04. iulie 2020
11 mai, 20188min2760
Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă: Avem toate motivele să ne așteptăm în curând la o intensificare a relațiilor economice dintre România și Croația.

Zagreb, 24 aprilie – Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Croația în intervalul 23-24 aprilie, că relațiile economice dintre România și Croația se vor intensifica în viitorul apropiat, astfel încât operatorii economici din ambele state să aibă de câștigat. 

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă: Avem toate motivele să ne așteptăm în curând la o intensificare a relațiilor economice dintre România și Croația. Ministrul croat al Economiei a acceptat să vină cât de curând în România
Zagreb, 24 aprilie – Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Croația în intervalul 23-24 aprilie, că relațiile economice dintre România și Croația se vor intensifica în viitorul apropiat, astfel încât operatorii economici din ambele state să aibă de câștigat. Ministrul Andrușcă a afirmat că relația bilaterală dintre România și Croația este una foarte solidă, adăugând că este necesar ca schimbul economic și comercial să se ridice la nivelul relației politice.
În cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Zagreb, Dănuț Andrușcă a subliniat avantajele României ca destinație pentru investitorii croați. Acest mesaj a fost foarte bine primit de către cei doi Viceprim-Miniștri pe care Ministrul Economiei i-a întâlnit, precum și de către Președintele Camerei de Economie a Croației.
“Am avut o serie de întâlniri foarte reușite cu înalții demnitari croați. Concluzia a fost că relația economică dintre România și Croația are un potențial imens, că exporturile de produse românești în Croația pot fi intensificate și că România poate să fie o destinație pentru investitorii croați. Există voința pentru a dezvolta această relație, astfel încât acest potențial economic să fie atins. Am adresat o invitație oficială Ministrului Economiei din Republica Croația, doamna Martina Dalic, pentru a veni în România, că să putem să facem pași concreți pentru mediile de afaceri din ambele state. Domnia sa a acceptat și o așteptăm la București, în cel mai scurt timp. Vreau să mulțumesc Ambasadei României de la Zagreb și domnului ambasador Constantin Mihail Grigorie pentru sprijinul oferit și pentru activitatea pe care o desfășoară”, a declarat Dănuț Andrușcă, Ministrul Economiei.

Ministrul Economiei Dănuț Andrucă s-a întâlnit cu Damir Krsticevic, Vicepremier și Ministrul Apărării din Croația și cu omologul său Martina Dalic, Vicepremier și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Meseriilor al Republicii Croația. Ambii vicepremieri croați au propus modalități concrete de cooperare economică între România și Croația, atât în ceea ce privește industria de apărare, cât și în ceea ce privește alte domenii de interes strategic, precum industriile și serviciile, în special turismul.
În cadrul întâlnirii cu Damir Krsticevic, Vicepremier și Ministrul Apărării al Republicii Croația, accentul a căzut pe dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, obiectiv de interes prioritar pentru ambele state. S-au discutat oportunități de consolidare a colaborării în domeniul tehnico-militar și oportunități de cooperare pe linia cercetării științifice, dezvoltării și inovării de produse în domeniul platformelor maritime, aeronautice și terestre, precum și în domeniul comunicaților. Vicepremierul Krsticevic a menționat dorința unei colaborări strânse între producătorii croați de armament și România, iar Ministrul Andrușcă a subliniat calitățile unor companii românești de prestigiu din industria de apărare, precum Romaero, IAR și Aerostar Bacău.
În cadrul întâlnirii cu Martina Dalic, Vicepremier și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Meseriilor al Republicii Croația, discuțiile s-au axat atât pe elemente ce țin de cooperarea bilaterală și de Trioul România-Finlanda-Croația, precum și aspecte ce țin de consolidarea politicii industriale, creșterea masei antreprenorilor, precum și modul în care se pot găsi răspunsuri adecvate la noile provocări adresate forței de muncă în contextul digitalizării. Totodată, a fost abordată și posibilitatea unor investiții croate în sectorul alimentar românesc, în condițiile în care exportul de animale și produse de origine animală constituie reprezintă cea mai mare pondere a schimburilor comerciale româno-croate.
În cadrul întâlnirii cu Luka Burilovic, Președintele Camerei de Economie a Croației, Ministrul Dănuț Andrușcă a evidențiat importanța aprofundării parteneriatului cu Camera de Comerț și Industrie a României, în spiritul memorandumului de colaborare bilaterală dintre cele două Camere semnat anul trecut, în vederea intensificării relațiilor de parteneriat și afaceri dintre companiile românești și croate. Dănuț Andrușcă a subliniat calitatea produselor românești, punând un accent pe calitatea vinurilor. Așa cum a reieșit din cadrul discuțiilor, Croația poate să fie o destinație pentru exportul românesc de vin de calitate, în condițiile în care cererea de vin din timpul sezonului turistic nu este în întregime acoperită de capacitățile de producție croate. Totodată, s-a convenit și stimularea cooperării la nivelul sistemelor camerale naționale dintre România și Croația în vederea organizării de evenimente, precum și inițierea și dezvoltarea de contacte bilaterale la nivelul camerelor de comerț locale din România și Croația în vederea identificării de oportunități de afaceri și investiții la nivel local.

Biroul de presă
Ministerul Economiei

31265208_1078369878970647_7773579678329077760_n
31206148_1078370275637274_5701268819981369344_n
31180018_1078372355637066_6192835643849048064_n
31179979_1078369765637325_4448675126027747328_n

Comenteaza

Adresa dvs. de mail nu va fi publicata pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *