Connect with us

Actualitate

Lansare de carte „Neamtul prin calatori straini” – Emanuel Balan

Publicat

pe

    Vineri, 26 octombrie la Casa Culturii Ion Creangă din Tîrgu Neamț, a avut loc în prezența autorului și a unui păublic interesat, lansarea cărții, Neamțul prin călători străini (secolele XV-XX), de Emanuel Bălan. Au prezentat despre carte și autor, profesor de istorie Elena Preda, inspector în cadrul ISJ Neamț și profesor doctor de socio-umană Ioan Romeo Roman, inspector în cadrul ISJ Neamț.
Lucrarea este structurată pe cinci părţi/secţiuni. Prima dintre ele este consacrată ţinuturilor Neamţ şi Roman şi oraşelor/târgurilor adiacente (Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ – inclusiv cetatea de aici). Următoarele poartă titluri sugestive: Zona mănăstirilor (Neamţ, Secu, Agapia, Văratic); Ceahlăul şi Valea Bistriţei (Muntele Ceahlău, Hangu, Borca, Poiana Teiului, Mănăstirea Pângăraţi, Mănăstirea Bistriţa, Roznov, Podoleni); Valea Neamţului (Mitocul Bălan, Bălţăteşti, Pluton); Valea Siretului (Adjudeni, Bârgăuani, Buruieneşti, Săbăoani, Talpa, Tămăşeni, Teţcani). Demersul ştiinţific al autorului este întregit în mod meritoriu de o Postfaţă şi Note biografice consacrate călătorilor străini care au oferit datele analizate în lucrare, diverse imagini şi hărţi.
Atât Elena Preda cât și Ioan Romeo Roman au subliniat cele două concluzii care se impun despre lucrare și autor, așa cum au fost ele prezentate în prefața cărții semnată de către conf. Univ. Dr. Hab. Florin Pintescu de la Universitatea Suceava și anume că, în primul rând, lucrarea pusă acum la dispoziţia cititorului este una de actualitate, oferind o perspectivă lucrativă interesantă în câmpul imagologiei româneşti, în sensul întocmirii unor studii regionale, la scara întregii Românii, cu focalizare pe „imaginea celuilalt”. Acest gen de lucrări este interesant şi util deoarece, în acest caz, celălalt este românul văzut de străini, cu calităţile dar şi cu defectele sale, fapt ce exclude ab initio un demers istoric de tip triumfalist.

            În al doilea rând, autorul demonstrează certe calităţi de analiză şi sinteză, o bună familiarizare cu izvoarele istorice folosite, spirit critic şi har istoric. Din aceste ingrediente a rezultat o lucrare utilă, scrisă într-un stil plăcut, care prezintă pe alocuri certe valenţe literare. De aceea, profesorul Emanuel Bălan binemerită din nou aprecierea cititorilor iar Neamţul prin călători străini (secolele XV-XX) este o lucrare istorică remarcabilă, pe care o recomandăm cu căldură tuturor celor îndrăgostiţi de istoria Moldovei în general şi a meleagurilor nemţene în special.
Profesorul Elena Preda, cea care a semnat posfața cărții, a spus că, citind această carte putem constata că pe parcursul celor cinci secole societatea moldovenească era conform modelelor primite, pe de o parte modelul oriental, acest lucru fiind consecinţă directă a dominaţiei Imperiului Otoman, pe de altă parte, odată cu transformările survenite pe continetul european şi cu micşorarea prestigiului otoman, moldovenii au făcut lent tranziţia dinspre Orient către Occident, fenomen care se amplifică în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu unirea celor două Principate.
Cartea a fost publicată în cadrul proiectului Neamțul prin călători străini, finanțat de către Consiliul Județean Neamț, în baza Legii 350/2005 în cursul anului 2018, domeniul cultură-învățământ. Prin acest proiect 400 de volume vor ajunge în toate bibliotecile publice din județ și în cele școlare.
Pentru alte relații autorul poate fi contactat la adresa de e-mail: emanuel.balan_tgn@yahoo.com

Actualitate

Laura David, un om de cuvânt pentru nemțeni

Publicat

pe

Laura David candidează la Camera Deputaților, din partea USR PLUS Neamț. Pe buletinul de vot, Alianța USRPLUS se găsește la poziția 5.

Laura a crescut în Piatra Neamț, dar locuiește de mulți ani în comuna Alexandru cel Bun. A absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale la București și lucrează ca economist la societatea de consultanță pentru firme internaționale pe care a înființat-o împreună cu soțul ei. E un om de cuvânt, pune pasiune în ceea ce face și se dedică total proiectelor în care crede.

Laura a învățat că fiecare lucru trebuie făcut la timpul său. La vârsta de 44 de ani și după o experiență profesională desfășurată exclusiv în mediul privat, Laura crede că e momentul potrivit să se implice în viața politică din România.

E unul dintre cei mai noi membri ai USR și unul dintre cei mai activi la alegerile locale din septembrie 2020. De mult timp, Laura e cel mai activ și vigilent critic al administrației locale din Alexandru cel Bun, vocea vie și neobosită a cetățenilor din comună.

Laura David a întrebat oamenii din jur ce și-ar dori de la un parlamentar, cum își imaginează reprezentantul lor în Camera Deputaților.

