Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XLIX). Michael Zvi Nehorai

Publicat

pe

Nehorai, Michael Zvi, s-a născut în 1931, sub numele de Mihael Tzvi Littman într-o familie de evrei din Humulești . La vârsta de 10 ani în vremea regimului antonescian, familia sa a fost deportată din Humulești. Nehorai a emigrat din România cu un vapor de refugiați evrei în cadrul așa numitei „emigrații ilegale” organizate de organizații sioniste spre Palestina (ilegală, deoarece nu avea aprobarea autorităților mandatare britanice în Palestina, care limitaseră foarte mult cota de imigrare pentru evrei). Ajuns în apropierea coastei Palestinei, vaporul a fost capturat de marina britanică, iar Nehorai și ceilalți refugiati evrei au fost deținuți câteva luni în tabăra de arest de la Atlit.[1]

După eliberarea din arest, Nehorai a fost primit în internatul religios evreiesc „Yakir” din satul Kfar Haroè. După trei ani el și-a continuat studiile religioase la ieșiva din Kfar Haroè, în cadrul primei promoții a acestei instituții conduse de rabinul Moshe Tzvi Neryá. Apoi el a studiat la ieșiva Merkaz Harav din Ierusalim a discipolilor rabinului Kook. Acolo a obținut autorizația de rabin din mâinile rabinului Itzhak Halevi Herzog.  După o dispută cu rabinul Kook, urmează doctoratul la Universitatea Ebraică din Ierusalim în domeniul gândirii lui Maimonide.[2]

            Profesor de filosofie iudaică la Universitatea Bar Ilan din Ramat Gan şi autor al mai multor eseuri şi studii dintre care amintim: Kofin oto ad sheyomar rotze ani, 1997; Remarks on the Rabbinic Rulings of Rabbi Kook, 1999; Righteous Gentiles; Torah and Avodah – the idea and the way, 1989; Sin’at Hinam – Mashmautá uhashlahotèha, 1996 .[3]

Prof. Bălan Emanuel

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Michael_Nehorai

[2] https://ro.unionpedia.org/i/Michael_Nehorai

[3] Constantin Tomșa, Personalități ale culturii din județul Neamț, Editurile Crigarux & Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2014, p. 261.

Actualitate

Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba

Publicat

pe

A încetat din viață prof. Gigel Bîrliba, artist plastic și profesor de istorie. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de breaslă și tutror celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl așeze la odihna cea bună!

 

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO | 450 de grame de trufe negre culese ilegal în pădurea din zona Secu

Publicat

pe

4.000 de lei amendă pentru  a fost jackpot-ul zilei de 24 septembrie pentru 2 bărbați nemțeni.
Însoțiți de 4 câini antrenați pentru căutare, cei doi bărbați au fost depistați joi, 24 septembrie, de jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Vânători-Neamț în pădurea din zona Secu.
„Diamantele negre” au fost confiscate și predate reprezentanților Ocolului Silvic Vânători-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

COD PORTOCALIU de ploi în județul Neamț

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o avertizare meteorologică, valabilă în intervalul 26 septembrie, ora 09:00 și 27 septembrie, ora 03:00 pe teritoriul Moldovei, inclusiv județul Neamț.

Începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 septembrie, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 09:00 –27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea

Continua sa citesti

Popular