Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XXV). Nicolae Popa, arheolog amator, culegător de folclor, creator al unui muzeu de artă populară și etnografie, creator de versuri pentru teatrul de amatori, un român adevărat.

Publicat

pe

„Mi-am dat seama că numai păstrând tradiția putem dovedi că am existat ca popor!”

Nicolae Popa s-a născut la data de 13 august 1919, în satul Târpești din comuna Petricani, într-o familie plină de har. Între anii 1934-1938 urmează „Școala de cântăreți bisericești” din orașul Piatra Neamț, unde director era preotul Constantin Matasă (arheolog amator – fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra Neamț), cel care probabil îl va inspira mai târziu. De mic copil, a învățat să confecționeze măști de Anul Nou, iar cu timpul, a început să sculpteze în lemn și gresie iar în 1937face primele sondaje arheologice in satul natal. Se înscrie voluntar în armată și în urma unei răni, în august 1944 este lăsat la vatră. A fost urmărit de către Securitate, a fost și întemnițat între 1952-1957, din cauză că a fost membru al P.N.Ț. și că a susținut rezistența anticomunistă.[1]

Între anii 1961-1965 se realizează primele săpături arheologice de amploare în satul Târpești, perioadă în care are loc și debutul lui Neculai Popa ca sculptor naiv. Din anul 1972, grupurile de turiști străini încep să viziteze casa creatorului din Târpești, admirând lucrările sale și obiectele tradiționale adunate în cadrul colecțiilor muzeului, organizat de el în localitate. Primul muzeu a funcționat din 1964 până în 1976, în vechea clădire de serviciu a învățătorului satului, pe care Nicolae Popa a reparat-o și reamenajat-o pentru a putea adăposti colecția sa de obiecte. În anul 1976 este inaugurată o nouă clădire a colecțiilor muzeului.

Începând cu această perioada va participa la numeroase expoziții personale, de grup, zonale și naționale, concursuri de artă naivă și festivaluri de folclor, din țară și străinătate.

Despre această preocupare a sa declara: „Din tinerețe mi-au plăcut datinile și obiceiurile strămoșești. De aceea am făcut muzeul. Mi-am dat seama că numai păstrând tradiția putem dovedi că am existat ca popor. Și Iorga spunea că o națiune care nu-și păstrează istoria poate să dispară! Regret că tinerilor le e rușine cu portul nostru tradițional. Port național mai frumos ca în România nu există nicăieri. Și Apostolul Pavel îi povățuia pe credincioși să păstreze ce este bun. Ai noștri însă, în loc să țină ce-am avut noi, tezaur și bogății, se leapădă de ele. Tinerii au început să îmbrățișeze ce vine din străinătate. În schimb, străinii apreciază mai mult decât noi ce avem noi aici“.[2]

Din anul 1972 încep să vină primele grupuri de turiști străini care vor să viziteze casa creatorului din Târpești, lucrările sale și obiectele tradiționale adunate în cadrul colecțiilor muzeului, organizat de el în localitate. (acest lucru se datorează și unor documentare difuzate în afara țării, documentare ce vizau activitatea meșterului). În anul 1976 este inaugurată o noua clădire a colecțiilor muzeului.

Meșterul Nicolae Popa este, la ora actuală, mai cunoscut în afara granițelor României, decât în țară. Lucrări ale sale au fost expuse în mari orașe ale lumii, Meșterul Nicolae Popa a murit la 20 octombrie 2010, la venerabila vârstă de 91 de ani.

De-a lungul vieții sale a primit mai multe premii, dintre care amintim: premiul special al U.A.P., în 1967, Meritul Cultural clasa I, în 1968 și Premiul I la expoziția republicană de artă popular, precum și o mențiune de onoare la Trienala Internațională de Artă Naivă de la Bratislava, ambele în 1969. În 1974 a câștigat Medalia de aur la expoziția republicană, iar în 1982 a primit Crucea de Onoare a Societății Franco-Britanice.[3]

Lucrările publicate în timpul vieții sunt culegeri de obiceiuri și tradiții populare, Cartea vieții mele – roman autobiografic – în versuri (1996); Lumea satului – datini și obiceiuri pierdute; Târpeștii de altădată (1998); Din lumea văzută și nevăzută – cugetări, întâmplări și snoave – în proză (2002) și De la lume adunate – altfel de întâmplări, povestiri, glume și strigături – în versuri (2006).[4]

Prof. Emanuel Bălan

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Popa_(me%C8%99ter_popular); https://ziarulceahlaul.ro/cinci-ani-de-la-moartea-mesterului-nicolae-popa-din-tarpesti-mi-am-dat-seama-ca-numai-pastrand-traditia-putem-dovedi-ca-am-existat-ca-popor-nicolae-popa/.

[2] Ibidem.

[3] https://ziarulceahlaul.ro/cinci-ani-de-la-moartea-mesterului-nicolae-popa-din-tarpesti-mi-am-dat-seama-ca-numai-pastrand-traditia-putem-dovedi-ca-am-existat-ca-popor-nicolae-popa/.

[4] http://www.ziare.com/piatra-neamt/biserica/mesterul-nicolae-popa-s-a-stins-din-viata-1724455.

