Connect with us

Actualitate

­čÜĘATEN╚ÜIE ! ­čÜĘ ├Än perioada urm─âtoare, va ├«ncepe o nou─â rund─â de test─âri!

Publicat

pe

 

├Än perioada urm─âtoare, Departamentul pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, prin Inspectoratul General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, ├«n colaborare cu Serviciul de Telecomunica╚Ťii Speciale, va realiza o nou─â rund─â de test─âri ale Sistemului RO-ALERT. Activitatea are scopul de a examina func╚Ťionarea sistemului prin transmiterea unor mesaje de test c─âtre telefoanele mobile aflate ├«n raza celulelor de telefonie mobil─â din anumite zone.

Telefoanele configurate pentru recep╚Ťia mesajelor RO-ALERT ╚Öi care se vor afla ├«n aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recep╚Ťiona urm─âtorul mesaj: _TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea m─âsurilor de autoprotec╚ŤieÔÇŁ_.

Modurile de afi╚Öare ╚Öi sunetele de avertizare sunt diferite ├«n func╚Ťie de modelele telefoanelor mobile.

Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomand─âm cet─â╚Ťenilor s─â se asigure c─â pe terminalele mobile sunt realizate set─ârile corespunz─âtoare.

Informa╚Ťiile privind configurarea telefoanelor, ├«n func╚Ťie de model ╚Öi de operatorul de telefonie mobil─â, sunt puse la dispozi╚Ťia publicului pe portalul www.ro-alert.ro ╚Öi pe site-urile operatorilor publici de re╚Ťele de comunica╚Ťii mobile.

Asigur─âm opinia public─â asupra necesit─â╚Ťii ╚Öi utilit─â╚Ťii derul─ârii acestor activit─â╚Ťi de testare a sistemului.

*INFO BACKGROUND*

Din momentul opera╚Ťionaliz─ârii Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) ╚Öi p├ón─â ├«n prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a popula╚Ťiei, ├«n situa╚Ťii reale.

Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inunda╚Ťii sau viituri, degaj─âri mari de fum ├«n urma incendiilor sau prezen╚Ťa unor animale s─âlbatice periculoase ├«n zone locuite (ur╚Öi), toate aceste situa╚Ťii au impus avertizarea cet─â╚Ťenilor din zonele vizate, ├«n timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, popula╚Ťia a fost informat─â de existen╚Ťa pericolului imediat ╚Öi a putut adopta m─âsurile de autoprotec╚Ťie.

*Ce este Sistemul RO-ALERT?*
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertiz─ârii ┼či alarm─ârii popula┼úiei ├«n situa┼úii de urgen┼ú─â, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotec┼úiei ├«n caz de urgen┼ú─â major─â.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispozi╚Ťie o hart─â digital─â pe care poate selecta/desena zona ├«n care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele re╚Ťelelor de comunica╚Ťii mobile ale furnizorilor de servicii de comunica╚Ťii mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile ╚Öi configurate corespunz─âtor care se afl─â ├«n acele zone.

*Când se transmit mesaje RO-ALERT?*
Mesajele sunt difuzate doar ├«n situa╚Ťii majore de urgen╚Ť─â, ├«n zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit ├«n situa╚Ťii majore ├«n care via╚Ťa ╚Öi s─ân─âtatea cet─â╚Ťenilor sunt puse ├«n pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inunda╚Ťii amenin╚Ť─âtoare, atac terorist sau alte situa╚Ťii care amenin╚Ť─â grav comunit─â╚Ťile.

*Ce tipuri de telefoane recep╚Ťioneaz─â mesajele RO-ALERT?*
Mesajele RO-ALERT pot fi recep╚Ťionate pe ├«ntreg teritoriul Rom├óniei acolo unde exist─â semnal GSM 2G/3G/4G. Nu conteaz─â dac─â ave╚Ťi servicii de tip abonament sau prepay ╚Öi nu se percep costuri sau taxe pentru recep╚Ťionarea mesajelor RO-ALERT. ├Än situa╚Ťia ├«n care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie s─â ave╚Ťi telefoane de tip smartphone pentru a recep╚Ťiona mesajele de tip RO-ALERT.

Informa╚Ťii referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile ├«n sec╚Ťiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.

SURSA :Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Continua sa citesti
Click pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

FOTO – Incendiu la biserica din localitatea R├ó╚Öca, comuna Dr─âg─âne╚Öti.

Publicat

pe

Incendiul se manifestă în interiorul bisericii și la acoperișul acesteia.
Intervin pompierii din cadrul Deta╚Öamentului T├órgu Neam╚Ť cu trei autospeciale pentru stingere, o autospecial─â pentru lucru la ├«n─âl╚Ťime ╚Öi o ambulan╚Ť─â SMURD.
├Än sprijin se deplaseaz─â o autospecial─â pentru stingere ╚Öi o autospecial─â pentru lucru la ├«n─âl╚Ťime de la Deta╚Öamentul Piatra-Neam╚Ť ╚Öi o autospecial─â pentru stingere de la Deta╚Öamentul Roman.

Apelul a fost f─âcut de un cet─â╚Ťean care se afla in trecere pe l├óng─â biseric─â. Acesta a relatat c─â din turla bisericii se degaj─â fum ╚Öi se observ─â ╚Öi flac─âr─â.

