MEDICO-MILITAR, ACADEMIA DE POLIȚIE ȘI UNIVERSITATEA BUCUREȘTI:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 05.03.2021;
– PERIOADA DE SELECȚIE:
25.01 – 09.04.2021;
– PERIOADA DE EFECTUARE A EXAMINĂRII MEDICALE:
01.02 – 23.04.2021;
ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR ȘI ÎNVĂȚĂMÂNTUL POSTLICEAL:
– PERIOADA DE ÎNSCRIERE:
20.01 – 30.04.2021;
Pentru învățământul superior și postliceal selecția și examinarea medicală se vor desfășura după ierarhizarea candidaților.
ÎNSCRIEREA CANDIDAȚILOR se poate face prin următoarele modalităţi:
a) transmiterea solicitării şi a documentelor prin poșta electronică, la adresa de e-mail a CMJ Neamţ: recrutaremapn.neamt@gmail.com.
SAU,
b) depunerea documentelor care constituie dosarul de candidat, în cazul în care nu se poate realiza înscrierea electronică, la sediul Biroului informare-recrutare Neamţ, adresa: Piatra Neamţ, str. Durăului nr. 9.
Date şi documente (fotocopii) necesare pentru înscrierea online:
– nume şi prenume candidat …………..;
– elev la şcoala/colegiul/absolvent al, anul…………………;
– solicit înscrierea pentru (specificați colegiul, instituția de învățământ superior sau postliceal la care doriți înscrierea) ……………………;
– telefoane contact: 1. (nr. candidat ……), 2. (nr. rezervă ………);
– adresă e-mail: …………………..;
– ataşat fotocopii după: 1. certificat naştere, 2. carte identitate, 3. acordul de prelucrare a datelor personale completat și semnat.
SELECȚIA ȘI EXAMINAREA MEDICALĂ:
– detalii privind pașii de urmat în vederea susținerii probelor de selecție și examinării medicale, veți primi pe adresa de e-mail, la momentul confirmării înscrierii.
ATENŢIE:
– dacă înscrierea s-a efectuat electronic, asiguraţi-vă că aceasta s-a produs printr-un e-mail de confirmare. Dacă nu aţi primit confirmare (în termen de două, trei zile lucrătoare), solicitaţi telefonic acest lucru; Tel. 0233213886 sau 0233213473.
– dacă înscrierea s-a efectuat electronic, la momentul depunerii dosarului de candidat, aceștia au obligaţia de a prezenta personalului recrutor documentele care se solicită, în original sau copie legalizată, în vederea certificării confruntării documentelor transmise electronic sau în fotocopie.

Continua sa citesti

Actualitate

Vai, de mama noastră !!!! Întrerupere furnizare apă în Târgu Neamț

Publicat

pe

De

Pentru remedierea unei avarii la reţeaua publică de distribuţie a apei potabile, Compania Județeană APA SERV S.A. este pusă în situaţia neplăcută de a întrerupe temporar furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în Orașul Târgu Neamț, începând de astăzi, 21.01.2021, ora 22:00 până mâine, 22.01.2021, ora 03:00.
Vor fi afectați utilizatorii de pe străzile: Ștefan cel Mare (de la Policlinică până la Poliție), Mărășești (de la Policlinică până la Biserica Sf. Ilie), Calistrat Hogaș, Alexandru Lăpușneanu, Mihail Kogălniceanu, Petru Rareș, Decebal, Tudor Vladimirescu, 9 Mai, Cuza Vodă, Panazol, Serafim Lungu.

Ne cerem scuze tuturor utilizatorilor afectați pe care îi asigurăm că echipele APA SERV fac tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt și pentru reluarea furnizării apei potabile.
Pentru informații suplimentare beneficiarii noștri pot suna la Dispeceratul APA SERV care funcționează nonstop, la numărul de telefon 0233/233340 sau pot accesa site-ul Companiei http://www.apaserv.eu.

Continua sa citesti

Popular