Connect with us

Actualitate

„Mândri că suntem nemțeni”

Publicat

pe

        1. Care sunt obiectivele proiectului „Mândri că suntem nemțeni”?
➢ Dezvoltarea interesului pentru identificarea, conservarea, promovarea şi înregistrarea producţiilor folclorice locale şi judeţene.
➢ Dezvoltarea capacităţilor interpretative în cadrul formaţiilor folclorice constituite şi prin participarea lor la diverse manifestări culturale.
➢ Autenticitatea, protejarea, şi promovarea costumelor populare specifice zonei Neamţului.a
➢ Valorificarea dansurilor şi portului popular nemţean şi introducerea sa în circuitul valorilor spirituale.
➢ Valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare.
➢ Cultivarea dragostei şi respectului pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc.
➢ Receptarea frumosului din arta populară.
➢ Manifestarea interesului pentru datinile şi obiceiurile calendaristice creştine.
➢ Comemorarea celor 100 de ani de la Marea Unire.

        2. Cine poate participa la eveniment si in ce va consta acesta? Care este modalitatea de înscriere?
La eveniment sunt invitate ansambluri din județul Neamț, în general din subzonele folclorice ,pentru a putea face diferenta lor la aceasta capitol port si dans popular . Exemplific faptul ca valea Bistriței , poarta un costum diferit ca model si culoare fata de Valea Ozanei, la fel si dansul popular este specific.

  3. Cate ansambluri folclorice au participat anul trecut?
Anul trecut au participat 6 ansambluri, inclusv Ansamblul Folcloric Tinutul Zimbrului care este si gazda evenimentului, in fiecare an.

   4. Se va pune accent pe un anumit gen (cantece de catanie etc.)? V-ati propus abordarea unui anumit gen la fiecare editie a festivalului?
Nu am pus accent pe un anumit gen in fiecare an, abia am prins radacini cum s-ar spune, insa am in vedere sa aduc in fata publicului iubitor de folclor si astfel de ediții.
Editia de anul acesta, am dedicat-o Anului Centenar , si am adus un plus festivalului, cu repertoriu de Catanie. Acum sincer sunt curioasa si eu cu ce se va prezenta fiecare Ansamblu.

    5. Va avea loc un concurs cu premii? Se va desfasura o parada a portului popular?
Evenimentul nu este sub forma de concurs cu premii ci de festival de prezentare. Cu siguranta v-om imbrca strazile orasului in haina de sarbatoare si v-a avea loc o parada a portului popular, ca in fiecare an.
  6. Alte amanunte, daca doriti, despre proiect si despre importanta perpetuarii obiceiurilor si traditiilor populare locale.
Eu personal imi doresc sa aduc in orasul Tîrgu Neamt astfel de evenimente si sa promovez zona si din punct de vedere folcloric. Orasul nostru are cu ce se mandri, sunt mesteri populari in zona, sunt tineri f multi care iubesc folclorul… de ce sa nu aratam asta tuturor romanilor si turistilor care ne viziteaza zona.
Pe viitor ma gandesc ca acest proiect sa ia amploare si sa il putem extinde. Imi doresc colaborari noi si cu alte orase, chiar judete.
Importanta este si constientizarea publicului ca astfel de proiecte sa fie sustinute nu doar financiar, cat si moral!!!
Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Neamt si al Primariei Orasului Targu Neamt.
Manager Proiect Ionela Branisteanu Rusu

Actualitate

Laura David, un om de cuvânt pentru nemțeni

Publicat

pe

Laura David candidează la Camera Deputaților, din partea USR PLUS Neamț. Pe buletinul de vot, Alianța USRPLUS se găsește la poziția 5.

Laura a crescut în Piatra Neamț, dar locuiește de mulți ani în comuna Alexandru cel Bun. A absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale la București și lucrează ca economist la societatea de consultanță pentru firme internaționale pe care a înființat-o împreună cu soțul ei. E un om de cuvânt, pune pasiune în ceea ce face și se dedică total proiectelor în care crede.

Laura a învățat că fiecare lucru trebuie făcut la timpul său. La vârsta de 44 de ani și după o experiență profesională desfășurată exclusiv în mediul privat, Laura crede că e momentul potrivit să se implice în viața politică din România.

E unul dintre cei mai noi membri ai USR și unul dintre cei mai activi la alegerile locale din septembrie 2020. De mult timp, Laura e cel mai activ și vigilent critic al administrației locale din Alexandru cel Bun, vocea vie și neobosită a cetățenilor din comună.

Laura David a întrebat oamenii din jur ce și-ar dori de la un parlamentar, cum își imaginează reprezentantul lor în Camera Deputaților.

„Avem nevoie de oameni competenți și corecți“, au spus unii. „Profesionalism, corectitudine, seriozitate, implicare, dorința de a schimba lucrurile în bine.“ „În Parlament trebuie să ajungă oameni corecți, cinstiți, pregătiți, care au excelat în profesia lor și care acum vor să pună umărul la schimbarea modului în care se înțelege să se facă politică“, au răspuns alții.

