04. iulie 2020

„Mândri că suntem nemțeni”

        1. Care sunt obiectivele proiectului „Mândri că suntem nemțeni”?
➢ Dezvoltarea interesului pentru identificarea, conservarea, promovarea şi înregistrarea producţiilor folclorice locale şi judeţene.
➢ Dezvoltarea capacităţilor interpretative în cadrul formaţiilor folclorice constituite şi prin participarea lor la diverse manifestări culturale.
➢ Autenticitatea, protejarea, şi promovarea costumelor populare specifice zonei Neamţului.a
➢ Valorificarea dansurilor şi portului popular nemţean şi introducerea sa în circuitul valorilor spirituale.
➢ Valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare.
➢ Cultivarea dragostei şi respectului pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc.
➢ Receptarea frumosului din arta populară.
➢ Manifestarea interesului pentru datinile şi obiceiurile calendaristice creştine.
➢ Comemorarea celor 100 de ani de la Marea Unire.

        2. Cine poate participa la eveniment si in ce va consta acesta? Care este modalitatea de înscriere?
La eveniment sunt invitate ansambluri din județul Neamț, în general din subzonele folclorice ,pentru a putea face diferenta lor la aceasta capitol port si dans popular . Exemplific faptul ca valea Bistriței , poarta un costum diferit ca model si culoare fata de Valea Ozanei, la fel si dansul popular este specific.

  3. Cate ansambluri folclorice au participat anul trecut?
Anul trecut au participat 6 ansambluri, inclusv Ansamblul Folcloric Tinutul Zimbrului care este si gazda evenimentului, in fiecare an.

   4. Se va pune accent pe un anumit gen (cantece de catanie etc.)? V-ati propus abordarea unui anumit gen la fiecare editie a festivalului?
Nu am pus accent pe un anumit gen in fiecare an, abia am prins radacini cum s-ar spune, insa am in vedere sa aduc in fata publicului iubitor de folclor si astfel de ediții.
Editia de anul acesta, am dedicat-o Anului Centenar , si am adus un plus festivalului, cu repertoriu de Catanie. Acum sincer sunt curioasa si eu cu ce se va prezenta fiecare Ansamblu.

    5. Va avea loc un concurs cu premii? Se va desfasura o parada a portului popular?
Evenimentul nu este sub forma de concurs cu premii ci de festival de prezentare. Cu siguranta v-om imbrca strazile orasului in haina de sarbatoare si v-a avea loc o parada a portului popular, ca in fiecare an.
  6. Alte amanunte, daca doriti, despre proiect si despre importanta perpetuarii obiceiurilor si traditiilor populare locale.
Eu personal imi doresc sa aduc in orasul Tîrgu Neamt astfel de evenimente si sa promovez zona si din punct de vedere folcloric. Orasul nostru are cu ce se mandri, sunt mesteri populari in zona, sunt tineri f multi care iubesc folclorul… de ce sa nu aratam asta tuturor romanilor si turistilor care ne viziteaza zona.
Pe viitor ma gandesc ca acest proiect sa ia amploare si sa il putem extinde. Imi doresc colaborari noi si cu alte orase, chiar judete.
Importanta este si constientizarea publicului ca astfel de proiecte sa fie sustinute nu doar financiar, cat si moral!!!
Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Neamt si al Primariei Orasului Targu Neamt.
Manager Proiect Ionela Branisteanu Rusu

Comenteaza

Adresa dvs. de mail nu va fi publicata pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *