Connect with us

Actualitate

2 iulie: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Publicat

pe

2 iulie: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domnitori și cel mai mare apărător al creștinătății din țara noatră
de Ziarul Unirea2 iulie 2020

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost unul dintre cei mai importanți domnitori ai țării noastre și este cunoscut drept cel mai mare apărător al creștinătății din țara noastră, acesta domnind în Moldova în perioada 1457-1504. Datorită faptelor sale din timpul vieții, acesta a fost canonizat la 20 iunie 1992 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și este sărbătorit la data de 2 iulie.

Pe Ștefan cel Mare poporul îl numea cinstit, bun, mare și mai ales sfânt. A fost numit bun pentru toate faptele de milostenie pe care le-a făcut de-a lungul vieții, dar mai ales pentru că a iertat pe cei care i-au greșit, mare pentru iscusința și înțelepciunea cu care și-a condus țara și a pedepsit toți oamenii lacomi, dar mai ales pe cei trădători, sfânt pentru că a luptat să apere întreaga creștinătate, și în special pentru numărul mare de biserici și mănăstiri pe care le-a zidit. Acesta le-a mai și înzestrat cu ce au nevoie spre slava lui Dumnezeu și mai ales spre mântuirea credincioșilor.

Ștefan cel Mare a fost fiul creștinilor Bogdan al II-lea și Doamna Maria-Marina Oltea. Încă din copilăria sa a fost o persoană care și-a iubit țara și în special credința strămoșească. A ajuns să urce pe tronul Moldovei după vremuri tulburi în care mai mulți se luptaseră pentru domnie. A fost întâmpinat de popor pe Câmpia Dreptății și Mitropolitul Teoctist l-a uns domnitor în data de 12 aprilie, 1457. A întrebat mai întâi poporul dacă este de acord să urce pe tron și să le fie domn, iar acesta i-a răspuns într-un glas: „Întru mulți ani de la Dumnezeu să domnești”. Perioada sa de domnie a fost neobișnuit de lungă și anume de 47 ani, 2 luni și 3 săptămâni.

În timpul domniei sale a luptat pentru a apăra hotarele țării și credința creștină, dar a și zidit cetăți militare și multe biserici și mănăstiri. Tot ce făcea, făcea cu dragoste, mărinimie și dreptate. Nu a uitat niciodată de oștenii viteji care l-au ajutat în fiecare luptă, nici de săraci și suferinzi.

Viața sa nu a fost una ușoara și a trecut prin suferințe din cele mai variate: rana de la picior din lupta de la Chilia, moartea a 4 copii și a două soții, trădarea unor sfetnici și numeroase războaie. Nu și-a pierdut niciodată credința în Dumnezeu. Și-a dus viața cu credință în Dumnezeu și a câștigat multe lupte după care a zidit câte un lăcaș de cult. A adus multe mulțumiri și laudă lui Dumnezeu, nu numai când îl ajuta pe câmpul de luptă, ci și când pierdea dând o lecție de pocăință.

A apărat întreaga creștinătate, iar când a avut nevoie de ajutor a chemat la luptă pe cârmuitorii creștini ai Europei prin scrisoarea din ianuarie 1475, un exemplu de epistolă frumos scrisă și înduioșătoare. Fiecare luptă câștigată nu și-a atribuit-o sie, ci lui Dumnezeu. Pentru credința și stăruința sa Dumnezeu i-a oferit putere, har și înțelepciune.

Deși a domnit doar peste Moldova, Ștefan cel Mare a zidit biserici și mănăstiri și în Muntenia și Transilvania. Mai mult, și la muntele Athos a ridicat și înzestrat o mulțime de biserici și mănăstiri, iar cea mai importantă este mănăstirea Zografu. Fiecare lăcaș de cult ridicat de el este o dovadă a recunoștinței față de Dumnezeu pentru luptele câștigate, dar și un omagiu pentru toți oștenii care au murit în lupta cu atacatorii păgâni. De aceea, poporul l-a numit „cel Sfânt”.

Ștefan cel Mare a fost un domnitor care a avut o credință imensă, a fost un om al rugăciunii și al pocăinței. Acesta a simțit permanent nevoia de a se ruga si de a se încredința rugăciunilor părinților sfințiți din sfintele biserici pe care le-a ctitorit. Nu numai că se ruga, dar ținea post, făcea fapte bune, milostenie și ajuta familiile tinere căsătorite cu pământ și vite, nu uita de luptătorii săi, avea grijă de cei infirmi.