Continua sa citesti

Actualitate

30 noiembrie – Sf. Apostol Andrei

Publicat

pe

Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an, reprezintă o sărbătoare specială pentru români, pentru că Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul lor. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca cel care a creștinat poporul român. Nu întâmplător, sute de mii de români poartă numele sfântului.

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate cu Sfântul Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.

Sf├óntul Apostul Andrei s-a n─âscut ├«n cetatea Betsaida, aflat─â l├óng─â Marea Galileii. ├Än acea cetate, al c─ârui nume ├«nseamn─â ÔÇ×casa v├ón─âtorilorÔÇŁ, s-au n─âscut trei apostoli, pescari de meserie: Sf├óntul Apostol Petru ┼či Sf├óntul Apostol Andrei, care erau fra┼úi, ┼či Sf├óntul Apostol Filip.

Sf├óntul Andrei a fost la ├«nceput ucenic al Sf├óntului Ioan Botez─âtorul ┼či de la acesta a aflat de ├«ntruparea M├óntuitorului Hristos.

Sf├óntul Andrei este cel care pentru prima dat─â l-a f─âcut cunoscut pe Hristos, spun├óndu-i fratelui s─âu Simon (Petru). c─â l-a aflat pe Mesia.┬á Sf├óntul Apostol Andrei este numit ╚Öi ÔÇ×Cel dint├ói chematÔÇŁ, deoarece el a fost primul care a r─âspuns chem─ârii lui Iisus Hristos la apostolat.

C├ónd Iisus a intrat ├«n Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut ┼či a fost martor la toate patimile M├óntuitorului ┼či s-a bucurat de ├Änvierea Sa ├«mpreun─â cu Maica Domnului ┼či cu ceilal┼úi apostoli, cu femeile mironosi┼úe.

Supersti╚Ťii ╚Öi obiceiuri de Sf├óntul Andrei

├Än noaptea de Sf├óntul Andrei, hotarul dintre cele v─âzute ┼či cele nev─âzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Noaptea de Sf├óntul Andrei (29-30 noiembrie) este considerat─â de mul╚Ťi echivalentul Halloween-ului rom├ónesc, datorit─â mai multor tradi╚Ťii ╚Öi supersti╚Ťii legate de s─ârb─âtoarea Sf├óntului Andrei.

ÔÇ×Andrei cap de iarn─âÔÇŁ(a┼ča cum i se spune ├«n Bucovina) permite producerea unei ├«mbin─âri ├«ntre lucrurile malefice ┼či cele benefice, disp─âr├ónd hotarul dintre ele. Astfel, ├«n noaptea Sf├óntului Andrei, ÔÇ×umbl─â strigoiiÔÇŁ s─â fure ÔÇ×mana vacilorÔÇŁ, ÔÇ×min┼úile oamenilorÔÇŁ ┼či ÔÇ×rodul livezilorÔÇŁ.

Strigoii sunt spirite ale celor mor┼úi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe t─âr├ómul de dincolo ┼či care, ├«n aceast─â noapte, devin periculoase, distrug─âtoare, aduc├ónd calamit─â┼úi, boli ┼či nefericire.

O alt─â supersti╚Ťie legat─â de ziua de Sf├óntul Andrei este c─â fetele nec─âs─âtorite care ├«╚Öi pun un fir de busuioc sub pern─â ├«╚Öi vor visa ursitul. La miezul nop╚Ťii, exista obiceiul ca fetele tinere s─â ├«ntoarc─â un ulcior cu gura ├«n jos, apoi puneau c─ârbuni ├«ncin╚Öi pe fundul vasului de lut ╚Öi rosteau c├óteva cuvinte pentru a cuceri b─ârbatul iubit. Se spune c─â ├«n noaptea de Sf├óntul Andrei, incanta╚Ťiile ╚Öi rug─âciunile sunt mai puternice.

Agheasma și busuiocul erau folosite în alungarea duhurilor rele, fiind utilizate, alături de usturoi, inclusiv la prepararea mâncărurilor, dar și în hrana pentru animale.

Fetele care vor s─â-┼či afle ursitul ascund sub pern─â busuioc sfin┼úit, astfel ├«nc├ót chipul b─ârbatului s─â le apar─â ├«n vis, apeleaz─â la ÔÇ×f─âcutul cu ulcicaÔÇŁ, folosind un vas nou de lut, c─ârbuni ├«ncin┼či ┼či incanta┼úii magice, sau, la miezul nop┼úii, se uit─â ├«ntr-un pahar cu ap─â ÔÇ×ne├«nceput─â”, a┼čezat pe cenu┼č─â, ├«n care las─â s─â cad─â o verighet─â sfin┼úit─â.

├Än unele zone, se crede c─â ursitul se poate vedea dac─â fata se a┼čaz─â goal─â ├«ntre dou─â oglinzi, cu o lum├ónare ├«n m├ón─â.

Continua sa citesti

Actualitate

Recomand─ârile poli╚Ťi╚Ötilor rutieri ├«n perioada 28 noiembrie – 1 decembrie

Publicat

pe

Recomand─âri ale poli╚Ťi╚Ötilor rutieri pentru un trafic ├«n siguran╚Ť─â ├«n aceast─â minivacan╚Ť─â, prilejuit─â de Ziua Na╚Ťional─â a Rom├óniei.

Continua sa citesti

Popular