Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XXV). Nicolae Popa, arheolog amator, culegător de folclor, creator al unui muzeu de artă populară și etnografie, creator de versuri pentru teatrul de amatori, un român adevărat.

Publicat

pe

„Mi-am dat seama că numai păstrând tradiția putem dovedi că am existat ca popor!”

Nicolae Popa s-a născut la data de 13 august 1919, în satul Târpești din comuna Petricani, într-o familie plină de har. Între anii 1934-1938 urmează „Școala de cântăreți bisericești” din orașul Piatra Neamț, unde director era preotul Constantin Matasă (arheolog amator – fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra Neamț), cel care probabil îl va inspira mai târziu. De mic copil, a învățat să confecționeze măști de Anul Nou, iar cu timpul, a început să sculpteze în lemn și gresie iar în 1937face primele sondaje arheologice in satul natal. Se înscrie voluntar în armată și în urma unei răni, în august 1944 este lăsat la vatră. A fost urmărit de către Securitate, a fost și întemnițat între 1952-1957, din cauză că a fost membru al P.N.Ț. și că a susținut rezistența anticomunistă.[1]

Între anii 1961-1965 se realizează primele săpături arheologice de amploare în satul Târpești, perioadă în care are loc și debutul lui Neculai Popa ca sculptor naiv. Din anul 1972, grupurile de turiști străini încep să viziteze casa creatorului din Târpești, admirând lucrările sale și obiectele tradiționale adunate în cadrul colecțiilor muzeului, organizat de el în localitate. Primul muzeu a funcționat din 1964 până în 1976, în vechea clădire de serviciu a învățătorului satului, pe care Nicolae Popa a reparat-o și reamenajat-o pentru a putea adăposti colecția sa de obiecte. În anul 1976 este inaugurată o nouă clădire a colecțiilor muzeului.

Începând cu această perioada va participa la numeroase expoziții personale, de grup, zonale și naționale, concursuri de artă naivă și festivaluri de folclor, din țară și străinătate.

Despre această preocupare a sa declara: „Din tinerețe mi-au plăcut datinile și obiceiurile strămoșești. De aceea am făcut muzeul. Mi-am dat seama că numai păstrând tradiția putem dovedi că am existat ca popor. Și Iorga spunea că o națiune care nu-și păstrează istoria poate să dispară! Regret că tinerilor le e rușine cu portul nostru tradițional. Port național mai frumos ca în România nu există nicăieri. Și Apostolul Pavel îi povățuia pe credincioși să păstreze ce este bun. Ai noștri însă, în loc să țină ce-am avut noi, tezaur și bogății, se leapădă de ele. Tinerii au început să îmbrățișeze ce vine din străinătate. În schimb, străinii apreciază mai mult decât noi ce avem noi aici“.[2]

Din anul 1972 încep să vină primele grupuri de turiști străini care vor să viziteze casa creatorului din Târpești, lucrările sale și obiectele tradiționale adunate în cadrul colecțiilor muzeului, organizat de el în localitate. (acest lucru se datorează și unor documentare difuzate în afara țării, documentare ce vizau activitatea meșterului). În anul 1976 este inaugurată o noua clădire a colecțiilor muzeului.

Meșterul Nicolae Popa este, la ora actuală, mai cunoscut în afara granițelor României, decât în țară. Lucrări ale sale au fost expuse în mari orașe ale lumii, Meșterul Nicolae Popa a murit la 20 octombrie 2010, la venerabila vârstă de 91 de ani.

De-a lungul vieții sale a primit mai multe premii, dintre care amintim: premiul special al U.A.P., în 1967, Meritul Cultural clasa I, în 1968 și Premiul I la expoziția republicană de artă popular, precum și o mențiune de onoare la Trienala Internațională de Artă Naivă de la Bratislava, ambele în 1969. În 1974 a câștigat Medalia de aur la expoziția republicană, iar în 1982 a primit Crucea de Onoare a Societății Franco-Britanice.[3]

Lucrările publicate în timpul vieții sunt culegeri de obiceiuri și tradiții populare, Cartea vieții mele – roman autobiografic – în versuri (1996); Lumea satului – datini și obiceiuri pierdute; Târpeștii de altădată (1998); Din lumea văzută și nevăzută – cugetări, întâmplări și snoave – în proză (2002) și De la lume adunate – altfel de întâmplări, povestiri, glume și strigături – în versuri (2006).[4]

Prof. Emanuel Bălan

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Popa_(me%C8%99ter_popular); https://ziarulceahlaul.ro/cinci-ani-de-la-moartea-mesterului-nicolae-popa-din-tarpesti-mi-am-dat-seama-ca-numai-pastrand-traditia-putem-dovedi-ca-am-existat-ca-popor-nicolae-popa/.

[2] Ibidem.

[3] https://ziarulceahlaul.ro/cinci-ani-de-la-moartea-mesterului-nicolae-popa-din-tarpesti-mi-am-dat-seama-ca-numai-pastrand-traditia-putem-dovedi-ca-am-existat-ca-popor-nicolae-popa/.

[4] http://www.ziare.com/piatra-neamt/biserica/mesterul-nicolae-popa-s-a-stins-din-viata-1724455.

Actualitate

Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba

Publicat

pe

A încetat din viață prof. Gigel Bîrliba, artist plastic și profesor de istorie. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de breaslă și tutror celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl așeze la odihna cea bună!

 

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO | 450 de grame de trufe negre culese ilegal în pădurea din zona Secu

Publicat

pe

4.000 de lei amendă pentru  a fost jackpot-ul zilei de 24 septembrie pentru 2 bărbați nemțeni.
Însoțiți de 4 câini antrenați pentru căutare, cei doi bărbați au fost depistați joi, 24 septembrie, de jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Vânători-Neamț în pădurea din zona Secu.
„Diamantele negre” au fost confiscate și predate reprezentanților Ocolului Silvic Vânători-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

COD PORTOCALIU de ploi în județul Neamț

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o avertizare meteorologică, valabilă în intervalul 26 septembrie, ora 09:00 și 27 septembrie, ora 03:00 pe teritoriul Moldovei, inclusiv județul Neamț.

Începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 septembrie, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 09:00 –27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea

Continua sa citesti

Popular