Connect with us

Actualitate

Noul an școlar – Anunț pentru elevii Colegiului Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț

Publicat

pe

Orele de curs ce vor începe de luni, 14 septembrie 2020, se vor susține la Colegiului Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț  atât conform scenariului verde dar și galben.

Stimați părinți, dragi elevi,
Anul 2020 a venit cu o problema neașteptată , ne-a schimbat rutina de zi cu zi, ne-a pus la incercare flexibilitatea, capacitatea de a ne adapta si de a găsi răspunsuri potrivite, ne-a arătat vulnerabilitatile și cât de mult depindem unii de ceilalalti. Decizia de deschidere a școlilor, deși nu este una ușoară, este o alegere corectă și necesară. Pentru un timp școala va fi diferită dar dacă vom respecta cu toții regulile de igienă și distanțare vom reduce considerabil riscurile asociate virusului existent. Având în vedere resursele existente, contextul epidemiologic și legislativ, Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, după consultarea forurilor superioare, decide combinarea scenariilor (verde cu galben).
Structura arhitecturală a corpurilor (A1,2,3,4 si B1,2 ) noastre permite prezența în sălile de clasă a cel mult 20 de elevi în condițiile de distanțare fizică conform normelor existente, astfel încât prezența fizică la clasele a IX-a, a X-a, a XI-a (inv. liceal si profesional) va fi una parțială conform SCENARIULUI GALBEN. Clasele gimnaziale (a V-a, a VI-a, a VII-a) și terminale (a VIII-a, a XII-a) vor studia cu prezență fizică integrală conform SCENARIULUI VERDE.
Elevii vor învăța în salile de clase distribuite conform organigramei, iar între schimburi se va face dezinfecție și aerisire.
Cu încredere în parteneriatul nostru , să întâmpinăm anul scolar împreună, solidari, pentru a trece cu bine peste anul școlar 2020-2021,
DIRECTOR prof. Apetrei Gheorghe
Dir.adj.prof. Toma Mihaela
Dir. adj. Timisescu Dorina

!!!Pentru a minimaliza riscurile îmbolnăvirilor, pe 14 septembrie 2020, vom evita festivitatea de deschidere cu prezența fizică a tuturor elevilor in curtea școlii , astfel încât vor fi prezenți la ora 9:00, doar elevii claselor a IX-a, a V-a,a VI-a, a VII-a si a VIII-a. Ceilalți elevi vor fi invitați să participe on-line la festivitate, alături de profesorul-diriginte.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO – Incendiu la biserica din localitatea Râșca, comuna Drăgănești.

Publicat

pe

Incendiul se manifestă în interiorul bisericii și la acoperișul acesteia.
Intervin pompierii din cadrul Detașamentului Târgu Neamț cu trei autospeciale pentru stingere, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.
În sprijin se deplasează o autospecială pentru stingere și o autospecială pentru lucru la înălțime de la Detașamentul Piatra-Neamț și o autospecială pentru stingere de la Detașamentul Roman.

Apelul a fost făcut de un cetățean care se afla in trecere pe lângă biserică. Acesta a relatat că din turla bisericii se degajă fum și se observă și flacără.

Continua sa citesti

Actualitate

30 noiembrie – Sf. Apostol Andrei

Publicat

pe

Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an, reprezintă o sărbătoare specială pentru români, pentru că Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul lor. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului.

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate cu Sfântul Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.

Sfântul Apostul Andrei s-a născut în cetatea Betsaida, aflată lângă Marea Galileii. În acea cetate, al cărui nume înseamnă „casa vânătorilor”, s-au născut trei apostoli, pescari de meserie: Sfântul Apostol Petru şi Sfântul Apostol Andrei, care erau fraţi, şi Sfântul Apostol Filip.

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.

Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată l-a făcut cunoscut pe Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru). că l-a aflat pe Mesia.  Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului şi s-a bucurat de Învierea Sa împreună cu Maica Domnului şi cu ceilalţi apostoli, cu femeile mironosiţe.

Superstiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

„Andrei cap de iarnă”(aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.

Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire.

O altă superstiție legată de ziua de Sfântul Andrei este că fetele necăsătorite care își pun un fir de busuioc sub pernă își vor visa ursitul. La miezul nopții, exista obiceiul ca fetele tinere să întoarcă un ulcior cu gura în jos, apoi puneau cărbuni încinși pe fundul vasului de lut și rosteau câteva cuvinte pentru a cuceri bărbatul iubit. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, incantațiile și rugăciunile sunt mai puternice.

Agheasma și busuiocul erau folosite în alungarea duhurilor rele, fiind utilizate, alături de usturoi, inclusiv la prepararea mâncărurilor, dar și în hrana pentru animale.

Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul bărbatului să le apară în vis, apelează la „făcutul cu ulcica”, folosind un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă „neîncepută”, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită.

În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Continua sa citesti

Actualitate

Recomandările polițiștilor rutieri în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie

Publicat

pe

Recomandări ale polițiștilor rutieri pentru un trafic în siguranță în această minivacanță, prilejuită de Ziua Națională a României.

Continua sa citesti

Popular