Connect with us

Personalități

Personalități ale Ținutului Neamț (XV). CONSTANTIN BÂRLIBA, actorul născut la Vînători Neamț

Publicat

pe

S-a născut la  20.05.1937, fiind cel de-al șaptelea copil și ultimul în familia lui Gheorghe M. Bârliba. Își începe studiile la  Școala Arhimadrit Chiriac Nicolau și tot aici a urmat și clasele gimnaziale, după ce a întrerupt un an, după clasa a patra, revenind la școala la insistențele directorului de atunci prof. Constantin V. Papuc. În vacanțe, era nelipsit din formațiile artistice care se organizau la Căminul Cultural. După absolvirea liceului şi efectuarea stagiului militar, va reveni la Piatra-Neamţ (se pare, instructor artistic la Casa de Cultură). Aici o cunoaşte pe marea actriţă Leopoldina Bălănuţă (repartizată la Piatra Neamţ) care l-a îndemnat sa dea examen la IATC Bucureşti.[1]

La absolvire este repartizat la Teatrul “Victor Ion Popa”  din Bârlad, de unde se va transfera, în scurt timp la Teatrul Naţional din Iaşi. Se va căsători cu Violeta Varlam (studentă la Drept), care, la absolvire, se va întoarce în Bucureşti unde o va urma şi Constantin, care se va angaja la Teatrul “Ion Creangă”. Aici va juca timp de 15 ani, până la trecerea sa în veşnicie. După divorţul şi, la scurt timp, moartea Violetei, se va recăsători cu actriţa Elena Tutulan cu care are un copil, Cristina-Elena (n.11.06.1980).Constantin Bârliba a încetat din viaţă într-un spital din Bucureşti, după o banală operaţie, în ziua de 2 iunie 1990, şi este înmormântat în Cimitirul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din satul natal.

După o activitate de 30 ani pusă în slujba teatrului românesc, Constantin Bârliba are un palmares alcătuit de numeroase roluri pe care le-a interpretat în teatrele prin care a trecut, precum şi în cele peste 30 de filme în care a jucat. Faptul ca a lucrat cu mari personalităţi ale filmului şi teatrului românesc (Radu Beligan, Draga Olteanu Matei, Ion Lucian, Marin Moraru, Octavian Cotescu), precum şi faptul ca s-a bucurat de aprecierea unor nume de referinţă în teatru şi film precum Teofil Vâlcu sau Mircea Danieliuc, demonstrează cu prisosinţă că a fost un actor care a slujit scena şi ecranul cu credinţă şi talent. El este simpaticul tractorist din “Toamna bobocilor” (sau “Iarna bobocilor”), filme în care Draga Olteanu Matei şi Marin Moraru (actori uriaşi) au făcut nişte roluri de neuitat deşi au jucat într-un film schematic şi tezist, tipic vremurilor din anii 70.[2]

Fimografia sa cuprinde, peste 30 de file din care amintim: Drumeț în calea lupilor (1988); Buletin de București (1982); Comoara (1982); Acțiunea Autobuzul (1978); Septembrie (1978); Iarna bobocilor (1977); Pintea (1976); Ștefan cel Mare-Vaslui 1475 (1975); sau Toamna bobocilor (1975).[3]

 

Prof. Emanuel Bălan

 

[1] Constantin Tomșa, Personalități ale culturii din județul Neamț, Editurile Crigarux & Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2014, p. 87.

[2] http://zch.ro/actorul-constantin-barliba-77-de-ani-de-la-nastere/.

[3] https://www.cinemagia.ro/actori/constantin-birliba-62188/ ; https://www.imdb.com/name/nm0126956/.

Actualitate

Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba

Publicat

pe

A încetat din viață prof. Gigel Bîrliba, artist plastic și profesor de istorie. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de breaslă și tutror celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl așeze la odihna cea bună!

 

Continua sa citesti

Actualitate

Curajul de a trece de la Poliție la Primărie – Neculai Preda candidează pentru Primăria orașului Târgu Neamț

Publicat

pe

Neculai Preda se mândrește cu experiența sa de 30 de ani în Poliție, însă de anul acesta s-a hotărât să își continue activitatea în lumea politică. Acesta candidează pentru funcția de Primar al orașului Târgu Neamț din partea Partidului Mișcarea Populară.