„Avem nevoie de oameni competenți și corecți“, au spus unii. „Profesionalism, corectitudine, seriozitate, implicare, dorința de a schimba lucrurile în bine.“ „În Parlament trebuie să ajungă oameni corecți, cinstiți, pregătiți, care au excelat în profesia lor și care acum vor să pună umărul la schimbarea modului în care se înțelege să se facă politică“, au răspuns alții.

Laura își dorește să participe la schimbarea actualei clase politice românești, în care majoritatea celor care ne reprezintă în Parlament votează fără să fi citit măcar documentele supuse votului și fără să știe despre ce e vorba, se plictisesc vizibil la ședințe sau nu se întâlnesc niciodată cu propriii alegători. Laura crede că a venit timpul ca parlamentarii să trateze cu deplină responsabilitate onoarea de a reprezenta cetățenii și să fie conștienți că traiul multora dintre români depinde de deciziile Parlamentului.

Proiectul de acum al Laurei este România. Își dorește un Cod de Procedură Administrativă care să includă posibilitatea semnării electronice a tuturor actelor administrative și vrea să lucreze la actualizarea legislației electorale – cu vot prin corespondență eficient și vot electronic. Va contribui la susținerea investițiilor în infrastructura de turism și la dezvoltarea sistemului de învățământ conform necesităților de pe piața muncii.

Nemțenii ne-au dat votul pe 27 septembrie. Avem încredere că o vor face și pe 6 decembrie. Cu mască și distanțare socială la secțiile de vot.

Continua sa citesti

Actualitate

USR PLUS – O Românie fără hoție.

Publicat

pe

În patru ani, am demonstrat, ca tânăr deputat de Neamț, că se poate face un alt fel de politică și că experiența, adică suma greșelilor și reușitelor, se poate câștiga cu demnitate și fără hoție, ci cu profesionalism și victorii pentru cetățeni. Acum, Neamțul are nevoie de o echipă, ecchipa USR PLUS, pentru ca împreună să punem Neamțul și oamenii lui pe agenda de priorități a Parlamentului.” – Iulian Bulai, candidat pentru Camera Deputaților.

 

 

 

 

 

Timp de 20 de ani, m-am luptat, eu și echipajul meu, cu mările și oceanele, pentru ca navele pe care le conduceam să ajungă cu bine la destinație. Acum, bătălia mea e acasă – pentru nemțeni și bunăstarea lor. Neamțul are nevoie de luptători pentru cauza lui acolo unde se decid politicile publice, la București. Vreau să facem echipă în Parlament, pentru județul nostru și pentru Moldova.” – Florin Zaharia, candidat pentru Senatul României.

 

 

Continua sa citesti

Actualitate

Calendarul zilei de 2 decembrie

Publicat

pe

De

In calendarul ortodox: Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Meropi.

 In calendarul romano-catolic: Sf. Bibiana si este prima duminica din Advent sau inceputul Postului Craciunului.

 In calendarul greco-catolic: Sf. Abacuc.

 Ziua Internationala pentru abolirea sclaviei.

 Ziua nationala a Emiratelor Arabe Unite(independenta fata de Marea Britanie, 1971).

 1409 Este fondata Universitatea din Leipzig.

 1492 Descoperirea Insulelor Haiti de catre Cristofor Columb (n. 1450- m. 1506).

 1697 A fost deschisa catedrala londoneza „Sf. Paul”.

1804: Napoleon Bonaparte a fost încoronat împărat al Franţei la Catedrala Notre Dame din Paris

1805 Batalia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, in inferioritate numerica, zdrobeste oastea ruso-austriaca.

1861: Poarta Otomană admitea condiționat unirea administrativă şi politică a Principatelor Române, printr-un firman însoţit de o notă restrictivă, ca aceasta să înceteze la sfîrşitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

1908: Se năștea Cecilia Mantta, profesoară de pian, întemeietoare a învăţământului muzical preuniversitar din România (d. 1999)

1935: Se năștea Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor ’50 (d. 1956)

1940: Se năştea compozitorul Cornel Fugaru (d. 2011)

1950: Înceta din din viaţă Dinu Lipatti, pianist şi compozitor de reputaţie internaţională (n. 1917)

1971: Emiratele Arabe Unite îşi proclamau independența față de Marea Britanie, ziua devenind sărbătoare naţională

 1989 Incheierea „razboiului rece”. Intalnirea la nivel inalt de la Malta dintre George Bush, presedintele SUA, si Mihail Gorbaciov, presedinte URSS, consacrata „noii ordini mondiale”; cei doi lideri declara ca „razboiul rece” s-a incheiat (2-4).

1998: Înceta din viață preotul Ilie Cleopa (n. 1912)

2014: Bucureştiul saluta victoria partidelor proeuropene în alegerile din Republica Moldova

2016: Un bărbat împuşca mortal două persoane şi rănea alte două în localitatea doljeană Palilula, sinucigânu-se în cele din urmă

2017: Loredana Toma cucerea trei medalii de aur, în limitele categoriei 63 kg, la Campionatele Mondiale de haltere de la Anaheim (California)

2017: Halterofilul columbian Edwin Mosquera Roa, participant la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, era împuşcat mortal în ţara natală (n. 1985)

 

Continua sa citesti

Popular