Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XLV). Neculai Bancea, un om în slujba comunității

Publicat

pe

Neculai Bacea este humuleșteanul care a transpus în fapte zicala din popor, „fapte, nu vorbe”, un om care a sfințit locul. Humuleștean prin adopție. Neculai Bancea este și azi un reper demn de urmat pentru noi cei de azi.

S-a născut la 12 octombrie 1880, la Ocea. Mama, Maria, era fiica lui Ion Oceanu, preot paroh al Bisericii din Ocea. Tatăl, Gheorghe Vasile, era originar din Boiștea, dar cu origini năsăudene, era picher al drumului din zonă. Ca unic copil al familiei, a urmat cursurile școlii primare din Grumăzești, apoi pe cele al Școlii Normale „Vasile Lupu” din Iași. În 1899, la absolvire, este numit învățător titular la Școala primară mixtă nr. 2 Humulești.[1] S-a în 1909 cu Elisa Butesscu, din Agapia.Împreună cu soția sa a înființat Școala Normală de Fte, în Humulești, care a funcționat doar un an, fiind mutată la Piatra Neamț. A înființat Societatea Culturală „Ion Creangă”, devenită mai târziu Ateneul Cultural „Ion Creangă”, Banca Populară cu același nume și Biblioteca „Ion Creangă”.[2]

 A fost activ politic, liberal ca orientare, fiind ales de multe ori consilier local, prima dfată în 1913, pentru a încheia cariera politcă în 1937.[3] În timpul mandatelor sale a inițiat o serie de acțiuni menite să contribue la dezvoltarea orașului. A inițiat pietruirea străzilor principale ale târgului, amenajarea pieței centrale, etc.[4] S-a implicat în deschiderea Gimnaziului mixt „Regina Maria”, în septembrie 1917, la fel și în deschiderea primei școli de meserii.

În timpul Primului Război Mondial, familia sa a adăpostit una dintre miile de familii refugiate din Muntenia, familia Ștefan Cernătescu. A fost mobilizat în cadrul Companiei a III-a, din Regimentul 15 Războieni, fiind rănit de trei ori pe frontul din Transilvania.[5]  A ajutat cu alimente și alți oameni necăjiți, dar și pe evreul Haimovici, care mai târziu, a fostsingurul care l-a vizatat atunci când Bancea a fost grav bolnav.[6]

A susținut biserica și tradițiile ortodoxe, chiar și în timpul regimului comunist, fiind prezent la toate sărbătorile importante de an, împreună cu Corul Bisericii pe care-l conducea.[7] A studiat tradițiile satului, înfățișarea acestuia, felul de viață și de a fi al humuleșteanului.

Neculai Bancea și-a asumat școala nu ca pe o profesie,ci ca pe o vocație, vocația construirii noului local al școlii. Așadar, în 1919, Neculai Bancea demarează pe cont propriu eforturile de construcție a unui nou local, punân la bătaie averea sa, iar după 1944, drept răsplată comuniștii i-au confiscat averea și casa.  A murit în ianuarie 1964, la 84 deani, fiind înmormântat în cimitirul bisericii din Humulești.

Prof. Emanuel Bălan

[1] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, Două figuri de seamă ale învățământului românesc, Editura Anima, București, 2011, p. 12-13.

[2] Ibidem, p. 147.

[3] Gavril Luca, Târgu Neamț. Monografie, Editura Constantin Matasă, Piatra Neamț, 2008, p. 127.

[4] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, op. cit., p. 107.

[5] Gavril Luca,  op. cit., p. 317.

[6] Maria Bancea-Ilioaia, Christina Zarifopol-Ilias, op. cit., p. 112-113.

[7] Ibidem, p. 130.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Incediu în localitatea Valea Albă, comuna Războieni

Publicat

pe

De

Prin apel la 112, în jurul orei 13:02, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Valea Albă, comuna Războieni.
La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD și pompieri voluntari din cadrul SVSU Războieni cu o autospecială de stingere.


Incendiul se manifesta generalizat la o locuință, propagându-se și la o anexă gospodărească (bucătărie de vară) din imediata apropiere.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul. A fost salvată anexa gospodărească, doar 10 mp din acoperiș fiind afectat de incendiu.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind coșul de fum deteriorat.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO Cum să faci un lucru bine făcut să meargă prost

Publicat

pe

De

Cum să faci un lucru bine făcut să meargă prost.

