Connect with us

Actualitate

Personalități ale Ținutului Neamț (XLII). Daniel Corbu, liderul generației de poeți optzeciști

Publicat

pe

Slider

S-a născut la  7 aprilie 1953, în Târgu Neamţ. Poet, eseist, critic literar şi editor. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, este considerat de academicianul Mihai Cimpoi ca fiind liderul generației de poeți optzeciști[1], dar criticul literar Gheorghe Grigurcu consideră că poetul cultivă un lirism particularizat, neîncadrabil în șabloanele „generaționiste”[2]. Criticul literar Theodor Codreanu îl consideră pe Daniel Corbu unul dintre „bacovienii” generației ’80, iar poetul George Vulturescu afirmă că poetul nemțean este cel mai orfic dintre poeții optzeciști.[3] Studii liceale la Roznov, urmând mai apoi cursurile Facultății de litere, secția română-franceză, din Bucureşti, promoţia 1983. Participă activ la întrunirile Cenaclului de Luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. Din anul 1984, este instructor de teatru şi poezie la Casa de cultură din Târgu Neamţ, unde organizează, din anul 1984, Colocviile naţionale de poezie de la Neamţ. Pe rând, este operator chimist, laborant, profesor suplinitor, corector, inspector cultural, editor, muzeograf literar. În prezent este director adjunct al Muzeului Literaturii române din Iaşi.

Debutează în România literară (1979), colaborează cu poeme şi eseuri în Amfiteatru, Cronica, Luceafărul, Ateneu, Dacia literară, Convorbiri literare, Poesis etc. Traduce pentru reviste şi volume din Cioran, Roland Barthes, Daudet, Paul Valery, Elytis, Borges, Mérimée, Jabès, Michaux ş.a. Este fondator al Casei de editură Panteon şi al revistei literare cu acelaşi nume, iniţiatorul Academiei de poezie din Vânătorii de Neamţ. Dintre volumele publicate amintim:Naştere vinovată (Bucureşti, Albatros, 1983), Intrare în scenă (Bucureşti, Albatros, 1984), Plimbarea prin flăcări (Bucureşti, Cartea Românească, 1988), Preludii pentru trompetă şi patru pereţi (Piatra Neamţ, Panteon, 1992), Documentele haosului (Piatra Neamţ, Panteon, 1993) pentru care primeşte Premiul Asociaţiei Scriitorilor Iaşi şi Premiul Poesis pentru cea mai bună carte a anului 1993, Generaţia poetică ’80, portrete critice (Iaşi, Junimea, 2000), Documentele haosului – antologie de autor (Iaşi, Junimea, 2003), Evanghelia după Corbu şi alte poeme (Iaşi, Princeps Edit, 2006) – Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi,, Neoavangarda românească – vol. I şi vol. II (Iaşi, Princeps Edit, 2008).[4]

Este prezent cu poeme în reviste, antologii sau cărţi de autor în Franţa, Germania, Slovacia, China, Serbia, Republica Yemen, Ungaria, Suedia. Pentru întreaga activitate literară, i se conferă, în 2004, Medalia „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” iar Președinția Republicii Moldova „Ordinul Cultural Mihai Eminescu”, a doua medalie ca importanță în stat (2011).

 „Daniel Corbu ştie tot ce s-a petrecut în domeniul poetic în perioada ultimă, fiind, ca şi Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru, foarte receptiv la inovaţiile textualiste, dar concomitent nu renunţă la acel filon de liricitate ce întemeiază zona poetică a Moldovei. Aşa cum am şi scris, autorul este un poet adevărat” (Marin Mincu).[5] Este cetățean de onoare al comunei Vânători-Neamț iar în 2017 i se decernează titlul de Cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț.

Prof. Emanuel Bălan

[1] usriasi.ro (accesat 10 iulie 2019).

[2] Mihai Cimpoi, Daniel Corbu, cavalerul Neantului, în „Poesis”, an XX, 2009, nr. Nr. 224-225-226-227, p. 27-29.

