Connect with us

Actualitate

Mesajul Inspectorului Școlar General pentru începutul de an școlar

Publicat

pe

Dragi elevi,

Anul 2020 va deveni un reper aparte pentru întreaga umanitate. Pe lângă istoria mare, istoria personală va consemna anul 2020 în tușe mai apăsate, cu lecții dintre cele mai neașteptate, cu impact asupra oricărei forme de comunicare și de relaționare umană.
În anul celor mai mari provocări din postmodernitate, ȘCOALA începe… altfel. Școala este cu voi și despre voi, își extinde spațiul pentru ca voi să creșteți, să vă cunoașteți mai bine, să vă descoperiți potențialul, prietenii și pasiunile. Voi dați sens școlii, voi împliniți eforturile profesorilor și speranțele părinților, voi faceți lumea mai bună!
Unitățile de învățământ sunt pregătite să vă primească, întreg personalul depune eforturi considerabile pentru ca voi să fiți în siguranță și pentru ca legătura voastră cu școala să fie mereu vie, dincolo de orice impediment, dincolo de aprehensiunile firești ale ființei umane, dincolo de scenarii și de limite. E deja demonstrat faptul că un ecran nu constituie o barieră insurmontabilă și că, indiferent de situație, educația ne arată calea spre mai bine, asigurându-ne stabilitate și dezvoltare, independență și prosperitate.
Dimensiunea epidemiologică a timp-spațiului în care ne aflăm nu este o piedică pentru noi. ÎMPREUNĂ putem reuși, putem desfășura activități cu reverberații personale și profesionale de bun augur, putem găsi soluții pentru orice! Profesorii vă așteaptă cu drag, iar emoția întâlnirii dintâi, frenezia revederii, primul clopoțel, manualele noi – toate se vor împleti la școală, zi de zi, cu noi experiențe de formare și cu promisiuni de infinită disponibilitate sufletească.
Bun venit, dragi școlari! Bine ați revenit, dragi elevi! Prețuiți tot ce aveți, respectați-vă părinții, profesorii, prietenii, respectați-vă pe voi! Fie ca acest an școlar să vă aducă realizări, călătorii imaginare în lumea cărților și să reînnoiască bucuria de a fi împreună! Fiți curajoși și responsabili, încrezători în potențialul vostru și îndepliniți-vă visurile!
Un an școlar bun, cu achiziții de preț, cu realizări multiple și, mai ales, cu multă sănătate!

Inspector Școlar General,
Prof. Mihai OBREJA

 

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO – Incendiu la biserica din localitatea Râșca, comuna Drăgănești.

Publicat

pe

Incendiul se manifestă în interiorul bisericii și la acoperișul acesteia.
Intervin pompierii din cadrul Detașamentului Târgu Neamț cu trei autospeciale pentru stingere, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.
În sprijin se deplasează o autospecială pentru stingere și o autospecială pentru lucru la înălțime de la Detașamentul Piatra-Neamț și o autospecială pentru stingere de la Detașamentul Roman.

Apelul a fost făcut de un cetățean care se afla in trecere pe lângă biserică. Acesta a relatat că din turla bisericii se degajă fum și se observă și flacără.

Continua sa citesti

Actualitate

30 noiembrie – Sf. Apostol Andrei

Publicat

pe

Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an, reprezintă o sărbătoare specială pentru români, pentru că Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul lor. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului.

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate cu Sfântul Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.

Sfântul Apostul Andrei s-a născut în cetatea Betsaida, aflată lângă Marea Galileii. În acea cetate, al cărui nume înseamnă „casa vânătorilor”, s-au născut trei apostoli, pescari de meserie: Sfântul Apostol Petru şi Sfântul Apostol Andrei, care erau fraţi, şi Sfântul Apostol Filip.

Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.

Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată l-a făcut cunoscut pe Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru). că l-a aflat pe Mesia.  Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului şi s-a bucurat de Învierea Sa împreună cu Maica Domnului şi cu ceilalţi apostoli, cu femeile mironosiţe.

Superstiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

„Andrei cap de iarnă”(aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.

Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire.

O altă superstiție legată de ziua de Sfântul Andrei este că fetele necăsătorite care își pun un fir de busuioc sub pernă își vor visa ursitul. La miezul nopții, exista obiceiul ca fetele tinere să întoarcă un ulcior cu gura în jos, apoi puneau cărbuni încinși pe fundul vasului de lut și rosteau câteva cuvinte pentru a cuceri bărbatul iubit. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, incantațiile și rugăciunile sunt mai puternice.

Agheasma și busuiocul erau folosite în alungarea duhurilor rele, fiind utilizate, alături de usturoi, inclusiv la prepararea mâncărurilor, dar și în hrana pentru animale.

Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul bărbatului să le apară în vis, apelează la „făcutul cu ulcica”, folosind un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă „neîncepută”, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită.

În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Continua sa citesti

Actualitate

Recomandările polițiștilor rutieri în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie

Publicat

pe

Recomandări ale polițiștilor rutieri pentru un trafic în siguranță în această minivacanță, prilejuită de Ziua Națională a României.

Continua sa citesti

Popular