         Problemele privind certitudinea transportului feroviar de călători din şi spre Tg. Neamț au apărut la aproape 20 de ani de la darea în exploatare a acestei artere de transport care leagă orașul de sub Cetatea Neamț de Pașcani, de ţară.

Pe peretele exterior al gării din Tg. Neamţ există o placă de marmură care aminteşte de beneficiile trenului pentru sublima economie de pe valea Ozanei. În ultimii 15 ani, multe linii ferate au fost închise traficului de călători, iar pe unele dintre ele nu mai circulă nici măcar un tren de marfă. Odată cu creşterea interesului pentru transportul rutier, pentru nevoia de a ajunge oriunde în ţară fără nicio escală, numărul călătorilor a scăzut considerabil. Trenurile de vineri şi duminică, multe dintre ele ce duc şi aduc studenţii târgunemţeni, mai amintesc de garniturile pline de altădată. „Şi totuși se învârte!” spun navetiștii din Tg. Neamţ, Timişeşti şi Cristeşti. Toate bune şi frumoase, spunem noi, până la Noul mers de tren care intră în vigoare de la 13 decembrie 2020. Da, 13! Printr-o decizie a Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” SA, Manager al Infrastructurii Feroviare din România, entitate care administrează şi întreţine infrastructura feroviară publică, începând cu 13 decembrie 2020 se suspendă pe timp de noapte, mai precis între orele 21.00 şi 5.00, activitatea de coordonate şi mişcare de pe linia neinteroperabilă 515, Paşcani – Tg. Neamţ. Practic, trenurile care vor circula pe această linie trebuie să se încadreze în intervalul orar 5.00 – 21.00.

                           

         Astfel, trenul Regio 5520, cu plecare din Tg. Neamț la ora 5.24, are plecarea la ora 6.16, făcând imposibilă legătura cu trenurile InterRegio spre Bucureşti şi Iaşi şi Regio spre Suceava. Mare parte din navetiştii din Timişeşti şi Cristeşti vor apela la transportul cu microbuzele pentru a ajunge la serviciu (Paşcani) la ora 7.00. Oportunitățile călătoriilor cu trenul sunt mai vizibile în această perioadă mai mult ca niciodată: gratuitatea oferită la transport pentru elevi şi studenţi (decizii foarte clamate de politicieni), compensațiile oferite pentru pensionari, obligația păstrării unei distanţe fizice între călători, nu par a constitui priorităţi de afaceri de luat în seamă pentru cei care conduc vremelnic această companie. Cel puţin aşa pare! Decizia are considerente de reducere a costurilor, spun reprezentanţii companiei, însă eficienţa trenurilor va deveni din nou un subiect de discuție. Un serviciu public este rezultatul unor activităţi realizate la interfaţa dintre prestator şi client în scopul satisfacerii unor nevoi ale clientului.

Nevoile clienţilor, domnule ministru Cătălin Drulă, sunt cu o oră mai devreme! Un Om al cetaţii

 

Continua sa citesti

Actualitate

SALVAMONT NEAMȚ intervine pentru evacuarea unui turist de 74 de ani cu probleme de sănătate

Publicat

pe

De

Acțiune în derulare. Salvamont Neamț intervine în zona înalta a Masivului Ceahlău, cu două echipe pentru evacuarea unui turist de 74 de ani cu probleme de sănătate . Din informațiile primite acesta a urcat singur în cursul zilei de ieri și a intrat în hipotermie la ieșirea în golul alpin . Nu a sunat la 112 și a fost găsit inițial de un grup de turiști care l-au ajutat ajungă la Cabana Dochia. În cursul nopții starea lui s-a înrăutățit iar dimineață a sunat la 112. Echipa de intervenție urcă acum cu o autospecială pe valea Pârâului Martin până la cota 1350 în Curmătura La Scaune urmând de acolo se deplasese pe jos . A fost ales un traseu mai lung dar care are zone mai puține cu plăci de gheață. O a două echipa suport va interveni în momentul când începe coborârea victimei. Dacă totul decurge bine operațiunea va dura aproximativ cinci ore. Condițiile meteo fac imposibilă intervenția elicopterului.

Continua sa citesti

Popular