Connect with us

Personalități

Personalități ale Ținutului Neamț (XVI). Gheorghe Tomulescu, profesorul, publicistul și inspectorul școlar

Publicat

pe

Profesorul şi publicistul Gheorghe Tomulescu s-a născut la 26 aprilie 1895 în Vânători-Neamţ. A făcut clasele primare la şcoala din sat şi Şcoala Normală din Constanţa, apoi studii la Facultatea de litere şi filosofiea a Universităţii din Bucureşti, studii absolvite în 1930. A urmat şi cursurile Seminarului Pedagogic Universitar.[1]

A fost învăţător în comuna Răuceşti, director al Şcolii nr. 5 Mixtă Piatra Neamţ, director al Şcolii de băieţi, nr. 1, Constanţa, institutor al Şcolii de aplicaţii Constanţa, profesor de pedagogie, de istorie, de geografie economică la şcoala comercială, inspector şcolar de circumscripţie la Neamţ, Baia şi Câmpulung. A fost inspector şcolar la Bucureşti şi inspector general în Ministerul Învăţământului. A ieşit la pensie în anul 1956.[2]

A avut contribuţii substanţiale la dezvoltarea şi perfecţionarea sistemului de învăţământ românesc. A publicat „Populaţia Dobrogei” (1930), „Contribuţii didactice şi metodice privitoare la predarea religiiei în şcoala primară. O metodă a predării religiei” (1933), „Despre întocmirea monografiei satului” (1939), „Monografia Cetăţii Hotin” (1939). Gheorghe Tomulescu cerea, prin articolul “La noi şi la alţii”, din 1936, depolitizarea personalului didactic.

Gheorghe Tomulescu a fost şi autorul mai multor manuale şcolare. Dintre acestea amintim Geografia judeţului Bacău, Geografia judeţului Neamţ şi Geografia judeţului Constanţa.[3]

Munca rodnică i-a fost răsplătită prin acordarea a numeroase medalii cum ar fi „Victoria” primită în 1921, medalia „Serviciu Social” primită în 1930 şi Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler care i-a fost conferit în anul 1933. În 1956, după 40 de ani de rodnică activitate s-a pensionat şi s-a retras la Piatra Neamţ unde a încetat din viaţă în octombrie 1988.[4]

Prof. Emanuel Bălan

[1] Constantin Tomșa, Personalități ale culturii din județul Neamț, Editurile Crigarux & Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2014, p. 79; http://zch.ro/gheorghe-tomulescu-119-ani-de-la-nastere/.

[2] http://www.slineamt.ro/apostolul/lectia-de-istorie/profesorul-gheorghe-tomulescu/.

[3] http://zch.ro/gheorghe-tomulescu-119-ani-de-la-nastere/.

[4] Ibidem.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Cursuri și îndrumare artistică – Ciprian Boju 0740685335

Publicat

pe

De

Începând din 15 ianuarie, clasa externă de dans popular din comuna Ceahlău, care aparține Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț, anunță începerea înscrierilor la Cursurile de dans tradițional și îndrumare artistică. Cursurile vor fi coordonate de coregraful Ciprian Boju. Relații se pot obține la telefon: 0740685335

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO 15 ianuarie : O întâlnire cu scriitorul și profesorul Adrian G. Romila

Publicat

pe

De

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Tineretului a organizat o întâlnire cu scriitorul și profesorul Adrian G. Romila, moderată de Raluca Naclad, consultant artistic.

Adrian G. Romila a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi și are un doctorat în antropologie și folclor. Publică frecvent eseuri, povestiri și cronici literare în reviste ”pe hârtie” și pe internet. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN Club România și redactor la trimestrialul cultural ”Conta”, editat la Piatra-Neamț. A scris numeroase cărți, multe dintre ele primind distincții locale și naționale.

În cadrul evenimentului, actorii Loredana Grigoriu și Andrei Merchea-Zapotoțki au citit fragmente din “Acasă, departe” ultimul roman al autorului, apărut la Editura Polirom. Volumul dezvoltă într-un triptic interconectat teme precum exilul, călătoria, întoarcerea acasă, speranța, periferia. Trei timpuri și trei lumi se concentrează în tot atâtea personaje omonime care trec în moduri diferite prin experiența înstrăinării, a neîmplinirii și a imprevizibilului.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO-VIDEO Lansare de carte: Calinic Argeșeanul

Publicat

pe

De

Lansare de carte la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț

În după-amiaza zilei de 21 septembrie 2023, locuitorii orașului Târgu Neamț au avut ocazia să se întâlnească cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, fiu al acestor meleaguri, născut în satul Cracăul Negru, aflat în apropiere.

Evenimentul s-a desfășurat în Casa Culturii ,,Ion Creangă” din acest oraș, în prezența unui public numeros format din preoții urbei, o parte din monahiile de la mănăstirea Văratec, elevi și oameni iubitori de cultură. Manifestarea a fost organizată de protopopiatul Târgu Neamț, fiind moderată de scriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe. Cu această ocazie, cei prezenți au aflat de cele două apariții editoriale amintite mai sus, pe care le-au primit în dar din partea autorilor.

În semn de respect și recunoștință, primăria orașului Târgu Neamț a oferit cu această ocazie Ierarhului Argeșean o distincție pentru contribuția determinantă, pe care acesta a avut-o la promovarea imaginii ținutului Neamț în cultura și spiritualitatea românească și europeană.

Calinic Argeșeanul (n. 6 iunie 1944, Crăcăoani, județul Neamț, România), (din botez Constantin Argatu), este un cleric ortodox și scriitor român, în prezent arhiepiscop al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. A publicat peste 70 de volume și, din anul 2006, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2012 a primit Premiul pentru proză memorialistică al revistei „Argeș” și, din 2013 este senior editor al revistei. În 2021 a primit Premiul de Excelență al revistei „Regal Literar”, „pentru creațiile literare și pentru cercetările academice publicate, acestea făcând parte din tezaurul culturii române și al Bisericii Ortodoxe, cât și pentru promovarea valorilor autentice creștine, culturale și morale”.

Foto: Cristian Gheorghe

Continua sa citesti

Popular