Actualitate

POZA ZILEI

Publicat

pe

De

Din „recolta” zilei de azi: prea repede pentru un filmulet, destul pentru o fotografie, aproape in culori sepia ( reusita Lica Balmoj)

SURSA:

Romsilva – Parcul Natural Vanatori Neamt

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO Tragedie în Bălușești. Un bebeluș de 5 luni, găsit mort în urma unui incendiu; În casă se mai aflau încă trei copii

Publicat

pe

De

Caz tragic la Bălușești. Cadavrul unui bebeluș de 5 luni a fost găsit ars în urma unui incendiu. În momentul izbucnirii flăcărilor, în casă se mai aflau trei copii. Aceștia au fost evacuați de mama lor până la sosirea forțelor de intervenție.

Totul a avut loc în după-amiaza zilei de astăzi în localitatea Bălușești,  comuna Icușești. Serviciul 112 a fost alertat la 14:40. La locul solicitării s-au deplasat pompierii romașcani cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Pompierii voluntari din cadrul SVSU Icușești au localizat incendiul care s-a manifestat în interiorul unei camere dintr-o locuință,  cu degajare mare de fum.

Forțele de intervenție au găsit la fața locului un sugar de 5 luni în stop cardio-respirator, cu arsuri la nivelul membrelor inferioare. Din păcate,  copilul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, medicul de pe ambulanța SMURD declarând decesul.

În urma incendiului a ars patul care se afla în imediata apropiere a sobei.
Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost jarul/scântei căzut din sistemele de încălzire.

‼️ Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, care pot avea urmări deosebit de grave, prin pierderea de vieți omenești și pagube materiale importante, pompierii nemțeni recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:
✔NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune;
✔Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de vizitare;
✔NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
✔NU adormiţi niciodată cu focul sau cu jarul aprins în sobă;
✔NU aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta;
✔NU aprindeţi focul în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;
✔NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
✔Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
✔Asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică și curăţarea periodică a sobelor și a coșurilor de fum, numai cu personal autorizat;
✔Asiguraţi verificarea periodică, cu personal autorizat, a instalaţiilor electrice, instalaţiilor de alimentare cu gaze şi instalaţiilor de încălzire centrală, eliminându-se eventualele defecţiuni sau improvizaţii, dacă este cazul;
✔Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
✔NU depozitaţi în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne,etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului;
✔Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
✔NU utilizați instalaţii electrice (conductori, prize, întrerupătoare, tablouri de siguranţe, prelungitoare etc.) şi consumatori electrici (de orice fel) cu defecţiuni sau improvizaţii. Utilizați numai aparatură electrică omologată;
✔NU utilizaţi instalaţii de alimentare cu gaze (conducte, robinete, arzătoare etc.) şi consumatori alimentaţi cu gaze (maşini de gătit, centrale termice, sobe etc.) cu defecţiuni sau improvizaţii. Utilizaţi numai consumatori omologaţi;
✔NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
✔NU suprasolicitaţi reţelele electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori;

Continua sa citesti

Actualitate

Oferte energie electrica. Iata cum sa alegi cel mai bun furnizor

Publicat

pe

De

Daca inca nu stiai, preturile pentru furnizarea energiei electrice la clientii casnici nu va mai fi reglementat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cum se intampla pana acum.

Drept urmare, clientii casnici isi pot alege o alta oferta al unui furnizor sau pot sa foloseasca in continuare compania cu care au incheiat deja un contract, la pretul din oferta de serviciu universal.

Totodata, clientii casnici pot sa aleaga o oferta de furnizare ce corespunde cel mai bine nevoilor lor. Astfel, vor incheia un contract de furnizare a energiei electrice in regim concurential.

Iata cum poti sa le compari

Ei bine, cu ajutorul celor de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), ai posibilitatea de a compara oferte la energie electrica.

Totusi, atunci cand vrei sa alegi cea mai buna oferta pentru energie electrica, ar trebui sa analizezi oferta de pret, dar si conditiile asociate pretului de furnizare.

Aceste oferte difera de la o companie la alta, iar pentru ca ai libertatea de a alege, ar trebui sa citesti cu atentie si sa vezi ce conditii comerciale se impun.

Citeste atent contractul, pentru ca acesta nu trebuie sa creeze un dezechilibru intre drepturile si obligatiile clientilor finali si cele ale furnizorilor.

Iti sugeram sa citesti cu atentie clauzele referitoare la:

pretul energiei electrice
perioada pentru care se aplica pretul mentionat in oferta
perioada pentru care se incheie contractul
ce comisioane se aplica atunci cand se inceteaza contractul
facturarea unei componente fixe stabilita in lei/zi sau in lei/luna
termenele, modalitatile si conditiile referitoare la plata facturilor
modalitatile de transmitere a facturilor
documentele anexate facturilor
drepturile si obligatiile partilor
conditii privind reinnoirea, prelungirea, rezilierea sau denuntarea unilaterala anticipata a contractului de furnizare
garantiile care se solicita

Nu uita insa ca va trebui sa platesti toate facturile de la fosta companie care iti furniza energie electrica, iar acest lucru trebuie facut in maximum 42 de zile calendaristice de la data incetarii contractului.

In cazul in care soldul este negativ, adica ai platit in plus la factura si actualul furnizor de energie electrica iti datoreaza bani, acesta are obligatia de a returna clientului suma datorata in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii.

Sursa www.cumsa.ro

Continua sa citesti

Popular