Connect with us

Personalități

Personalități ale Ținutului Neamț (XXIII). Ernest Grinţescu, agronom cu doctorat în Franța și la București

Publicat

pe

Agronom, jurist și horticultor, s-a născut la 6 mai 1884 în comuna Petricani, fiind fiul învățătorului Petru Grințescu. După terminarea studiilor liceale la Piatra Neamț, în 1905, se înscrie la Şcoala Centrală de Agricultură de la Herăstrău, pe care o absolvă ca şef al promoţiei sale în anul 1908. În paralel urmează și cursurile Facultății de Drept din București, devenind licențiat în 1907.[1] Încă din anii tinereţii, Ernest Grinţescu a fost activ în expunerea legilor privitoare la agricultură, pe înţelesul larg al celor interesaţi, căutând să valorifice pregătirea sa de jurist. Astfel, în perioada 1916-1927, publică lucrarea „Jurisprudenţa rurală“, unde trece în revistă toate legile publicate în acest interval cu privire la agricultură, iar în 1931, „Noile legi rurale“. Ernest Grinţescu este cel care a obţinut legiferarea statutului de învăţământ agricol superior pentru Şcoala Superioară de Agricultură de la Bucureşti şi cea de la Cluj. Una dintre lucrările sale de referinţă este „Legea randamentelor descrescânde din agricultură“ (1930). Își obține doctoratul în științe economice la Strasbourg, în 1931 și în drept la București, în 1936.[2]

Încă din 1933 devine preşedinte al Societăţii de Horticultură. Aceasta a fost înfiinţată în anul 1910 de Ion Haşeganu, Dumitru I. Ştefănescu şi fraţii Faraudo. El rămâne în continuare preşedinte şi după fuzionarea societăţii cu „Asociaţia Naţională de Horticultură“. Pe această linie, în 1941, era primit ca membru al Academiei de Agricultură. Profesor la Şcoala Superioară de Horticultură, a fost director general în Ministerul Agriculturii şi al Cadastrului si autor a numeroase studii şi articole de economie agrară. A condus pagina agrară a cotidianului „Universul” şi a înfiinţat Biblioteca Agricolă Populară.[3] Cele mai importante lucrări ale sale sunt: Manual elementar de economie politică și rurală, drept, legislație și contabilitate (1929), Noile legi rurale (1931), Le probleme du redressement agricole en Roumanie (1931), Mijloace pentru mărirea recoltei la hectar (1933), Probleme agrare (1934), Cadastrul, cartea funciară și comasarea (1936), Consolidarea proprietății agricole ca mijloace de ridicare a agriculturii (1937), Organizarea gospodăriei plugarului (1937), Sporirea producției (1939) și Agricultura practică vol. I-II (1944).[4] Ernest Grinţescu a încetat din viaţă în anul 1972.

 

 

Prof. Emanuel Bălan

 

[1] http://www.arhiva.lumeasatului.ro/vizualizare.php?articol=738.

[2] Constantin Tomșa, Personalități ale culturii din județul Neamț, Editurile Crigarux & Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2014, p. 82.

[3] http://www.slineamt.ro/apostolul/lectia-de-istorie/rememorari-nemtene-mai-2016/.

[4] Oameni de seamă economiști, Editura Mica Valahie, București, 2013, p. 235.

Actualitate

Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba

Publicat

pe

A încetat din viață prof. Gigel Bîrliba, artist plastic și profesor de istorie. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de breaslă și tutror celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl așeze la odihna cea bună!

 

Continua sa citesti

Actualitate

Curajul de a trece de la Poliție la Primărie – Neculai Preda candidează pentru Primăria orașului Târgu Neamț

Publicat

pe

Neculai Preda se mândrește cu experiența sa de 30 de ani în Poliție, însă de anul acesta s-a hotărât să își continue activitatea în lumea politică. Acesta candidează pentru funcția de Primar al orașului Târgu Neamț din partea Partidului Mișcarea Populară.

Născut și crescut în orașul Târgu Neamț, a activat 30 de ani în Poliția Română, dintre care 25 de ani în orașul Târgu Neamț. Din dorința de a face orașul Târgu Neamț un oraș mai bun, s-a înscris în cursa politică pentru a câștiga cel mai râvnit loc din primărie, funcția de primar.