Născut și crescut în orașul Târgu Neamț, a activat 30 de ani în Poliția Română, dintre care 25 de ani în orașul Târgu Neamț. Din dorința de a face orașul Târgu Neamț un oraș mai bun, s-a înscris în cursa politică pentru a câștiga cel mai râvnit loc din primărie, funcția de primar.

Invitat în emisiunea „La microfon”, Neculai Preda nu a discutat doar despre viața sa politică ci a povestit și despre viața sa din orașul Târgu Neamț. „Activitatea mea anterioară nu se caracterizează doar prin activitatea de polițist. Eu sunt cetățean în orașul Târgu Neamț, mi-am construit o casă și mi-am întemeiat o familie. Am ales să lucrez și să locuiesc în acest oraș, cu toate că au existat unele oportunități, doar pentru că vreau să fac ceva pentru cetățenii acestui oraș. Eu mă călăuzez după o idee: ceea ce faci pentru tine pleacă o dată cu tine, ceea ce faci pentru societate va rămâne pentru totdeauna.

Studiile și viața profesională l-au făcut să ajungă în punctul în care anii de pensie să îi petreacă în politică. „În 1993 am definitivat studiile juridice la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar pe parcurs am urmat cursul de master la facultatea din Iași, unde am terminat „Științe Penale și Criminalistică” , acolo mi-am finalizat pregătirea profesională.”

Întrebat care sunt primele lucruri pe care vrea să le schimbe în Târgu Neamț, Niculae Preda ne-a amintit de problema traficului din oraș. „Prima dată trebuie regândit traficul din oraș, pentru fluidizarea acestuia. În acest moment se lucrează intens la construcția unui mare magazin, la intrare în oraș, după pod în dreapta, iar autoritățile locale actuale nu au gândit o cale de acces corectă spre magazin, având în vedere capacitatea parcării spațiului comercial. […] Un alt punct ar fi regândirea autorizațiilor care se dau pentru construcții, atât pentru construcții civile cât și pentru cele de alimentație publică. S-au deschis 3 unități de alimentație publică fără aproape nici un loc de parcare, 2-3 locuri de parcare cu 30 de locuri la mese. […] Toată lumea se întreabă ce se întâmplă cu Stațiunea Oglinzi. Pentru o stațiune turistică ai nevoie de o suprafatță mult mai mare. Trebuie cumpărat sau inchiriat un teren atat din domeniul silvic cât și din domeniul privat, pentru a extinde suprafața. Să atragem câțiva investitori, să construiască o piscină, să construiască o tiroliană, să se facă un traseu montan de la Cabana Oglinzi – Monumentul Eroilor – Cetatea Neamț – Parcul Cetății pentru ca omul să aibă unde să se plimbe. ”

Emisiunea integrală:

Continua sa citesti

Actualitate

Simona Halep a Câștigat turneul de tenis de la Praga

Publicat

pe

Este al 21-lea titlul din cariera jucătoarei născută la Constanța. Turneul de la Praga are premii totale în valoare de  202.250 de dolari, iar pentru pentru adjudecarea trofeului Simona Halep va primi un cec de 25 de mii de dolari și 280 de puncte în plus în clasamentul WTA.

Simona Halep avut un start ezitant de meci. A pierdut primele două game-uri, pentru ca apoi să revină și să le câștige pe următoarele șase și setul (6-2). În debutul setului al doilea, Halep (nr. 2 WTA) s-a impus pe serviciul belgiencei, însă Elise Mertens (23 WTA) a revenit în game-ul următor și a făcut rebreak. În game-ul al cincilea Simona Halep a câștigat din nou pe serviciul adversarei și a preluat conducerea, 3-2, însă Mertens a revenit și egalat la patru. La scorul de 5-5 Halep, a câștigat din nou pe serviciul adversarei, pentru ca apoi să-și adjudece și setul al doilea cu scorul de 7-5.

Cele două jucătoare s-au mai întâlnit patru ori în carieră, până la finala de la Praga, iar Halep conducea cu scorul de 3-1.

În drumul spre finala turneului de la Praga, Halep s-a impus în semifinale și în fața compatrioatei Irina Begu, scor 7-6, 6-3. În primul tur, la primul meci oficial disputat după o pauză de aproape șase luni, Halep s-a impus greu împotriva Paulei Hercog (29 ani, 46 WTA), cu 6-1, 1-6, 7-6 (7-3).

 

 

Continua sa citesti

Popular