Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XXI). George Sofronie, ilustru jurist de talie mondială

Publicat

pe

S-a născut la 23 aprilie 1901, în satul Lespezi, Timișești. După absolvirea Liceului de la Iași, urmează la București studiile universitare în drept și litere (secțiunea istorie). Devine profesor de istorie la Liceul „Emanoil Gojduˮ din Oradea, unde a fost o vreme și primar, iar mai apoi prefect de Bihor. În 1926 își susține doctoratul în drept, perfecționat apoi cu studii la Geneva și la Paris. Din 1928 predă dreptul la Universitatea din Oradea, mai apoi la Cluj și din 1947 la București unde devine decan al Facultății de Științe Comerciale. [1]

În perioada interbelică intră și în politică, devenind membru al Partidului Naționalist Democrat a lui Nicolae Iorga, fiind ales între anii 1930-1931, deputat și secretar al Camerei Deputaților.  Din anul 1934 devine membru al Ligii Antirevizioniste- filiala Oradea cu sediul în Casa Naţională. Polivalenţa lui George Sofronie se găseşte atât în acţiunile sale politice şi culturale în calitate de primar şi prefect al Oradiei şi judeţului Bihor (1931-1932), cât mai ales, în acţiunile ştiinţifice în calitate de profesor universitar la trei Universităţi ale României Mari: Oradea, Cluj și București.

Profesor de Drept internaţional public la Academia de înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti (1946-1948), profesor de Drept internaţional public la Academia de Studii Economice (1952-1961) și Director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti (1948-1952).[2]

George Sofronie, este unul dintre cei mai modernişti gânditori în ce priveşte ideile de naţiune, stat naţional şi unitate europeană de la începutul secolului al XX-lea.

Opera sa este bogată și valoroasă, dovadă fiind cele patru cărți premiate de Academia Română- Contribuții la cunoașterea Societății Națiunilor-1927, Protecțiunea minorităților sub regimul Societății Națiunilor-1930, Le principe des nationalites et les traites de paix de 1918-1919-1937 și Tratat de drept internațional, vol. I-1940.[3] Membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice, al Institutului Social Român și al Institutului de Știinte Administrative. Decorat cu Ordinul „Coroana României”.[4]

Prof. Emanuel Bălan

[1] Traian Cicoare, Oameni, locuri și comori spirituale din Ținutul Neamțului, Editura Acțiunea, Piatra Neamț, 2012, p. 136-137.

[2] https://legeaz.net/personalitati-juridice/george-sofronie.

[3] Traian Cicoarea, op. cit.,  p. 137; http://www.ceswp.uaic.ro/articles/CESWP2011_III2_JAD.pdf.

[4] https://legeaz.net/personalitati-juridice/george-sofronie.

Actualitate

FOTO | 450 de grame de trufe negre culese ilegal în pădurea din zona Secu

Publicat

pe

4.000 de lei amendă pentru  a fost jackpot-ul zilei de 24 septembrie pentru 2 bărbați nemțeni.
Însoțiți de 4 câini antrenați pentru căutare, cei doi bărbați au fost depistați joi, 24 septembrie, de jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Vânători-Neamț în pădurea din zona Secu.
„Diamantele negre” au fost confiscate și predate reprezentanților Ocolului Silvic Vânători-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

COD PORTOCALIU de ploi în județul Neamț

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o avertizare meteorologică, valabilă în intervalul 26 septembrie, ora 09:00 și 27 septembrie, ora 03:00 pe teritoriul Moldovei, inclusiv județul Neamț.

Începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 septembrie, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 09:00 –27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea

Continua sa citesti

Actualitate

Anunț de la APA SERV – apă furnizată cu presiune scăzută

Publicat

pe

Anunt primit la ora 08.35 de la CJ APASERV SA

Din cauza consumului mare de apă la nivelul Comunei Bălţăteşti, Comunei Agapia şi Oraşului Tg. Neamţ, consum ce depășește capacitatea de refacere a nivelului de apă brută în rezervoarele din care se realizează potabilizarea apei, Compania Judeţeană APA SERV SA este pusă în situaţia neplăcută de a furniza apă cu presiune scăzută în comuna Bălțătești, Comuna Agapia și în Orașul Tg. Neamț (strada Mărășești și strada Biruinței), existând şi posibilitatea sistării totale a furnizării serviciului de alimentare cu apă potabilă, începând de astăzi 25.09.2020 ora 09,00 până sâmbătă 26.09.2020 ora 08,00.

 

Rugăm din nou, pe această cale, populația să utilizeze apa potabilă distribuită prin sistemul de alimentare cu apă, numai în scopul satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti, respectiv numai în scop potabil şi menajer.

Mulţumim pentru înţelegere!

Pentru informații suplimentare beneficiarii noștri, pot suna la Dispeceratul APA SERV care funcționează nonstop, la numărul de telefon 0233/233340 sau pot accesa site-ul Companiei

Continua sa citesti

Popular