Connect with us

Personalități

Personalități ale Ținutului Neamț (XXIV). Gheorghe Grințesccu, dr. farmacist, general de brigadă

Publicat

pe

Născut la 26 decembrie 1878, la Petricani.  În 1899 se înscrie la Școala Superioară de Farmacie din București iar în 1900 intră în armată primind gradul de sublocotenent. La Expoziția Regală din1906, care marca 50 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I, a obținut medalia de aur pentru ierbarul său.[1] În armată a făcut serviciu în mai multe garnizoane, în 1911, se afla la Spitalul militar din Craiova pentru ca în 1915 să îl găsim la Depozitul Central Sanitar din București. În timpul primului război mondial a fost șeful Secției de Tranzit. Pentru că nu suporta dezordinea și nedreptatea, a intrat în conflict cu colegii, motiv pentru care în 1924 este considerat ca temperament violent, dar ministrul Alexandrescu, apreciind valoarea sa profesională, îl propune la avansarea în gradul de general.[2]

În 1928 a fost numit șeful farmaciei Spitalului Militar Central din București, iar la 1 august 1929, este numit farmacist șef al Armatei, funcție îndeplinită vreme de opt ani.[3] În 1933 este avansat la gradul de general de brigadă, fiind trecut în rezervă, pentru limită de vârstă, la 20 aprilie 1937.

Specialist în plante medicinale, este autorul unui Tratat de botanică farmaceutică, publicat în 1923 și premiat de Academia Română în 1926. Încă din 1915, a fost ales membru al Academiei de Geografie Botanică, fiind membru al mai multor societăți științifice. A decedat la 8 septembrie 1956, la vârsta de 78 de ani.[4]

Printre cele mai importante studii ale sale amintim: Contribuţiuni la flora judeţului Neamţu. Plante rare recoltate pe muntele Măgura -1907, Corex China Calisaya. Studiu chimic-farmacologic– 1903, Flora şi distribuţiunea ei în regiunea bradului, fagului şi stejarului din Judeţul Neamţ – 1908, Genul Soldanella şi Soldanella Hareţii pe muntele Ceahlău (1900 m.) Jud. Neamţu– 1908, Heliosperma-silene-auriculata pe Muntele Ceahlău (1100 m) Jud. Neamţu -1908 sau O nouă staţiune preistorică pe Muntele Cozla în Jud. Neamţ şi Farmacia la Daci-1907. [5]

https://www.ebay.com/itm/Romania-1933-Romanian-Army-First-General-Pharmacist-G-Grintescu-medical-medal-RR-/302491062001

Prof. Emanuel Bălan

[1] Iugulescu C., Pagini din trecutul farmaciei militare româneşti, Editura Sitech, Craiova, 2008, p. 247 .

[2] Ibidem.

[3] Lipan V., Dicţionar biografic de farmacişti români. vol. 1, Editura Farmaceutică, București, 2011, p. 343-349 .

[4] Iugulescu C., op. cit., p. 248.

[5] https://biblacad.ro/bnr/brmautori.php?aut=g&page=1200&limit=10.

Actualitate

Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba

Publicat

pe

A încetat din viață prof. Gigel Bîrliba, artist plastic și profesor de istorie. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de breaslă și tutror celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl așeze la odihna cea bună!

 

Continua sa citesti

Actualitate

Curajul de a trece de la Poliție la Primărie – Neculai Preda candidează pentru Primăria orașului Târgu Neamț

Publicat

pe

Neculai Preda se mândrește cu experiența sa de 30 de ani în Poliție, însă de anul acesta s-a hotărât să își continue activitatea în lumea politică. Acesta candidează pentru funcția de Primar al orașului Târgu Neamț din partea Partidului Mișcarea Populară.

Născut și crescut în orașul Târgu Neamț, a activat 30 de ani în Poliția Română, dintre care 25 de ani în orașul Târgu Neamț. Din dorința de a face orașul Târgu Neamț un oraș mai bun, s-a înscris în cursa politică pentru a câștiga cel mai râvnit loc din primărie, funcția de primar.

