Connect with us

Economie

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă: Avem toate motivele să ne așteptăm în curând la o intensificare a relațiilor economice dintre România și Croația.

Publicat

pe

Zagreb, 24 aprilie – Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Croația în intervalul 23-24 aprilie, că relațiile economice dintre România și Croația se vor intensifica în viitorul apropiat, astfel încât operatorii economici din ambele state să aibă de câștigat. 

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă: Avem toate motivele să ne așteptăm în curând la o intensificare a relațiilor economice dintre România și Croația. Ministrul croat al Economiei a acceptat să vină cât de curând în România
Zagreb, 24 aprilie – Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Croația în intervalul 23-24 aprilie, că relațiile economice dintre România și Croația se vor intensifica în viitorul apropiat, astfel încât operatorii economici din ambele state să aibă de câștigat. Ministrul Andrușcă a afirmat că relația bilaterală dintre România și Croația este una foarte solidă, adăugând că este necesar ca schimbul economic și comercial să se ridice la nivelul relației politice.
În cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Zagreb, Dănuț Andrușcă a subliniat avantajele României ca destinație pentru investitorii croați. Acest mesaj a fost foarte bine primit de către cei doi Viceprim-Miniștri pe care Ministrul Economiei i-a întâlnit, precum și de către Președintele Camerei de Economie a Croației.
“Am avut o serie de întâlniri foarte reușite cu înalții demnitari croați. Concluzia a fost că relația economică dintre România și Croația are un potențial imens, că exporturile de produse românești în Croația pot fi intensificate și că România poate să fie o destinație pentru investitorii croați. Există voința pentru a dezvolta această relație, astfel încât acest potențial economic să fie atins. Am adresat o invitație oficială Ministrului Economiei din Republica Croația, doamna Martina Dalic, pentru a veni în România, că să putem să facem pași concreți pentru mediile de afaceri din ambele state. Domnia sa a acceptat și o așteptăm la București, în cel mai scurt timp. Vreau să mulțumesc Ambasadei României de la Zagreb și domnului ambasador Constantin Mihail Grigorie pentru sprijinul oferit și pentru activitatea pe care o desfășoară”, a declarat Dănuț Andrușcă, Ministrul Economiei.

Ministrul Economiei Dănuț Andrucă s-a întâlnit cu Damir Krsticevic, Vicepremier și Ministrul Apărării din Croația și cu omologul său Martina Dalic, Vicepremier și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Meseriilor al Republicii Croația. Ambii vicepremieri croați au propus modalități concrete de cooperare economică între România și Croația, atât în ceea ce privește industria de apărare, cât și în ceea ce privește alte domenii de interes strategic, precum industriile și serviciile, în special turismul.
În cadrul întâlnirii cu Damir Krsticevic, Vicepremier și Ministrul Apărării al Republicii Croația, accentul a căzut pe dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, obiectiv de interes prioritar pentru ambele state. S-au discutat oportunități de consolidare a colaborării în domeniul tehnico-militar și oportunități de cooperare pe linia cercetării științifice, dezvoltării și inovării de produse în domeniul platformelor maritime, aeronautice și terestre, precum și în domeniul comunicaților. Vicepremierul Krsticevic a menționat dorința unei colaborări strânse între producătorii croați de armament și România, iar Ministrul Andrușcă a subliniat calitățile unor companii românești de prestigiu din industria de apărare, precum Romaero, IAR și Aerostar Bacău.
În cadrul întâlnirii cu Martina Dalic, Vicepremier și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Meseriilor al Republicii Croația, discuțiile s-au axat atât pe elemente ce țin de cooperarea bilaterală și de Trioul România-Finlanda-Croația, precum și aspecte ce țin de consolidarea politicii industriale, creșterea masei antreprenorilor, precum și modul în care se pot găsi răspunsuri adecvate la noile provocări adresate forței de muncă în contextul digitalizării. Totodată, a fost abordată și posibilitatea unor investiții croate în sectorul alimentar românesc, în condițiile în care exportul de animale și produse de origine animală constituie reprezintă cea mai mare pondere a schimburilor comerciale româno-croate.
În cadrul întâlnirii cu Luka Burilovic, Președintele Camerei de Economie a Croației, Ministrul Dănuț Andrușcă a evidențiat importanța aprofundării parteneriatului cu Camera de Comerț și Industrie a României, în spiritul memorandumului de colaborare bilaterală dintre cele două Camere semnat anul trecut, în vederea intensificării relațiilor de parteneriat și afaceri dintre companiile românești și croate. Dănuț Andrușcă a subliniat calitatea produselor românești, punând un accent pe calitatea vinurilor. Așa cum a reieșit din cadrul discuțiilor, Croația poate să fie o destinație pentru exportul românesc de vin de calitate, în condițiile în care cererea de vin din timpul sezonului turistic nu este în întregime acoperită de capacitățile de producție croate. Totodată, s-a convenit și stimularea cooperării la nivelul sistemelor camerale naționale dintre România și Croația în vederea organizării de evenimente, precum și inițierea și dezvoltarea de contacte bilaterale la nivelul camerelor de comerț locale din România și Croația în vederea identificării de oportunități de afaceri și investiții la nivel local.

Biroul de presă
Ministerul Economiei

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Alocații mai mari din septembrie

Publicat

pe

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat Guvernului o propunere ce vizează majorarea alocațiilor cu 20% din 1 septembrie.

“Prima mărire va fi în luna septembrie, aferentă lunii august. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei între 0-2 ani, precum și copiii cu dizabilități până în 18 ani vor primi 369 de lei”, a declarat Violeta Alexandru.

Astfel, începând cu luna septembrie, copiii până în 2 ani şi cei cu dizabilităţi vor primi 369 de lei, lunar, iar cei între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, lunar, alocaţie de stat.

Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

  • 185 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani, respectiv 369 lei pentru copiii între 0 şi 2 ani şi copiii cu dizabilităţi între zero şi 18 ani, începând din 1 septembrie 2020.
  • O nouă creştere de 20% se va aplica în februarie 2021, iar o alta, tot de 20%, în august 2021.
  • Creşterea va fi similară şi în 2022 – de 20% la începutul anului şi de 20% în luna august.
  • Copiii vor primi alocaţiile dublate începând cu luna iulie 2022. Atunci, alocatiile vor ajunge la 300 de lei pentru copiii între 2 si 18 ani si la 600 de lei pentru copiii până în 2 ani și cei cu dizabilități.

Violeta Alexandru a spus că impactul bugetar, pentru acest an, este de 500 de milioane de lei, iar pentru anul viitor, se adaugă sumelor încă 3 miliarde de lei. În 2022, impactul va mai cuprinde încă 2,8 miliarde. ”Vom ajunge la 14 miliarde de lei, la finalul anului 2022”, a mai spus ministrul.

Continua sa citesti

Actualitate

Legea pensiilor a fost modificată din nou

Publicat

pe

De

Guvernul a modificat Legea pensiilor pentru a da noi drepturi pensionarilor din industria de Apărare. 1.500 de persoane vor beneficia de noile reglementări, după cum a anunțat șeful Cancelariei premierului.

Anumite categorii de angajați, deși îndeplineau până în prezent toate condițiile pentru a fi încadrați în condiții speciale de muncă, grupa 1 și grupa 2, nu beneficiau de acest regim. Pentru aceștia urmează a fi recalculat dreptul lor la pensie potrivit noilor condiții de încadrare, a declarat Ionel Dancă.

Salariații din industria de Apărare vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în următoarele activități:

– cele referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unitățile de producție a explozivilor, precum și fabricarea nitrocelulozelor și a celuloidului în aceleași unități de producție a explozivilor;
– fabricarea munițiilor și a elementelor de muniții;
– locurile de muncă în care se execută operații cu exploziv de inițiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum și locurile de muncă în care se execută operații cu explozivi aromatici, la care angajații vin în contact direct cu aceștia;
– operații de distrugere a munițiilor încărcate și a elementelor de muniții încărcate, a pulberilor, a explozivilor și a produselor pirotehnice;
– delaborarea munițiilor și a elementelor pirotehnice încărcate cu substanțe explozive sau incendiare.

Potrivit ordonanței de urgență, aceste activități sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale, având în vedere că sunt desfășurate în domeniul riscului de nivel maxim, angajații fiind expuși la pulberi silicogene, zgomot, gaze și vapori iritanți cu consecințe asupra stării lor de sănătate.

Documentul aprobat mai prevede ca perioada desfășurată în activitățile menționate, anterior datei de 1 aprilie 2001, în locurile de muncă care potrivit legislației anterioare erau încadrate în grupa I de muncă, să fie asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă.

Noile prevederi se aplică, la cerere, și persoanelor care s-au pensionat anterior intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, drepturile de pensie recalculate fiind acordate cu luna următoare depunerii cererii.

SURSA:digifm.ro

Continua sa citesti

Actualitate

Piața gazelor se liberalizează de la 1 iulie / Ce se întâmplă cu cei care nu încheie un contract în regim concurențial

Publicat

pe

De

Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Potrivit ANRE, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

  • acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
  • solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
  • selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

 

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.
 
După ce sunt adăugate criteriile de selecție, vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul. Prețul final de furnizare cuprinde prețul la producător, costul de transport și tariful de distribuție. De asemenea, există și un convertor MWh în KWh.

Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este gratuit, acesta nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client.

Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale vor primi de la furnizorul lor actual, pe parcursul lunilor mai și iunie, o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica preţurile reglementate de ANRE.

ANRE atrege atenţia că această ofertă trebuie analizată atent, comparativ cu preţul reglementat plătit în prezent, precum şi cu alte oferte ale furnizorului actual sau ale altor furnizori de gaze naturale, clientul având libertatea de a alege oferta care i se potrivește cel mai bine.

 

Ce se întâmplă în situația în care nu este încheiat un contract până la 1 iulie

În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv până la data de 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, prin oricare dintre modalităţile precizate mai sus, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate.

Potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui ANRE nr. 27/2020, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici inactivi se va face în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual.

ANRE recomandă clienţilor casnici să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, atât din punctul de vedere al preţului de furnizare, cât şi al altor condiţii comerciale, iar după identificarea celei mai avantajoase oferte, să încheie cu furnizorul ales un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.

sursa:hotnews.ro

Continua sa citesti

Popular