Connect with us

Economie

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă: Avem toate motivele să ne așteptăm în curând la o intensificare a relațiilor economice dintre România și Croația.

Publicat

pe

Zagreb, 24 aprilie – Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Croația în intervalul 23-24 aprilie, că relațiile economice dintre România și Croația se vor intensifica în viitorul apropiat, astfel încât operatorii economici din ambele state să aibă de câștigat. 

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă: Avem toate motivele să ne așteptăm în curând la o intensificare a relațiilor economice dintre România și Croația. Ministrul croat al Economiei a acceptat să vină cât de curând în România
Zagreb, 24 aprilie – Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Croația în intervalul 23-24 aprilie, că relațiile economice dintre România și Croația se vor intensifica în viitorul apropiat, astfel încât operatorii economici din ambele state să aibă de câștigat. Ministrul Andrușcă a afirmat că relația bilaterală dintre România și Croația este una foarte solidă, adăugând că este necesar ca schimbul economic și comercial să se ridice la nivelul relației politice.
În cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Zagreb, Dănuț Andrușcă a subliniat avantajele României ca destinație pentru investitorii croați. Acest mesaj a fost foarte bine primit de către cei doi Viceprim-Miniștri pe care Ministrul Economiei i-a întâlnit, precum și de către Președintele Camerei de Economie a Croației.
“Am avut o serie de întâlniri foarte reușite cu înalții demnitari croați. Concluzia a fost că relația economică dintre România și Croația are un potențial imens, că exporturile de produse românești în Croația pot fi intensificate și că România poate să fie o destinație pentru investitorii croați. Există voința pentru a dezvolta această relație, astfel încât acest potențial economic să fie atins. Am adresat o invitație oficială Ministrului Economiei din Republica Croația, doamna Martina Dalic, pentru a veni în România, că să putem să facem pași concreți pentru mediile de afaceri din ambele state. Domnia sa a acceptat și o așteptăm la București, în cel mai scurt timp. Vreau să mulțumesc Ambasadei României de la Zagreb și domnului ambasador Constantin Mihail Grigorie pentru sprijinul oferit și pentru activitatea pe care o desfășoară”, a declarat Dănuț Andrușcă, Ministrul Economiei.

Ministrul Economiei Dănuț Andrucă s-a întâlnit cu Damir Krsticevic, Vicepremier și Ministrul Apărării din Croația și cu omologul său Martina Dalic, Vicepremier și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Meseriilor al Republicii Croația. Ambii vicepremieri croați au propus modalități concrete de cooperare economică între România și Croația, atât în ceea ce privește industria de apărare, cât și în ceea ce privește alte domenii de interes strategic, precum industriile și serviciile, în special turismul.
În cadrul întâlnirii cu Damir Krsticevic, Vicepremier și Ministrul Apărării al Republicii Croația, accentul a căzut pe dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, obiectiv de interes prioritar pentru ambele state. S-au discutat oportunități de consolidare a colaborării în domeniul tehnico-militar și oportunități de cooperare pe linia cercetării științifice, dezvoltării și inovării de produse în domeniul platformelor maritime, aeronautice și terestre, precum și în domeniul comunicaților. Vicepremierul Krsticevic a menționat dorința unei colaborări strânse între producătorii croați de armament și România, iar Ministrul Andrușcă a subliniat calitățile unor companii românești de prestigiu din industria de apărare, precum Romaero, IAR și Aerostar Bacău.
În cadrul întâlnirii cu Martina Dalic, Vicepremier și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Meseriilor al Republicii Croația, discuțiile s-au axat atât pe elemente ce țin de cooperarea bilaterală și de Trioul România-Finlanda-Croația, precum și aspecte ce țin de consolidarea politicii industriale, creșterea masei antreprenorilor, precum și modul în care se pot găsi răspunsuri adecvate la noile provocări adresate forței de muncă în contextul digitalizării. Totodată, a fost abordată și posibilitatea unor investiții croate în sectorul alimentar românesc, în condițiile în care exportul de animale și produse de origine animală constituie reprezintă cea mai mare pondere a schimburilor comerciale româno-croate.
În cadrul întâlnirii cu Luka Burilovic, Președintele Camerei de Economie a Croației, Ministrul Dănuț Andrușcă a evidențiat importanța aprofundării parteneriatului cu Camera de Comerț și Industrie a României, în spiritul memorandumului de colaborare bilaterală dintre cele două Camere semnat anul trecut, în vederea intensificării relațiilor de parteneriat și afaceri dintre companiile românești și croate. Dănuț Andrușcă a subliniat calitatea produselor românești, punând un accent pe calitatea vinurilor. Așa cum a reieșit din cadrul discuțiilor, Croația poate să fie o destinație pentru exportul românesc de vin de calitate, în condițiile în care cererea de vin din timpul sezonului turistic nu este în întregime acoperită de capacitățile de producție croate. Totodată, s-a convenit și stimularea cooperării la nivelul sistemelor camerale naționale dintre România și Croația în vederea organizării de evenimente, precum și inițierea și dezvoltarea de contacte bilaterale la nivelul camerelor de comerț locale din România și Croația în vederea identificării de oportunități de afaceri și investiții la nivel local.