Invitat în emisiunea „La microfon”, Neculai Preda nu a discutat doar despre viața sa politică ci a povestit și despre viața sa din orașul Târgu Neamț. „Activitatea mea anterioară nu se caracterizează doar prin activitatea de polițist. Eu sunt cetățean în orașul Târgu Neamț, mi-am construit o casă și mi-am întemeiat o familie. Am ales să lucrez și să locuiesc în acest oraș, cu toate că au existat unele oportunități, doar pentru că vreau să fac ceva pentru cetățenii acestui oraș. Eu mă călăuzez după o idee: ceea ce faci pentru tine pleacă o dată cu tine, ceea ce faci pentru societate va rămâne pentru totdeauna.

Studiile și viața profesională l-au făcut să ajungă în punctul în care anii de pensie să îi petreacă în politică. „În 1993 am definitivat studiile juridice la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar pe parcurs am urmat cursul de master la facultatea din Iași, unde am terminat „Științe Penale și Criminalistică” , acolo mi-am finalizat pregătirea profesională.”

Întrebat care sunt primele lucruri pe care vrea să le schimbe în Târgu Neamț, Niculae Preda ne-a amintit de problema traficului din oraș. „Prima dată trebuie regândit traficul din oraș, pentru fluidizarea acestuia. În acest moment se lucrează intens la construcția unui mare magazin, la intrare în oraș, după pod în dreapta, iar autoritățile locale actuale nu au gândit o cale de acces corectă spre magazin, având în vedere capacitatea parcării spațiului comercial. […] Un alt punct ar fi regândirea autorizațiilor care se dau pentru construcții, atât pentru construcții civile cât și pentru cele de alimentație publică. S-au deschis 3 unități de alimentație publică fără aproape nici un loc de parcare, 2-3 locuri de parcare cu 30 de locuri la mese. […] Toată lumea se întreabă ce se întâmplă cu Stațiunea Oglinzi. Pentru o stațiune turistică ai nevoie de o suprafatță mult mai mare. Trebuie cumpărat sau inchiriat un teren atat din domeniul silvic cât și din domeniul privat, pentru a extinde suprafața. Să atragem câțiva investitori, să construiască o piscină, să construiască o tiroliană, să se facă un traseu montan de la Cabana Oglinzi – Monumentul Eroilor – Cetatea Neamț – Parcul Cetății pentru ca omul să aibă unde să se plimbe. ”

Emisiunea integrală:

Continua sa citesti

Actualitate

Simona Halep a Câștigat turneul de tenis de la Praga

Publicat

pe

Este al 21-lea titlul din cariera jucătoarei născută la Constanța. Turneul de la Praga are premii totale în valoare de  202.250 de dolari, iar pentru pentru adjudecarea trofeului Simona Halep va primi un cec de 25 de mii de dolari și 280 de puncte în plus în clasamentul WTA.

Simona Halep avut un start ezitant de meci. A pierdut primele două game-uri, pentru ca apoi să revină și să le câștige pe următoarele șase și setul (6-2). În debutul setului al doilea, Halep (nr. 2 WTA) s-a impus pe serviciul belgiencei, însă Elise Mertens (23 WTA) a revenit în game-ul următor și a făcut rebreak. În game-ul al cincilea Simona Halep a câștigat din nou pe serviciul adversarei și a preluat conducerea, 3-2, însă Mertens a revenit și egalat la patru. La scorul de 5-5 Halep, a câștigat din nou pe serviciul adversarei, pentru ca apoi să-și adjudece și setul al doilea cu scorul de 7-5.

Cele două jucătoare s-au mai întâlnit patru ori în carieră, până la finala de la Praga, iar Halep conducea cu scorul de 3-1.

În drumul spre finala turneului de la Praga, Halep s-a impus în semifinale și în fața compatrioatei Irina Begu, scor 7-6, 6-3. În primul tur, la primul meci oficial disputat după o pauză de aproape șase luni, Halep s-a impus greu împotriva Paulei Hercog (29 ani, 46 WTA), cu 6-1, 1-6, 7-6 (7-3).

 

 

Continua sa citesti

Popular