Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XLV). Neculai Bancea, un om în slujba comunității

Publicat

pe

Neculai Bacea este humuleșteanul care a transpus în fapte zicala din popor, „fapte, nu vorbe”, un om care a sfințit locul. Humuleștean prin adopție. Neculai Bancea este și azi un reper demn de urmat pentru noi cei de azi.

S-a născut la 12 octombrie 1880, la Ocea. Mama, Maria, era fiica lui Ion Oceanu, preot paroh al Bisericii din Ocea. Tatăl, Gheorghe Vasile, era originar din Boiștea, dar cu origini năsăudene, era picher al drumului din zonă. Ca unic copil al familiei, a urmat cursurile școlii primare din Grumăzești, apoi pe cele al Școlii Normale „Vasile Lupu” din Iași. În 1899, la absolvire, este numit învățător titular la Școala primară mixtă nr. 2 Humulești.[1] S-a în 1909 cu Elisa Butesscu, din Agapia.Împreună cu soția sa a înființat Școala Normală de Fte, în Humulești, care a funcționat doar un an, fiind mutată la Piatra Neamț. A înființat Societatea Culturală „Ion Creangă”, devenită mai târziu Ateneul Cultural „Ion Creangă”, Banca Populară cu același nume și Biblioteca „Ion Creangă”.[2]

 A fost activ politic, liberal ca orientare, fiind ales de multe ori consilier local, prima dfată în 1913, pentru a încheia cariera politcă în 1937.[3] În timpul mandatelor sale a inițiat o serie de acțiuni menite să contribue la dezvoltarea orașului. A inițiat pietruirea străzilor principale ale târgului, amenajarea pieței centrale, etc.[4] S-a implicat în deschiderea Gimnaziului mixt „Regina Maria”, în septembrie 1917, la fel și în deschiderea primei școli de meserii.

În timpul Primului Război Mondial, familia sa a adăpostit una dintre miile de familii refugiate din Muntenia, familia Ștefan Cernătescu. A fost mobilizat în cadrul Companiei a III-a, din Regimentul 15 Războieni, fiind rănit de trei ori pe frontul din Transilvania.[5]  A ajutat cu alimente și alți oameni necăjiți, dar și pe evreul Haimovici, care mai târziu, a fostsingurul care l-a vizatat atunci când Bancea a fost grav bolnav.[6]

A susținut biserica și tradițiile ortodoxe, chiar și în timpul regimului comunist, fiind prezent la toate sărbătorile importante de an, împreună cu Corul Bisericii pe care-l conducea.[7] A studiat tradițiile satului, înfățișarea acestuia, felul de viață și de a fi al humuleșteanului.

Neculai Bancea și-a asumat școala nu ca pe o profesie,ci ca pe o vocație, vocația construirii noului local al școlii. Așadar, în 1919, Neculai Bancea demarează pe cont propriu eforturile de construcție a unui nou local, punân la bătaie averea sa, iar după 1944, drept răsplată comuniștii i-au confiscat averea și casa.  A murit în ianuarie 1964, la 84 deani, fiind înmormântat în cimitirul bisericii din Humulești.

Prof. Emanuel Bălan

[1] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, Două figuri de seamă ale învățământului românesc, Editura Anima, București, 2011, p. 12-13.

[2] Ibidem, p. 147.

[3] Gavril Luca, Târgu Neamț. Monografie, Editura Constantin Matasă, Piatra Neamț, 2008, p. 127.

[4] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, op. cit., p. 107.

[5] Gavril Luca,  op. cit., p. 317.

[6] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, op. cit., p. 112-113.

[7] Ibidem, p. 130.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO | 450 de grame de trufe negre culese ilegal în pădurea din zona Secu

Publicat

pe

4.000 de lei amendă pentru  a fost jackpot-ul zilei de 24 septembrie pentru 2 bărbați nemțeni.
Însoțiți de 4 câini antrenați pentru căutare, cei doi bărbați au fost depistați joi, 24 septembrie, de jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Vânători-Neamț în pădurea din zona Secu.
„Diamantele negre” au fost confiscate și predate reprezentanților Ocolului Silvic Vânători-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

COD PORTOCALIU de ploi în județul Neamț

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o avertizare meteorologică, valabilă în intervalul 26 septembrie, ora 09:00 și 27 septembrie, ora 03:00 pe teritoriul Moldovei, inclusiv județul Neamț.

Începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 septembrie, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 09:00 –27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea

Continua sa citesti

Actualitate

Anunț de la APA SERV – apă furnizată cu presiune scăzută

Publicat

pe

Anunt primit la ora 08.35 de la CJ APASERV SA

Din cauza consumului mare de apă la nivelul Comunei Bălţăteşti, Comunei Agapia şi Oraşului Tg. Neamţ, consum ce depășește capacitatea de refacere a nivelului de apă brută în rezervoarele din care se realizează potabilizarea apei, Compania Judeţeană APA SERV SA este pusă în situaţia neplăcută de a furniza apă cu presiune scăzută în comuna Bălțătești, Comuna Agapia și în Orașul Tg. Neamț (strada Mărășești și strada Biruinței), existând şi posibilitatea sistării totale a furnizării serviciului de alimentare cu apă potabilă, începând de astăzi 25.09.2020 ora 09,00 până sâmbătă 26.09.2020 ora 08,00.

 

Rugăm din nou, pe această cale, populația să utilizeze apa potabilă distribuită prin sistemul de alimentare cu apă, numai în scopul satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti, respectiv numai în scop potabil şi menajer.

Mulţumim pentru înţelegere!

Pentru informații suplimentare beneficiarii noștri, pot suna la Dispeceratul APA SERV care funcționează nonstop, la numărul de telefon 0233/233340 sau pot accesa site-ul Companiei

Continua sa citesti

Popular