Connect with us

Actualitate

-FOTO- „Satul arde, baba se piaptănă”

Publicat

pe

Conform OUG nr 195 / 2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/ 2006 privind protectia mediului, art. 96, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 – 6000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale: “ obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă ”.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, ceea ce, pe lângă răspunderea civilă, atrage și răspunderea penală a autorilor incendiului. .

În situaţiile în care aprinderea focului este permisă (carantină fitosanitară, prevenirea unor boli, distrugerea unor dăunători etc), SVSU face apel la cetăţeni să respecte următoarele măsuri pentru evitarea producerii arderilor necontrolate:

Prin excepție, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă doar dacă se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, și numai după ce a fost obținut acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului și permisul de lucru cu foc de la Primărie (eliberat de SVSU).

 

– focul deschis nu trebuie utilizat în locuri cu pericol de incendiu; – focul deschis nu trebuie utilizat pe timp de vânt;– focul deschis nu trebuie utilizat la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile trebuie să se facă în locuri special amenajate;– arderea trebuie permanent supravegheată, iar jarul trebuie stins după încetarea arderii.

Recomandări pentru participanții la trafic, în cazul în care incendiile de vegetație se produc în apropierea drumurilor publice:

A. Dacă aceștia se află în mers:

-evitarea pătrunderii în zona de fum; dacă sunt surprinşi în zona de fum, trebuie să nu staționeze în interiorul acesteia;

-închiderea geamurilor şi comutarea instalaţiei de climatizare pe mod “recirculare” , pe timpul traversării zonei;-pe timpul traversării zonei de pericol trebuie protejate căile respiratorii cu ajutorul unui material textil umezit.

-anunţarea incendiului prin numărul de urgenţă 112 şi transmiterea tuturor informaţiilor utile pentru pompieri (locul producerii, direcţia de propagare a focului, dacă sunt sau nu persoane surprinse în foc ) ;

pe timpul apelului operatorii transmit indicaţii în funcţie de natura evenimentului;

-dacă traficul este restricţionat, banda de urgenţă trebuie menținută liberă, pentru accesul autospecialelor de pompieri.

B. Dacă aceștia se află în staționare: -părăsirea zonei de manifestare a fumului şi semnalizarea celorlalţi participanţi la trafic;

-îndepărtarea de autovehicul şi respectarea indicaţiilor primite din partea autorităţilor;

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO | 450 de grame de trufe negre culese ilegal în pădurea din zona Secu

Publicat

pe

4.000 de lei amendă pentru  a fost jackpot-ul zilei de 24 septembrie pentru 2 bărbați nemțeni.
Însoțiți de 4 câini antrenați pentru căutare, cei doi bărbați au fost depistați joi, 24 septembrie, de jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Vânători-Neamț în pădurea din zona Secu.
„Diamantele negre” au fost confiscate și predate reprezentanților Ocolului Silvic Vânători-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

COD PORTOCALIU de ploi în județul Neamț

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o avertizare meteorologică, valabilă în intervalul 26 septembrie, ora 09:00 și 27 septembrie, ora 03:00 pe teritoriul Moldovei, inclusiv județul Neamț.

Începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 septembrie, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 09:00 –27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea

Continua sa citesti

Actualitate

Anunț de la APA SERV – apă furnizată cu presiune scăzută

Publicat

pe

Anunt primit la ora 08.35 de la CJ APASERV SA

Din cauza consumului mare de apă la nivelul Comunei Bălţăteşti, Comunei Agapia şi Oraşului Tg. Neamţ, consum ce depășește capacitatea de refacere a nivelului de apă brută în rezervoarele din care se realizează potabilizarea apei, Compania Judeţeană APA SERV SA este pusă în situaţia neplăcută de a furniza apă cu presiune scăzută în comuna Bălțătești, Comuna Agapia și în Orașul Tg. Neamț (strada Mărășești și strada Biruinței), existând şi posibilitatea sistării totale a furnizării serviciului de alimentare cu apă potabilă, începând de astăzi 25.09.2020 ora 09,00 până sâmbătă 26.09.2020 ora 08,00.

 

Rugăm din nou, pe această cale, populația să utilizeze apa potabilă distribuită prin sistemul de alimentare cu apă, numai în scopul satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti, respectiv numai în scop potabil şi menajer.

Mulţumim pentru înţelegere!

Pentru informații suplimentare beneficiarii noștri, pot suna la Dispeceratul APA SERV care funcționează nonstop, la numărul de telefon 0233/233340 sau pot accesa site-ul Companiei

Continua sa citesti

Popular