Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XXI). George Sofronie, ilustru jurist de talie mondială

Publicat

pe

S-a născut la 23 aprilie 1901, în satul Lespezi, Timișești. După absolvirea Liceului de la Iași, urmează la București studiile universitare în drept și litere (secțiunea istorie). Devine profesor de istorie la Liceul „Emanoil Gojduˮ din Oradea, unde a fost o vreme și primar, iar mai apoi prefect de Bihor. În 1926 își susține doctoratul în drept, perfecționat apoi cu studii la Geneva și la Paris. Din 1928 predă dreptul la Universitatea din Oradea, mai apoi la Cluj și din 1947 la București unde devine decan al Facultății de Științe Comerciale. [1]

În perioada interbelică intră și în politică, devenind membru al Partidului Naționalist Democrat a lui Nicolae Iorga, fiind ales între anii 1930-1931, deputat și secretar al Camerei Deputaților.  Din anul 1934 devine membru al Ligii Antirevizioniste- filiala Oradea cu sediul în Casa Naţională. Polivalenţa lui George Sofronie se găseşte atât în acţiunile sale politice şi culturale în calitate de primar şi prefect al Oradiei şi judeţului Bihor (1931-1932), cât mai ales, în acţiunile ştiinţifice în calitate de profesor universitar la trei Universităţi ale României Mari: Oradea, Cluj și București.

Profesor de Drept internaţional public la Academia de înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti (1946-1948), profesor de Drept internaţional public la Academia de Studii Economice (1952-1961) și Director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti (1948-1952).[2]

George Sofronie, este unul dintre cei mai modernişti gânditori în ce priveşte ideile de naţiune, stat naţional şi unitate europeană de la începutul secolului al XX-lea.

Opera sa este bogată și valoroasă, dovadă fiind cele patru cărți premiate de Academia Română- Contribuții la cunoașterea Societății Națiunilor-1927, Protecțiunea minorităților sub regimul Societății Națiunilor-1930, Le principe des nationalites et les traites de paix de 1918-1919-1937 și Tratat de drept internațional, vol. I-1940.[3] Membru al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice, al Institutului Social Român și al Institutului de Știinte Administrative. Decorat cu Ordinul „Coroana României”.[4]

Prof. Emanuel Bălan

[1] Traian Cicoare, Oameni, locuri și comori spirituale din Ținutul Neamțului, Editura Acțiunea, Piatra Neamț, 2012, p. 136-137.

[2] https://legeaz.net/personalitati-juridice/george-sofronie.

[3] Traian Cicoarea, op. cit.,  p. 137; http://www.ceswp.uaic.ro/articles/CESWP2011_III2_JAD.pdf.

[4] https://legeaz.net/personalitati-juridice/george-sofronie.

Actualitate

Incediu în localitatea Valea Albă, comuna Războieni

Publicat

pe

De

Prin apel la 112, în jurul orei 13:02, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Valea Albă, comuna Războieni.
La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD și pompieri voluntari din cadrul SVSU Războieni cu o autospecială de stingere.


Incendiul se manifesta generalizat la o locuință, propagându-se și la o anexă gospodărească (bucătărie de vară) din imediata apropiere.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul. A fost salvată anexa gospodărească, doar 10 mp din acoperiș fiind afectat de incendiu.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind coșul de fum deteriorat.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO Cum să faci un lucru bine făcut să meargă prost

Publicat

pe

De

Cum să faci un lucru bine făcut să meargă prost.

         Problemele privind certitudinea transportului feroviar de călători din şi spre Tg. Neamț au apărut la aproape 20 de ani de la darea în exploatare a acestei artere de transport care leagă orașul de sub Cetatea Neamț de Pașcani, de ţară.

Pe peretele exterior al gării din Tg. Neamţ există o placă de marmură care aminteşte de beneficiile trenului pentru sublima economie de pe valea Ozanei. În ultimii 15 ani, multe linii ferate au fost închise traficului de călători, iar pe unele dintre ele nu mai circulă nici măcar un tren de marfă. Odată cu creşterea interesului pentru transportul rutier, pentru nevoia de a ajunge oriunde în ţară fără nicio escală, numărul călătorilor a scăzut considerabil. Trenurile de vineri şi duminică, multe dintre ele ce duc şi aduc studenţii târgunemţeni, mai amintesc de garniturile pline de altădată. „Şi totuși se învârte!” spun navetiștii din Tg. Neamţ, Timişeşti şi Cristeşti. Toate bune şi frumoase, spunem noi, până la Noul mers de tren care intră în vigoare de la 13 decembrie 2020. Da, 13! Printr-o decizie a Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” SA, Manager al Infrastructurii Feroviare din România, entitate care administrează şi întreţine infrastructura feroviară publică, începând cu 13 decembrie 2020 se suspendă pe timp de noapte, mai precis între orele 21.00 şi 5.00, activitatea de coordonate şi mişcare de pe linia neinteroperabilă 515, Paşcani – Tg. Neamţ. Practic, trenurile care vor circula pe această linie trebuie să se încadreze în intervalul orar 5.00 – 21.00.

                           

         Astfel, trenul Regio 5520, cu plecare din Tg. Neamț la ora 5.24, are plecarea la ora 6.16, făcând imposibilă legătura cu trenurile InterRegio spre Bucureşti şi Iaşi şi Regio spre Suceava. Mare parte din navetiştii din Timişeşti şi Cristeşti vor apela la transportul cu microbuzele pentru a ajunge la serviciu (Paşcani) la ora 7.00. Oportunitățile călătoriilor cu trenul sunt mai vizibile în această perioadă mai mult ca niciodată: gratuitatea oferită la transport pentru elevi şi studenţi (decizii foarte clamate de politicieni), compensațiile oferite pentru pensionari, obligația păstrării unei distanţe fizice între călători, nu par a constitui priorităţi de afaceri de luat în seamă pentru cei care conduc vremelnic această companie. Cel puţin aşa pare! Decizia are considerente de reducere a costurilor, spun reprezentanţii companiei, însă eficienţa trenurilor va deveni din nou un subiect de discuție. Un serviciu public este rezultatul unor activităţi realizate la interfaţa dintre prestator şi client în scopul satisfacerii unor nevoi ale clientului.

Nevoile clienţilor, domnule ministru Cătălin Drulă, sunt cu o oră mai devreme! Un Om al cetaţii

 

Continua sa citesti

Actualitate

SALVAMONT NEAMȚ intervine pentru evacuarea unui turist de 74 de ani cu probleme de sănătate

Publicat

pe

De

Acțiune în derulare. Salvamont Neamț intervine în zona înalta a Masivului Ceahlău, cu două echipe pentru evacuarea unui turist de 74 de ani cu probleme de sănătate . Din informațiile primite acesta a urcat singur în cursul zilei de ieri și a intrat în hipotermie la ieșirea în golul alpin . Nu a sunat la 112 și a fost găsit inițial de un grup de turiști care l-au ajutat ajungă la Cabana Dochia. În cursul nopții starea lui s-a înrăutățit iar dimineață a sunat la 112. Echipa de intervenție urcă acum cu o autospecială pe valea Pârâului Martin până la cota 1350 în Curmătura La Scaune urmând de acolo se deplasese pe jos . A fost ales un traseu mai lung dar care are zone mai puține cu plăci de gheață. O a două echipa suport va interveni în momentul când începe coborârea victimei. Dacă totul decurge bine operațiunea va dura aproximativ cinci ore. Condițiile meteo fac imposibilă intervenția elicopterului.

Continua sa citesti

Popular