04. iulie 2020
Atenție, urmează fenomene meteorologice extreme!

Atenție, urmează fenomene meteorologice extreme! La nivelul județelor unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, peste 3.500 de pompieri cu 3.000 utilaje grele sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și al autorităților locale, în zonele vizate de vremea neprielnică.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor.

Totodată, în zonele vizate de codul portocaliu (județele Timiș și Caraș-Severin), IGSU a dispus completarea resurselor existente cu 3 autospeciale pentru transport victime multiple și 2 șenilate, după cum urmează:

Grupări de sprijin formate din autospeciala pentru transport victime multiple:

ISU București-Ilfov și ISU Mureș →ISU Timiș
ISU Dolj→ISU Caraș-Severin
Grupări de sprijin formate din autospecială cu o capacitate mărită de trecere (șenilată/UTV):

ISU Mureș →ISU Timiș
ISU Teleorman→ISU Caraș-Severin
La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină cu cele 14 autovehicule şenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii.

La misiunilor de salvare pot fi utilizate 18 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 12 autofreze, pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.

Toate echipajele serviciilor de ambulanță sunt pregătite să intervină în cazul urgențelor medicale, pentru salvarea / evacuarea persoanelor aflate în dificultate, a celor care fac dializă ori a femeilor însărcinate care au nevoie de ajutor. De asemenea, echipajele SALVAMONT sunt pregătite operațional pentru orice tip de intervenție din aria de competență.

De altfel, printre măsurilor de protecție pentru populație, în zonele aflate sub incidența fenomenelor de vreme rea, s-a dispus deja verificarea situației privind femeile gravide aflate în ultimul trimestru de sarcină și a persoanelor cu diferite afecțiuni medicale. În funcție de evoluția situației, persoanele vor putea fi evacuate din zonele de risc. De asemenea, vor fi verificate spațiile destinate cazării temporare a persoanelor fără adăpost.

Evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național din cadrul IGSU, în cooperare cu celelalte structuri aflate în coordonarea DSU, pentru optimizarea misiunilor de răspuns.

Pentru mai multe informații accesați și www.fiipregatit.ro sau instalați aplicația DSU.