Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XLIII). Irving Layton, cel mai mare poet canadian

Publicat

pe

Layton, Irving, născut la 12 martie 1912 cu numele de Israel Pincu Lazarovici, numele de fată al mamei sale fiind Flamplatz.Familia sa a emigrat în 1913 în Canada și s-a stabilit la Montreal. Pe câna avea 13 ani, tatăl său moare. În ciuda protestelor familiei, renunță la muncă și se înscrie la Liceul „Baron Byng”, hotărâre care îi va schimba radical viața, descoperind cu această ocazie frumusețea limbii engleze literare. Citește mult, de la Tennyson și Walter Scott la Byron, George Eliot, Swift, Shakespeare și Darwin, începe să fie atras de filosofie (în special Marx si Nietzsche) și se declara socialist, pentru ca mai târziu să devina un adept al Partidului Democratic din Canada.

Opțiunile sale politice, considerate radicale, atrag exmatricularea tânărului rebel, care este nevoit să își continue studiile la MacDonald College, luându-și în 1939 licența în științe agricole. Încă din timpul colegiului era cunoscut în cercurile literare pentru atitudinea sa împotriva burghezilor și critica față de politică. Devine prieten cu poeții John Sutherland, Raymond Souster și Louis Dudek.[1]

Deja începuse să scrie tot mai multe poezie, sub numele Irving Layton și colaborează la ziarul studentesc Failte Ye Times, cu articole ce șochează și plac, marcate de ideile radicale de stânga. Un bun orator, scrie în timpul liber și se întreține din slujbe anonime și mizere, fără a-și dori cu adevărat să fie scriitor. Câștigă cu una dintre povestirile sale Premiul McGill Daily și se mute la New York, unde va rămâne pentru un an. Se căsătorește în 1938 cu Faye Lynch, iar tânărul cuplu se mută la Halifax.[2]

Scârbit de viața pe care o ducea, și furios din cauza ororilor săvârșite de Hitler, s-a înrolat în 1942 în armata canadiană. În 1943 a fost lăsat la vatră. Divorțează de prima soție și se căsătorește cu pictorița Betty Sutherland, cu care are primii doi copii: Maxwell Rubin (1946) și Naomi Parker (1950). La Montreal, editează săptămânalul Northern Review, iar în 1945 îi apare și prima carte, Neere and Now, la First Statement Press, editura cumnatului său, John Sutherland. Devenind unul dintre liderii tinerei generatii de scriitori, Irving Layton militeaza pentru dimensiunea sociala a poeziei, frecventeaza cercurile artistice in voga si din 1946 se dedica profesoratului. Incepe ca profesor de engleza, istorie si stiinte politice la liceul evreiesc Herzliah, unde il are ca elev pe Leonard Cohen. Tot în acel an, termină un masterat în economie și științe politice la McGill College. Layton a continuat să predea cea mai mare parte a vieții sale ca profesor de poezie modernă engleză și americană la Sir George Williams University și ca profesor titular la Universitatea York din Toronto.

Începând din anii ’50 este un scriitor tot mai cunoscut, mai ales după apariția cărții The Black Huntsmen în 1951. Călătorește foarte mult, ajungând în Italia, Israel și Grecia, este un bun prieten al lui Cohen  (căruia îi va semne o parte din versurile cântecelor sale), și în 1969 publică volumul The Whole Bloody Bird, inspirat de aceste călătorii.

Se căsătorește pentru a treia oară, cu Aviva Cantor, o mare iubire pentru un timp, pentru ca în anii ’70 să se despartă și de aceasta. Viața sa sentimentală agitată își găsește o formă de exprimare în poemele sale, iar Irving se va recăsători pentru a patra oara cu Harriet Bernstein, una dintre fostele sale studente.

În 1981 este nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, dar câștigătorul din acel an este Gabriel Garcia Marquez, eșec ce îl marchează pe poet.

Ultima sa soție va fi Anna Pottier, artist plastic și poetă, pe care o cunoaște în urma unui schimb de scrisori. Admiratoare necondiționată a poetului, aceasta îi ceruse sfaturi pentru propriile sale poezii. Cei doi se vor despărți însă la jumătatea anilor ’90.

Poetul a murit pe 4 ianurie 2006, fiind unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati autori din Canada si SUA, lucrarile sale fiind traduse in Europa si Asia.

Dintre volumele publicate amintim: The Improved binoculars (1956); The Improved binoculars, selected poems… [2nd edition.] (1957); A Red carpet for the sun (1960); The Swinging flesh (1961); Periods of the moon (1967); The Shattered plinths (1968); The Selected poems of Irving Layton (1977); A Wild peculiar joy (1982); Fortunate exile (1987);Selected poems 1945-1989 (1989) sau Irving Layton and Robert Creeley the complete correspondence 1953-1978 (1990).[3]

A fost primul poet non-italian care a primit Premiul Petrarca pentru pozeie. Este considerat mentorul literar al lui Leonard Cohen, care a spus odată despre Layton: „L-am învățat cum să se îmbrace, el m-a învățat cum să trăiesc pentru totdeauna”.[4]

Prof. Bălan Emanuel

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Irving_Layton  (accesat la 26 iulie 2019).

[2] http://www.library.utoronto.ca/capoetry/layton/index/htm (accesat la 26 iulie 2019).

[3] https://data.bnf.fr/en/12029779/irving_layton/ (accesat la 26 iulie 2019).

[4] https://www.nytimes.com/2006/01/13/books/irving-layton-93-canadian-poet-with-a-worldwide-following-dies.html?mtrref=ro.wikipedia.org&gwh=0B2CE17BC9468E67AAEF452E68E144A0&gwt=pay (accesat la 26 iulie 2019).

Actualitate

Oferte energie electrica. Iata cum sa alegi cel mai bun furnizor

Publicat

pe

De

Daca inca nu stiai, preturile pentru furnizarea energiei electrice la clientii casnici nu va mai fi reglementat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cum se intampla pana acum.

Drept urmare, clientii casnici isi pot alege o alta oferta al unui furnizor sau pot sa foloseasca in continuare compania cu care au incheiat deja un contract, la pretul din oferta de serviciu universal.

Totodata, clientii casnici pot sa aleaga o oferta de furnizare ce corespunde cel mai bine nevoilor lor. Astfel, vor incheia un contract de furnizare a energiei electrice in regim concurential.

Iata cum poti sa le compari

Ei bine, cu ajutorul celor de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), ai posibilitatea de a compara oferte la energie electrica.

Totusi, atunci cand vrei sa alegi cea mai buna oferta pentru energie electrica, ar trebui sa analizezi oferta de pret, dar si conditiile asociate pretului de furnizare.

Aceste oferte difera de la o companie la alta, iar pentru ca ai libertatea de a alege, ar trebui sa citesti cu atentie si sa vezi ce conditii comerciale se impun.

Citeste atent contractul, pentru ca acesta nu trebuie sa creeze un dezechilibru intre drepturile si obligatiile clientilor finali si cele ale furnizorilor.

Iti sugeram sa citesti cu atentie clauzele referitoare la:

pretul energiei electrice
perioada pentru care se aplica pretul mentionat in oferta
perioada pentru care se incheie contractul
ce comisioane se aplica atunci cand se inceteaza contractul
facturarea unei componente fixe stabilita in lei/zi sau in lei/luna
termenele, modalitatile si conditiile referitoare la plata facturilor
modalitatile de transmitere a facturilor
documentele anexate facturilor
drepturile si obligatiile partilor
conditii privind reinnoirea, prelungirea, rezilierea sau denuntarea unilaterala anticipata a contractului de furnizare
garantiile care se solicita

Nu uita insa ca va trebui sa platesti toate facturile de la fosta companie care iti furniza energie electrica, iar acest lucru trebuie facut in maximum 42 de zile calendaristice de la data incetarii contractului.

In cazul in care soldul este negativ, adica ai platit in plus la factura si actualul furnizor de energie electrica iti datoreaza bani, acesta are obligatia de a returna clientului suma datorata in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii.

Sursa www.cumsa.ro

Continua sa citesti

Actualitate

Hai la ski pe Pârtia Durău din Durău Park | PROGRAM

Publicat

pe

De

Începând de vineri (15 ianuarie), te așteptăm la ski, după următorul program:

Continua sa citesti

Actualitate

Vine gerul în România! Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Publicat

pe

De

Temperaturile vor începe să scadă treptat din 15 ianuarie începând din nordul României, urmând să atingem un vârf în intervalul 17 – 19 ianuarie 2021 în toată țara. Pe hartă e reprezentat vârful valului de ger, adică cele mai scăzute valori termice estimate de modelele numerice. Vremea va rămâne deosebit de rece și în dimineața zilei de 20 ianuarie în centru, nord și est, în timp ce în vest, sud-vest și sud vom consemna o încălzire ușoară și treptată a vremii. Din 21 ianuarie 2021, minimele și maximele termice vor începe să crească și în centru, nord și est.

SURSA: Meteo Alert Severe Weather – România

Continua sa citesti

Popular