Laura își dorește să participe la schimbarea actualei clase politice românești, în care majoritatea celor care ne reprezintă în Parlament votează fără să fi citit măcar documentele supuse votului și fără să știe despre ce e vorba, se plictisesc vizibil la ședințe sau nu se întâlnesc niciodată cu propriii alegători. Laura crede că a venit timpul ca parlamentarii să trateze cu deplină responsabilitate onoarea de a reprezenta cetățenii și să fie conștienți că traiul multora dintre români depinde de deciziile Parlamentului.

Proiectul de acum al Laurei este România. Își dorește un Cod de Procedură Administrativă care să includă posibilitatea semnării electronice a tuturor actelor administrative și vrea să lucreze la actualizarea legislației electorale – cu vot prin corespondență eficient și vot electronic. Va contribui la susținerea investițiilor în infrastructura de turism și la dezvoltarea sistemului de învățământ conform necesităților de pe piața muncii.

Nemțenii ne-au dat votul pe 27 septembrie. Avem încredere că o vor face și pe 6 decembrie. Cu mască și distanțare socială la secțiile de vot.

Continua sa citesti

Actualitate

USR PLUS – O Românie fără hoție.

Publicat

pe

În patru ani, am demonstrat, ca tânăr deputat de Neamț, că se poate face un alt fel de politică și că experiența, adică suma greșelilor și reușitelor, se poate câștiga cu demnitate și fără hoție, ci cu profesionalism și victorii pentru cetățeni. Acum, Neamțul are nevoie de o echipă, ecchipa USR PLUS, pentru ca împreună să punem Neamțul și oamenii lui pe agenda de priorități a Parlamentului.” – Iulian Bulai, candidat pentru Camera Deputaților.

 

 

 

 

 

Timp de 20 de ani, m-am luptat, eu și echipajul meu, cu mările și oceanele, pentru ca navele pe care le conduceam să ajungă cu bine la destinație. Acum, bătălia mea e acasă – pentru nemțeni și bunăstarea lor. Neamțul are nevoie de luptători pentru cauza lui acolo unde se decid politicile publice, la București. Vreau să facem echipă în Parlament, pentru județul nostru și pentru Moldova.” – Florin Zaharia, candidat pentru Senatul României.

 

 

Continua sa citesti

Actualitate

Calendarul zilei de 2 decembrie

Publicat

pe

De

In calendarul ortodox: Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Meropi.

 In calendarul romano-catolic: Sf. Bibiana si este prima duminica din Advent sau inceputul Postului Craciunului.

 In calendarul greco-catolic: Sf. Abacuc.

 Ziua Internationala pentru abolirea sclaviei.

 Ziua nationala a Emiratelor Arabe Unite(independenta fata de Marea Britanie, 1971).

 1409 Este fondata Universitatea din Leipzig.

 1492 Descoperirea Insulelor Haiti de catre Cristofor Columb (n. 1450- m. 1506).

 1697 A fost deschisa catedrala londoneza „Sf. Paul”.

1804: Napoleon Bonaparte a fost încoronat împărat al Franţei la Catedrala Notre Dame din Paris

1805 Batalia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, in inferioritate numerica, zdrobeste oastea ruso-austriaca.

1861: Poarta Otomană admitea condiționat unirea administrativă şi politică a Principatelor Române, printr-un firman însoţit de o notă restrictivă, ca aceasta să înceteze la sfîrşitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

1908: Se năștea Cecilia Mantta, profesoară de pian, întemeietoare a învăţământului muzical preuniversitar din România (d. 1999)

1935: Se năștea Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor ’50 (d. 1956)

1940: Se năştea compozitorul Cornel Fugaru (d. 2011)

1950: Înceta din din viaţă Dinu Lipatti, pianist şi compozitor de reputaţie internaţională (n. 1917)

1971: Emiratele Arabe Unite îşi proclamau independența față de Marea Britanie, ziua devenind sărbătoare naţională

 1989 Incheierea „razboiului rece”. Intalnirea la nivel inalt de la Malta dintre George Bush, presedintele SUA, si Mihail Gorbaciov, presedinte URSS, consacrata „noii ordini mondiale”; cei doi lideri declara ca „razboiul rece” s-a incheiat (2-4).

1998: Înceta din viață preotul Ilie Cleopa (n. 1912)

2014: Bucureştiul saluta victoria partidelor proeuropene în alegerile din Republica Moldova

2016: Un bărbat împuşca mortal două persoane şi rănea alte două în localitatea doljeană Palilula, sinucigânu-se în cele din urmă

2017: Loredana Toma cucerea trei medalii de aur, în limitele categoriei 63 kg, la Campionatele Mondiale de haltere de la Anaheim (California)

2017: Halterofilul columbian Edwin Mosquera Roa, participant la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, era împuşcat mortal în ţara natală (n. 1985)

 

Continua sa citesti

Popular