Biroul de presă
Ministerul Economiei

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economie

Calendarul zilei de 19 februarie

Publicat

pe

De

1833: Se năştea gazetarul şi activistul elveţian Élie Ducommun, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (d. 1906)

1876: „Ziua Brâncuşi” – sărbătoare naţională; la această dată (19.II), în anul 1876, în localitatea Hobiţa,  comuna Peştişani, judetul Gorj  s-a născut Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, personalitate marcantă a artei secolului XX, membru post-mortem al Academiei Române din 1990 (m. 1957, la Paris). Ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Potrivit Legii nr. 305/2015, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

1878 – Acum 142 de ani, prin semnarea Tratatului de pace ruso-turc de la San Stefano, s-a încheiat războiul ruso-româno-turc (1877-1878). România, Serbia şi Muntenegru nu au fost admise la negocierea şi semnarea Tratatului (pe motiv că independenţa proclamată de acestea nefiindrecunoscută de Marile Puteri, nu puteau apărea ca subiect al unui act internaţional). Prin acest act, Poarta recunoştea independenţa României, alături de cea a Serbiei şi Muntenegrului, şi autonomia Bulgariei. Totodată, Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor erau cedate de Imperiul Otoman Rusiei, care-şi rezerva dreptul de a le schimba „cu partea Basarabiei detaşată la 1856

1878 – acum 142 de ani, Thomas Edison (1847 – 1931) înregistra, cu patentul numărul 200521, o invenţie revoluţionară pentru vremea aceea, fonograful, primul aparat folosit pentru înregistrarea şi reproducerea mecanică a sunetelor. Aparatul avea două diafragme cu ac, unul pentru înregistrare şi celălat pentru redare. Lui Edison i-a venit această idee în timp ce lucra la o modalitate de a înregistra comunicarea telefonică, în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey. Printre alte invenţii ale lui Thomas Edison se numără: becul cu incandescenţă (1879), prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş (New York, 1882), kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini în mişcare, cu o frecvenţă de 45 de imagini pe secundă (1894), prototipul de cinematograf sonor, combinând cinematograful propriu-zis cu fonograful (1912).

1936: Se năştea Marin Sorescu, poet, dramaturg şi eseist (d. 1996)

1940: Se năștea cântăreața de muzică populară Maria Butaciu (d. 2018)

1940: Se năștea Mircea Radu Iacoban, prozator, dramaturg şi regizor

1940: Se năștea muzicianul american Smokey Robinson

1957: Se năștea muzicianul austriac Johann Hölzel, al cărui nume de scenă era Falco (d. 1998)

1959: Ciprul îşi proclama independenţa faţă de Marea Britanie

1960: Se năștea Andrew, duce de York

1963: Se năștea muzicianul englez Olusegun Olumide Adeola Samuel, al cărui nume de scenă este Seal

1967: Se năștea actorul portorican Benicio Del Toro

1977: Se năștea fotbalistul italian Gianluca Zambrotta

1982: Se năștea Camelia Potec, şefa Federaţiei Române de Înot

1982: Se năștea Vitaliy Vladasovich Grachov, cântăreț, compozitor, poet, dansator și actor rus, al cărui nume de scenă este Vitas

2001: Erau condamnaţi la închisoare 3 ofiţeri superiori ai Armatei, ale căror ordine au ucis 50 militari şi rănirea altor 13, în decembrie 1989, la Otopeni

2001: Înceta din viață cântărețul francez Charles Trenet (n. 1913)

2006: Brokeback Mountain şi regizorul taiwanez Ang Lee triumfau la gala Academiei britanice de Film (BAFTA)

2013: Patinatorul român Emil Imre câştiga medalia de aur la short track, pe distanţa de 1.000 m, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de la Poiana Braşov

2014: Facebook, unul dintre giganţii internetului, achiziţiona aplicaţia pentru telefoane inteligente Whatsapp

2015: Black Beauty, prima chitară creată de Les Paul, se vindea la licitaţie cu 275.000 de dolari

20154 era prezentat oficial ca nou jucător al echipei qatariote Al Gharafa

2018: Surparea unei gropi de gunoi ucidea aproape 20 de persoane în statul african Mozambic

2019: Murea designerul german Karl Lagerfeld, al cărui nume a fost legat de Casa Chanel (n. 1933)

2020: Un extremist de dreapta ucidea 9 persoane într-un dublu atac comis în orașul german Hanau

Continua sa citesti

Economie

Calendarul zilei de 18 februarie

Publicat

pe

De

1854: Începea construirea liniilor de telegraf între Principatele Române

1871: Se năştea metalurgistul britanic Harry Brearley, cel care a descoperit oţelul inoxidabil (d. 1948)

1873: Otomanii îl executau pe liderul revoluţionar bulgar Vasil Levski (n. 1837)

1885: Cartea “Aventurile lui Huckleberry Finn”, scrisă de Mark Twain, era publicată în SUA

1896: Se năştea poetul francez Andre Breton (d. 1966)

1898: Se năştea industriaşul italian Enzo Ferrari, fondatorul producătorului de maşini care îi poartă numele (d. 1988)

1913: Pedro Las-Curáin devenea, pentru doar 45 minute, preşedinte al Mexicului, cel mai scurt mandat al unui şef de stat din câte se cunosc

1916: Înceta din viaţă Elisabeta, prima regină a României (n. 1843)

1930: Un astronom american descoperea planeta pitică Pluto

1933: Se năştea Yoko Ono, artistă avangardistă japoneză, soţia regretatului muzician englez John Lennon

1955: Se năştea actorul Constantin “Bebe” Cotimanis

1957: Noua Zeelandă punea în aplicare ultima sentinţă de condamnare la moarte

1965: Gambia îşi proclama independenţa faţă de Regatul Unit al Marii Britanii,  ziua devenind sărbătoare naţională

1979: Ningea pentru prima dată, de la începutul măsurătorilor meteo, în deşertul african Sahara

1980: Se năştea cântăreaţa americană Regina Ilyinichna Spektor, ale cărei origini sunt ruseşti

2005: Vânătoarea de vulpi, una din distracţiile preferate de nobilime, devenea interzisă în Anglia şi Ţara Galilor

2013: Indivizi înarmaţi furau diamante în valoarea de 50 de milioane de dolari de pe aeroportul din Bruxelles, Belgia

2014: Protestele din capitala Ucrainei erau înăbuşite sângeros, primele decese scandalizând comunitarea internaţională

2017: La Festivalul de Film de la Berlin, lungmetrajul ‘Ana, mon amour’, semnat de Călin Peter Netzer, câștiga premiul pentru cel mai bun montaj prin Dana Bunescu

2017: La Berlinală, Ursul de Aur pentru ‘cel mai bun film’ a revenit peliculei “A Teströl és Lélekröl”, regizată de unguroaica Ildiko Enyedi

2018: Un avion se prăbuşea într-o zonă muntoasă din Iran, în accident murind toate cele 66 de persoane aflate la bord

2019: Cu ajutorul analizelor ADN, polițiștii americani din Minnesota elucidau o crimă misterioasă petrecută în urmă cu 25 de ani, arestându-l pe autor

2020: Era declarată neconstituțională ordonanța care ar fi instituit obligativitatea prezentării actului de identitate la achiziționarea cartelelor telefonice

2020: Ashraf Ghani era reales preşedinte al Afganistanului.

2020: Părinte al figurinelor Lego, danezul Jens Nygaard Knudsen înceta din viață, lăsând în urmă 8 miliarde de personaje sau miniaturi umane construite din piese de plastic care însufleţesc camerele copiilor, sau clasele şcolilor din întreaga lume (n. 1942)

Continua sa citesti

Actualitate

Oferte energie electrica. Iata cum sa alegi cel mai bun furnizor

Publicat

pe

De

Daca inca nu stiai, preturile pentru furnizarea energiei electrice la clientii casnici nu va mai fi reglementat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cum se intampla pana acum.

Drept urmare, clientii casnici isi pot alege o alta oferta al unui furnizor sau pot sa foloseasca in continuare compania cu care au incheiat deja un contract, la pretul din oferta de serviciu universal.

Totodata, clientii casnici pot sa aleaga o oferta de furnizare ce corespunde cel mai bine nevoilor lor. Astfel, vor incheia un contract de furnizare a energiei electrice in regim concurential.

Iata cum poti sa le compari

Ei bine, cu ajutorul celor de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), ai posibilitatea de a compara oferte la energie electrica.

Totusi, atunci cand vrei sa alegi cea mai buna oferta pentru energie electrica, ar trebui sa analizezi oferta de pret, dar si conditiile asociate pretului de furnizare.

Aceste oferte difera de la o companie la alta, iar pentru ca ai libertatea de a alege, ar trebui sa citesti cu atentie si sa vezi ce conditii comerciale se impun.

Citeste atent contractul, pentru ca acesta nu trebuie sa creeze un dezechilibru intre drepturile si obligatiile clientilor finali si cele ale furnizorilor.

Iti sugeram sa citesti cu atentie clauzele referitoare la:

pretul energiei electrice
perioada pentru care se aplica pretul mentionat in oferta
perioada pentru care se incheie contractul
ce comisioane se aplica atunci cand se inceteaza contractul
facturarea unei componente fixe stabilita in lei/zi sau in lei/luna
termenele, modalitatile si conditiile referitoare la plata facturilor
modalitatile de transmitere a facturilor
documentele anexate facturilor
drepturile si obligatiile partilor
conditii privind reinnoirea, prelungirea, rezilierea sau denuntarea unilaterala anticipata a contractului de furnizare
garantiile care se solicita

Nu uita insa ca va trebui sa platesti toate facturile de la fosta companie care iti furniza energie electrica, iar acest lucru trebuie facut in maximum 42 de zile calendaristice de la data incetarii contractului.

In cazul in care soldul este negativ, adica ai platit in plus la factura si actualul furnizor de energie electrica iti datoreaza bani, acesta are obligatia de a returna clientului suma datorata in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii.

Sursa www.cumsa.ro

Continua sa citesti

Popular