Sursa: sarbatoricrestine.ro

 

 

 

 

 

 

 

Ștefan cel Mare, icoană morală vie a poporului român

Mâine, 2 iulie 2020, la 516 ani de la moartea celui care a fost Ștefan cel Mare, consider că marele Voievod și Domn continuă să rămână pentru memoria istorică activă a Neamului nostru cea mai scumpă icoană morală. Am crezut și continui să cred că pumnul de țărână din mormântul de la Putna este cea mai sfântă relicvă a poporului român. Această țărână ne mai poate motiva și ne mai dă tărie morală de a trăi liberi și demni sub Soare.
Ştefan cel Mare va rămâne, cât va dura lumea, cea mai importantă personalitate istorică născută din inima poporului român, precum şi una dintre cele mai de seamă zămislite vreodată de neamul omenesc, pe pământ. Dacă Mihai Eminescu a fost, şi este, omul deplin al culturii româneşti, Ştefan cel Mare reprezintă şi va fi în veac singurul om deplin al istoriei românilor. Doar lui Ştefan cel Mare posteritatea i a zis cu îndreptăţire viguroasă, şi i va zice cel Mare, deoarece el singur adună la un loc calităţi aşa de mari (viteaz fără pereche, credinţă nestrămutată, geniu diplomatic, mândrie şi demnitate, cunoaştere perfectă a oamenilor, strateg de marcă, viziune politică europeană, simţul dreptăţii), încât ne este, nouă, românilor, simbolul cel mai de preţ. A. D. Xenopol nu s a ferit deloc să l compare cu Alexandru Macedon, Carol al XII lea s au Napoleon I, ba, mai mult, îl credea pe Ştefan cel Mare „a fi singur de felul său, în desfăşurarea vremilor”37.
Ştefan cel Mare şi a aşezat viaţa întreagă sub semnul unei credinţe tari, neîntinate de făţărnicie şi îndoială. Caracterul i a fost de o curăţenie biblică, voinţa de cremene, iar spiritul de dreptate cu care s a înnobilat l a împărtăşit generos poporului său mândru, demn şi viteaz. A avut conştiinţa tare, sigură a apartenenţei la civilizaţia creştină europeană, civilizaţie pe care o simţea, cu toată fiinţa sa, unitară şi pe care ar fi vrut o solidară cu sine şi poporul său în marele său război cu musulmanii38. Temeiurile profunde ale acestei conştiinţe izvorau din responsabilităţile pe care el şi le a asumat ca şi stăpânitor de ţară ortodoxă şi i au făcut pe Ştefan cel Mare şi poporul său drept cei mai importanţi luptători şi apărători români ai Europei creştine. Aşa cum a şi spus o, în toată viaţa sa de luptă biruitoare şi jertfă neînfricată, Ştefan cel Mare a luat mereu nădejdea în Dumnezeu cu sine, iar Dumnezeu, cunoscându i inima curată şi cugetul drept, nu l a părăsit nicicând, împlinindu i rugăciunea: „Şi tu Stăpâne acoperă ne cu mila Ta de acum şi până în veac” (Ştefan cel Mare, 1497).
Aşezând Ţara Moldovei pe temelii trainice (practic reîntemeind o), zidind biserici şi mănăstiri mai multe decât toţi domnii români de până la el, fiind biruitor desăvârşit în marile lupte cu turcii şi regatele vecine creştine, ocrotind creştinătatea ortodoxă căzută sub păgân, Ştefan cel Mare se dovedeşte drept singurul împărat adevărat din istoria românilor. Contemporanii săi de acelaşi rang, regi sau împăraţi, cu toată fala şi vechimea numelui, n au fost altceva decât nişte creaturi slabe, mediocre, ce nu i au stat şi nu i pot sta alături, cu nici un chip.
Vor trece veacurile, istoria, soarta omului se vor preface fundamental, dar, atâta vreme cât acelaşi om va avea puterea şi înţelepciunea să şi menţină condiţia sub semnul credinţei şi dreptăţii, Ştefan cel Mare va fi, pururi, semnul tare al unei umanităţi biruitoare.

Al vostru,

Gică Manole

 

P.S. Nu-mi pot reprima sentimente de adâncă mânie și frustrare că fosta Țară Românească a Moldovei, astăzi, este ruptă în trei bucăți: o parte face parte din patrimoniul istoric național, așa cum se cuvine după legea divină și dreptul popoarelor, o altă parte formează statul Republica Moldova, creația infamului Stalin, iar a treia parte a fost dată de marele criminal al Istoriei Stalin Ucrainei (Nordul Bucovinei, Regiunea Hotin, Herța și Sudul Basarabiei).

Va dura oare veșnic această cumplită nedreptate istorică făcută poporului român?

Ce ziceți?

Actualitate

Drum lin spre cer, prof. Gigel Bîrliba

Publicat

pe

A încetat din viață prof. Gigel Bîrliba, artist plastic și profesor de istorie. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor de breaslă și tutror celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl așeze la odihna cea bună!

 

Continua sa citesti

Actualitate

FOTO | 450 de grame de trufe negre culese ilegal în pădurea din zona Secu

Publicat

pe

4.000 de lei amendă pentru  a fost jackpot-ul zilei de 24 septembrie pentru 2 bărbați nemțeni.
Însoțiți de 4 câini antrenați pentru căutare, cei doi bărbați au fost depistați joi, 24 septembrie, de jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Vânători-Neamț în pădurea din zona Secu.
„Diamantele negre” au fost confiscate și predate reprezentanților Ocolului Silvic Vânători-Neamț.

Continua sa citesti

Actualitate

COD PORTOCALIU de ploi în județul Neamț

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie  a emis o avertizare meteorologică, valabilă în intervalul 26 septembrie, ora 09:00 și 27 septembrie, ora 03:00 pe teritoriul Moldovei, inclusiv județul Neamț.

Începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 septembrie, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 09:00 –27 septembrie, ora 03:00

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea

Continua sa citesti

Popular