Invitat în emisiunea „La microfon”, Neculai Preda nu a discutat doar despre viața sa politică ci a povestit și despre viața sa din orașul Târgu Neamț. „Activitatea mea anterioară nu se caracterizează doar prin activitatea de polițist. Eu sunt cetățean în orașul Târgu Neamț, mi-am construit o casă și mi-am întemeiat o familie. Am ales să lucrez și să locuiesc în acest oraș, cu toate că au existat unele oportunități, doar pentru că vreau să fac ceva pentru cetățenii acestui oraș. Eu mă călăuzez după o idee: ceea ce faci pentru tine pleacă o dată cu tine, ceea ce faci pentru societate va rămâne pentru totdeauna.

Studiile și viața profesională l-au făcut să ajungă în punctul în care anii de pensie să îi petreacă în politică. „În 1993 am definitivat studiile juridice la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar pe parcurs am urmat cursul de master la facultatea din Iași, unde am terminat „Științe Penale și Criminalistică” , acolo mi-am finalizat pregătirea profesională.”

Întrebat care sunt primele lucruri pe care vrea să le schimbe în Târgu Neamț, Niculae Preda ne-a amintit de problema traficului din oraș. „Prima dată trebuie regândit traficul din oraș, pentru fluidizarea acestuia. În acest moment se lucrează intens la construcția unui mare magazin, la intrare în oraș, după pod în dreapta, iar autoritățile locale actuale nu au gândit o cale de acces corectă spre magazin, având în vedere capacitatea parcării spațiului comercial. […] Un alt punct ar fi regândirea autorizațiilor care se dau pentru construcții, atât pentru construcții civile cât și pentru cele de alimentație publică. S-au deschis 3 unități de alimentație publică fără aproape nici un loc de parcare, 2-3 locuri de parcare cu 30 de locuri la mese. […] Toată lumea se întreabă ce se întâmplă cu Stațiunea Oglinzi. Pentru o stațiune turistică ai nevoie de o suprafatță mult mai mare. Trebuie cumpărat sau inchiriat un teren atat din domeniul silvic cât și din domeniul privat, pentru a extinde suprafața. Să atragem câțiva investitori, să construiască o piscină, să construiască o tiroliană, să se facă un traseu montan de la Cabana Oglinzi – Monumentul Eroilor – Cetatea Neamț – Parcul Cetății pentru ca omul să aibă unde să se plimbe. ”

Emisiunea integrală:

Continua sa citesti

Actualitate

Simona Halep a Câștigat turneul de tenis de la Praga

Publicat

pe

Este al 21-lea titlul din cariera jucătoarei născută la Constanța. Turneul de la Praga are premii totale în valoare de  202.250 de dolari, iar pentru pentru adjudecarea trofeului Simona Halep va primi un cec de 25 de mii de dolari și 280 de puncte în plus în clasamentul WTA.

Simona Halep avut un start ezitant de meci. A pierdut primele două game-uri, pentru ca apoi să revină și să le câștige pe următoarele șase și setul (6-2). În debutul setului al doilea, Halep (nr. 2 WTA) s-a impus pe serviciul belgiencei, însă Elise Mertens (23 WTA) a revenit în game-ul următor și a făcut rebreak. În game-ul al cincilea Simona Halep a câștigat din nou pe serviciul adversarei și a preluat conducerea, 3-2, însă Mertens a revenit și egalat la patru. La scorul de 5-5 Halep, a câștigat din nou pe serviciul adversarei, pentru ca apoi să-și adjudece și setul al doilea cu scorul de 7-5.

Cele două jucătoare s-au mai întâlnit patru ori în carieră, până la finala de la Praga, iar Halep conducea cu scorul de 3-1.

În drumul spre finala turneului de la Praga, Halep s-a impus în semifinale și în fața compatrioatei Irina Begu, scor 7-6, 6-3. În primul tur, la primul meci oficial disputat după o pauză de aproape șase luni, Halep s-a impus greu împotriva Paulei Hercog (29 ani, 46 WTA), cu 6-1, 1-6, 7-6 (7-3).

 

 

Continua sa citesti

Popular