Connect with us

Personalități

Ion Minulescu

Publicat

pe

Ion Minulescu poetul cu studii de drept la Paris, care a murit din cauza stresului bombardamentelor americane asupra Bucurestiului din 1944.

este unul dintre cei mai importanți poeți simboliști ai României.Cei care l-au cunoscut, spun că a fost un adolescent rebel, lucru pe care însuși Ion Minulescu avea să îl recunoască în romanul autobiografic “Corigent la limba română”. Deși este recunoscut ca poet, numărul romanelor scrise de Minulescu este mai mare decât cel al volumelor de poezie.
Pentru a scăpa de problemele cu profesorii și colegii, Minulescu a urmat cursurile unei liceu privat, unde a terminat doi ani într-unul singur.
Pe atunci, nu era decis să își dedice viața literaturii și drept dovadă, în 1900 a plecat la Paris unde a urmat cursurile Facultății de Drept. La momentul respectiv, în capitala Franței se aflau foarte mulți artiști români, cu care Ion Minulescu a legat prietenii.

Ca autor de teatru, Ion Minulescu a debutat în 1921, când la Teatrul Naţional au fost puse în scenă piesele “Pleacă berzele” şi “Lulu Popescu”. Întâmplător sau nu, ulterior a și fost numit director al Teatrului Național din București. În plus, vreme de 18 ani a fost director general în cadrul Ministerului Culturii și Artelor și folosindu-se de aceasta funcție, a instituit Premiul Naţional pentru Poezie şi a înființat Salonul Oficial de Pictură.

Ion Minulescu a murit în aprilie 1944, când Bucureștiul era bombardat de aviația anglo-americană. Nu a fost ucis efectiv în timpul bombardamentului, însă din cauza stresului, a făcut un stop cardiac.

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Cursuri și îndrumare artistică – Ciprian Boju 0740685335

Publicat

pe

De

Începând din 15 ianuarie, clasa externă de dans popular din comuna Ceahlău, care aparține Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț, anunță începerea înscrierilor la Cursurile de dans tradițional și îndrumare artistică. Cursurile vor fi coordonate de coregraful Ciprian Boju. Relații se pot obține la telefon: 0740685335

Continua sa citesti

Actualitate

VIDEO 15 ianuarie : O întâlnire cu scriitorul și profesorul Adrian G. Romila

Publicat

pe

De

De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Tineretului a organizat o întâlnire cu scriitorul și profesorul Adrian G. Romila, moderată de Raluca Naclad, consultant artistic.

Adrian G. Romila a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi și are un doctorat în antropologie și folclor. Publică frecvent eseuri, povestiri și cronici literare în reviste ”pe hârtie” și pe internet. Este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN Club România și redactor la trimestrialul cultural ”Conta”, editat la Piatra-Neamț. A scris numeroase cărți, multe dintre ele primind distincții locale și naționale.

În cadrul evenimentului, actorii Loredana Grigoriu și Andrei Merchea-Zapotoțki au citit fragmente din “Acasă, departe” ultimul roman al autorului, apărut la Editura Polirom. Volumul dezvoltă într-un triptic interconectat teme precum exilul, călătoria, întoarcerea acasă, speranța, periferia. Trei timpuri și trei lumi se concentrează în tot atâtea personaje omonime care trec în moduri diferite prin experiența înstrăinării, a neîmplinirii și a imprevizibilului.

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO-VIDEO Lansare de carte: Calinic Argeșeanul

Publicat

pe

De

Lansare de carte la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț

În după-amiaza zilei de 21 septembrie 2023, locuitorii orașului Târgu Neamț au avut ocazia să se întâlnească cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, fiu al acestor meleaguri, născut în satul Cracăul Negru, aflat în apropiere.

Evenimentul s-a desfășurat în Casa Culturii ,,Ion Creangă” din acest oraș, în prezența unui public numeros format din preoții urbei, o parte din monahiile de la mănăstirea Văratec, elevi și oameni iubitori de cultură. Manifestarea a fost organizată de protopopiatul Târgu Neamț, fiind moderată de scriitorul nemțean Adrian Alui Gheorghe. Cu această ocazie, cei prezenți au aflat de cele două apariții editoriale amintite mai sus, pe care le-au primit în dar din partea autorilor.

În semn de respect și recunoștință, primăria orașului Târgu Neamț a oferit cu această ocazie Ierarhului Argeșean o distincție pentru contribuția determinantă, pe care acesta a avut-o la promovarea imaginii ținutului Neamț în cultura și spiritualitatea românească și europeană.

Calinic Argeșeanul (n. 6 iunie 1944, Crăcăoani, județul Neamț, România), (din botez Constantin Argatu), este un cleric ortodox și scriitor român, în prezent arhiepiscop al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. A publicat peste 70 de volume și, din anul 2006, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2012 a primit Premiul pentru proză memorialistică al revistei „Argeș” și, din 2013 este senior editor al revistei. În 2021 a primit Premiul de Excelență al revistei „Regal Literar”, „pentru creațiile literare și pentru cercetările academice publicate, acestea făcând parte din tezaurul culturii române și al Bisericii Ortodoxe, cât și pentru promovarea valorilor autentice creștine, culturale și morale”.

Foto: Cristian Gheorghe

Continua sa citesti

Popular