[3] George Vulturescu îl consideră pe Daniel Corbu unul dintre „bacovienii” generației ’80, articol de Dumitru Augustin Doman în revista „Argeș”, 16 iunie 2007.

[4] Emanuela Ilie, „Daniel Corbu”, în Dictionarul poeziei iesene, Iasi, 2011, pp. 98– 104.

[5] Scriitori și publiciști ieșeni. Aniversări și comemorări 2018, Editura Asachiană, Iași, 2017, p. 27.

Actualitate

Organizarea de evenimente private INTERZISĂ

Publicat

pe

Slider
Transmitem, spre informarea cetăţenilor oraşului, Hotărârea CJSU Neamţ cu nr. 64 din 16 octombrie 2020 referitoare la stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice.
O măsură importantă ce se regăseşte în această hotărâre este obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, în localităţile de pe raza judeţului Neamţ, cum sunt pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale şi în proximitatea instituţiilor de învăţământ până la o distanţă de 50 m de intrarea în perimetrul şcolii.
Aducem în atenţia locuitorilor oraşului şi a operatorilor economici de profil faptul că este interzisă organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, etc) în spaţii închise şi deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.
Rugăm cetăţenii oraşului să respecte regulile de igienă recomandate de autorităţi şi de distanţare socială pentru a păstra oraşul nostru printre localităţile cu o incidenţă scăzută a cazurilor şi pentru a evita instituirea unor măsuri mai drastice.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO – Bărbat de 58 de ani înecat în râul Bistrița

Publicat

pe

Slider

Astăzi, 14 octombrie 2020, în jurul orei 12:25, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane înecate în râul Bistrița pe raza localității Brășăuți, comuna Dumbrava Roșie.

Pompierii din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț s-au deplasat la locul solicitării cu o autospecială complexă pentru intervenție, o barcă și o ambulanță SMURD TIM.  Militarii scos din apă un bărbat de aproximativ de 58 ani. Medicul de pe ambulanța SMURD TIM a constat decesul persoanei.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO-VIDEO | CERCETAȚI PENTRU TRAFIC ȘI DEȚINERE DE DROGURI FĂRĂ DREPT

Publicat

pe

Slider

În urma a 9 percheziții efectuate în Neamț, au fost indisponibilizate 1,6 kilograme de cannabis. De asemenea, 8 persoane au fost reținute.

La data de 12 octombrie 2020, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț și ai Serviciului de Investigații Criminale Neamț, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – B.T. Neamț, au efectuat 9 percheziții domiciliare și 9 percheziții auto, în municipiul Piatra Neamț, la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și deținere fără drept de droguri de risc.

În urma descinderilor, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea confiscării, 1,6 kilograme de substanță vegetală, cu aspect de cannabis.

De asemenea, au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, 10 dispozitive de mărunțit droguri, 2.200 de lei, 800 de euro, 2 cântare electronice, 19 telefoane mobile, un seif și 2 pistoale tip airsoft.

În cursul aceleiași zile, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au desfășurat o acțiune de prindere în flagrant delict, în municipiul Piatra Neamț, a doi bărbați, de 33, respectiv 39 de ani, bănuiți de trafic de droguri.

Din cercetări a reieșit că, în perioada martie – octombrie a.c., cei în cauză ar fi comercializat droguri de risc în municipiul Piatra Neamț.

32 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț.

În baza probatoriului administrat, față de 8 persoane, cu vârste cuprinse între 32 și 42 de ani, procurorul a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere fără drept de droguri de risc.

Ieri, 13 octombrie, cei în cauză au fost prezentați Tribunalului Neamț, față de 2 persoane fiind dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile, față de alte 5 măsura preventivă a arestului la domiciliu, iar o persoană a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

În activități au fost angrenați și polițiști din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, precum și jandarmi.

Continua sa citesti

Popular