BREAKING NEWS
19. februarie 2020

Personalități ale Ținutului Neamț (LIII). George-Cristian Potrivitu Bocăneț, humuleșteanul care face propulsoare spațiale

S-a născut în Humulești, în 1991. A absolvit Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț, urmând cursurile Academiei Tehnice Militare din București ca șef de promoție, fiind acceptat în 2014 la un program internațional de dublu masterat în știinte și tehnologii spațiale, ”Space Master”, coordonat de Universitatea Tehnică Lulea din Suedia. Programul i-a oferit șansa să studiez în Germania și în Suedia, dincolo de Cercul Polar de Nord, în lumea aurorelor boreale și a taigalei europene. A urmat apoi programul de masterat, obținând a doua diplomă în tehnici spațiale și instrumentație satelitară, la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse, Franța. Din martie 2016 lucrează la Agenția Spațială Japoneză JAXA, unde desfășoară cercetarea pentru teza de masterat în domeniul propulsoarelor magnetoplasmadinamice.[1] În prezent își face doctoratul la Nanyang Technological University din Singapore (NTU), ca bursier al Institutului Național al Educației de acolo, și face cercetări despre propulsoarele electrice cu plasmă de mică putere, folosite în domeniul spațial. [2]Sunt aproape 100% un produs al şcolii româneşti şi al societăţii româneşti, traversând împreună anii tranziţiei (’90) şi ai redresării (primul deceniu al noului mileniu), terminându-mi studiile de licenţă în inginerie aerospaţială la Bucureşti, în 2014. Am reuşit ca până la vârsta de 26 de ani să studiez, locuiesc şi să muncesc în şapte ţări din Europa şi Asia, urmărind cu ardoare visurile copilariei. Ultima escală, care va fi şi cea mai lungă de până acum, este în Singapore unde mi-am început de curând doctoratul în fizica plasmei şi propulsie electrică spaţială, domenii în care am activat în ultimii 4 ani, la Nanyang Technological University. Totul a început la gradiniţa din centrul Humuleştiului şi cu devotamentul unei educatoare minune. A urmat periplul prin băncile şcolii din acelaşi Humuleşti, îndrumat de o învăţătoare cu har şi de profesori care ne-au oferit mie şi colegilor tot ce aveau mai bun de dat! Liceul l-am urmat în Tg. Neamţ, un mic oraş din iubita mea Moldovă. Multă teorie, puţin experiment. Însă nu cred că asta a fost sau este principala problemă a sistemului nostru educaţional. Teoria este ca o pastilă, cel mai important lucru fiind dozarea ei după nevoile „pacientului”. Cu alte cuvinte, impactul unui invăţământ pur teoretic este diferit de la elev la elev, putând da naştere la extreme (performanţă maximă-eşec casatrofic) şi o foarte subţire patură de mijloc. Învăţatul pe de rost este crucial în primii ani de şcoală, este sarcina cea mai simplă pe care un creier sănătos o poate face şi trebuie să o facă.[3] Munca de cercetare l-a purtat prin șapte țări numai în ultimii șase ani, în centre de cercetare importante din domeniul spațial și nu se va opri aici. Îi e dor de România, unde vine o dată pe an, dar acasă pentru George-Cristian Potrivitu este întreaga Planetă, declarând că: „Nu am fost un copil excepțional, dar am muncit mult”

 

Prof. Bălan Emanuel

 

[1]https://mesagerulneamt.ro/2016/01/nemteanul-george-potrivitu-desemnat-cel-mai-bun-student-roman-din-europa-sa-nu-uitati-sa-visati-a-spus-marele-castigator/?fbclid=IwAR1wVOvKhCd26dReXFZpKu5KtS_Jlwao6n-pILietUPlzlwn9GoTYkjpRd8 (accesat la 28 iulie 2019).

[2] https://www.libertatea.ro/stiri/2239785-2239785 (accesat la 28 iulie 2019).

[3] https://www.scrisulfacebine.ro/2018/03/15/george-cristian-potrivitu-bocanet-daca-si-numai-daca/ (accesat la 28 iulie 2019).

Comenteaza

Adresa dvs. de mail nu va fi publicata pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *


Despre

Neamt24.ro este un site de stiri si actualitati de ultima ora. Urmareste-ne pentru a fi la curent cu noutati din toate domeniile!


CONTACTEAZA-NE